Λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν βαριά, είναι οι Βρετανοί που «κολλάνε» με την παραλλαγή Όμικρον σε σχέση με εκείνους που προσβλήθηκαν από την Δέλτα, σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα μελέτης στον πραγματικό κόσμο.
Ωστόσο, ενώ τα κρούσματα της Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν, συνολικά, πιο ήπια συμπτώματα, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) διαπίστωσε ότι δεν είναι απαραίτητα αρκετά ήπια, ώστε να αποφευχθούν μεγάλοι αριθμοί νοσηλειών, σύμφωνα με τα δεδομένα, τα οποία πρόκειται να δημοσιευθούν πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ η προεπισκόπησή τους εξετάστηκε από το Politico.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της UKHSA, όσοι αρρωστήσουν βαριά με την Όμικρον, εξακολουθούν να έχουν μεγάλες πιθανότητες νοσηλείας και θανάτου. Οι επιστήμονες, επιβεβαίωσαν, επίσης ότι η μεταδοτικότητα της Omicron είναι πολύ υψηλή, πράγμα που σημαίνει ότι παρόλο που είναι πιο ήπια, οι λοιμώξεις θα μπορούσαν να φτάσουν σε τέτοιο υψηλό σημείο, ώστε ασθενείς να καταλήξουν στο νοσοκομείο.
Επιπλέον, η UKHSA αναμένεται να παρουσιάσει σαν συμπέρασμα ότι, ενώ δύο δόσεις εμβολίου για την Covid δεν επαρκούν για να προσφέρουν ισχυρή προστασία έναντι της Omicron, μια αναμνηστική δόση μειώνει σημαντικά την πιθανότητα συμπτωματικής μόλυνσης και νοσηλείας.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Τρίτη ότι εξακολουθεί να υπάρχει «αβεβαιότητα» για τον βαθμό σοβαρότητας της Omicron, προσθέτοντας ότι η Αγγλία δεν θα αντιμετωπίσει περαιτέρω περιορισμούς πριν από τα Χριστούγεννα.
Επιπλέον, η Bρετανή υφυπουργός Υγείας Γκίλιαν Κίγκαν ανέφερε στο Sky News πως αυτή τη στιγμή 129 άνθρωποι νοσηλεύονται με την παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού και μέχρι στιγμής 14 έχουν καταλήξει.
Τα στοιχεία από τη Νότια Αφρική
Για «θετική εικόνα μειωμένης σοβαρότητας» μιλούν οι ερευνητές και με βάση τα στοιχεία από τη Νότια Αφρική. «Στη Νότια Αφρική αυτή είναι η επιδημιολογική κατάσταση: η παραλλαγή Όμικρον συμπεριφέρεται με έναν τρόπο που είναι λιγότερο σοβαρός», δήλωσε η καθηγήτρια Τσέριλ Κόεν του Εθνικού Ινστιτούτου Μεταδιδόμενων Ασθενειών (NICD).
Στο μεταξύ η συνάδελφός της, η δρ Ουαασίλα Τζάσατ, επεσήμανε ότι τα στοιχεία για τα κρούσματα της covid-19, τις νοσηλείες και τους θανάτους από το τρέχον κύμα της επιδημίας στη Νότια Αφρική φαίνεται να συνηγορούν ότι το στέλεχος Omicron προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση, όμως τόνισε ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά προκειμένου οι επιστήμονες να κατανοήσουν τον λόγο.
«Ο χαμηλότερος κίνδυνος ή τα μικρότερα ποσοστά σοβαρής νόσησης που παρατηρούμε στο τέταρτο κύμα ενδέχεται να οφείλονται σε μια σειρά παραγόντων, περιλαμβανομένου του επιπέδου της ανοσίας από τους εμβολιασμένους ή τους νοσήσαντες, ή ίσως να οφείλεται στην εγγενή μολυσματικότητα της Όμικρον», πρόσθεσε η Τζάσατ, ξεκαθαρίζοντας ότι «χρειαζόμαστε περισσότερες έρευνες για να μπορέσουμε να ανακαλύψουμε αυτά τα πράγματα», κατέληξε.