Τριπλάσιος κίνδυνος για διαβήτη τύπου 1 για εφήβους που νοσούν από COVID-19

«Η πανδημία είχε την πιο καταστροφική επίδραση στην ιστορία της εκπαίδευσης», ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στην καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας. Η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής, αφού εξήρε τη μεγάλη ανταπόκριση παιδιών σχολικής ηλικίας και γονέων στο κάλεσμα για εμβολιασμό έναντι της COVID-19, προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με τα εμβόλια σε παιδιά και εφήβους.

Τριπλάσιες πιθανότητες για διαβήτη τύπου 1 έχουν οι έφηβοι 30 ημέρες μετά τη νόσηση με COVID-19 συγκριτικά με συνομήλικους χωρίς τη νόσο του κορωνοϊού, κατέληξε μελέτη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) που δημοσιεύεται στο Morbidity and Mortality Weekly Report. Ειδικότερα, η συχνότητα στην πρώτη ομάδα ανέρχεται σε 316 περιστατικά ανά 100.000 ανθρωποέτη και στα 118 για τη δεύτερη.

Όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, τα στοιχεία αφορούν τη σύγκριση του αριθμού διαγνώσεων διαβήτη σε εφήβους κάτω των 18 ετών με COVID-19, υγιείς εφήβους και ομήλικους με άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις πριν την πανδημία. «Είναι γνωστό ότι αποτελεί έναν παράγοντα αυξημένου κινδύνου για διαβήτη», είπε για τον κορωνοϊό.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών προχώρησε σε περαιτέρω πληροφορίες για τα πρόσφατα ευρήματα. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ανέφερε πως έχει αποδειχθεί η επίδραση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στα παγκρεατικά κύτταρα καθώς και η επίπτωση που μπορεί να έχουν συνυπάρχοντες παράγοντες όπως παχυσαρκία και άλλες διαταραχές του μεταβολισμού, καθώς τα παιδιά εμφάνισαν διαβητική κετοξέωση. Η διαβητική κετοξέωση αποτελεί προκαλείται από την έλλειψη ινσουλίνης με παράλληλη αύξηση στα επίπεδα των αντισταθμιστικών ορμονών. Επιπλέον, η εκδήλωση διαβήτη πιθανώς να οφείλεται και στην καθυστερημένη προσέλευση των παιδιών στα νοσοκομεία, πρόσθεσε η κ. Θεοδωρίδου.

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε σε μια ακόμα μελέτη από το CDC σχετικά με την ασπίδα του εμβολιασμού για τα παιδιά. Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer πέτυχε σε ποσοστό 91% από το σύνδρομο MIS-C, της πολυσυστηματικής φλεγμονώδους νόσου ή συνδρόμου που εμφανίζεται δύο έως έξι εβδομάδες από την ήπια ή ολιγοσυμπτωματική νόσο κορωνοϊού.

Τα εμβόλια στα παιδιά είναι αποτελεσματικά, ασφαλή και ανοσογόνα, υπογράμμισε η κ. Θεοδωρίδου και διευκρίνισε τι ισχύει σχετικά με τη νόσηση από κορωνοϊό και τον εμβολιασμό. Συγκεκριμένα, για ανεμβολίαστα παιδιά και εφήβους με διαγνωσμένη COVID-19 συστήνεται η χορήγηση μίας δόσης εμβολίου τρεις μήνες μετά ενώ, αν έχει χορηγηθεί η πρώτη δόση πριν τη νόσηση, δεν χρειάζεται επιπλέον δόση.

Σχετικά με τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου σε άτομα κάτω των 18 ετών, η Πρόεδρος δήλωσε πως δεν προβλέπεται γενικά αλλά για τα άτομα της ηλικιακής ομάδας με προβλήματα υγείας, ανοσοκαταστολή λόγω χρόνιου νοσήματος ή υπό φαρμακευτική αγωγή.

Δείτε επίσης