Στο σχολείο το να κάνουμε φίλους μπορεί να είναι πολύ εύκολο και απλό αλλά ως ενήλικες, η δημιουργία, η ανάπτυξη και η διατήρηση φιλιών μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολη. Αυτό έχει σημασία, γιατί χρειαζόμαστε πάντα φίλους. Και ενώ οι παλιοί φίλοι είναι χρυσοί, τίποτα δεν μένει ίδιο για πάντα. Οι παλιοί φίλοι απομακρύνονται ή αφιερώνουν χρόνο στην ανατροφή των παιδιών ή στην καριέρα τους. Χωρίς δράση, η μοναξιά μπορεί να αναπτυχθεί ήσυχα γύρω μας. Αξίζει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη, επειδή τα στοιχεία δείχνουν ότι η χρόνια μοναξιά μπορεί να είναι θανατηφόρα -το ίδιο με την επίδραση 15 τσιγάρων την ημέρα στα ποσοστά θνησιμότητας.
Σε πολλές χώρες, η μοναξιά έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας και αυτό έγινε πριν η νόσος COVID-19 μας κάνει πολύ πιο δύσκολο να βλέπουμε τους φίλους μας. Πριν από την COVID, περίπου το ένα τρίτο των Αυστραλών ανέφερε ότι ένιωθε τουλάχιστον ένα επεισόδιο μοναξιάς. Από τότε που η COVID προκάλεσε εκτεταμένη αναστάτωση στην επαγγελματική και κοινωνική μας ζωή, η μοναξιά έχει αυξηθεί στα ύψη. Έρευνες διαπιστώνουν ότι πάνω από τους μισούς Αυστραλούς (54%) αναφέρουν ότι βιώνουν μεγαλύτερη μοναξιά από την αρχή της πανδημίας.
Εμπιστοσύνη, χρόνος και εσωστρέφεια
Όταν οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από ενήλικες σχετικά με τους φίλους σε μια πρόσφατη μελέτη, η πιο σημαντική πρόκληση που αναφέρθηκε ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης. Δηλαδή, οι άνθρωποι ήταν πιο δύσκολο να εμπιστευτούν κάποιο άλλο άτομο και να επενδύσουν πλήρως σε αυτό ως φίλο, σε σύγκριση με όταν ήταν νεότεροι. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να διατηρήσουν τον κύκλο των παλιών φίλων τους όσο το δυνατόν περισσότερο, δεδομένης της εμπιστοσύνης που μπορεί να έχουν δημιουργήσει εδώ και πολλά χρόνια. Ποιος το βρήκε πιο δύσκολο; Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό από τους άνδρες να πουν ότι δεν έκαναν εύκολα νέους φίλους επειδή δυσκολεύονταν να εμπιστευτούν.
Τι συμβαίνει λοιπόν με την ενηλικίωση; Ως ενήλικες, έχουμε μεγαλύτερη αυτογνωσία από τα παιδιά. Αν και αυτό είναι συχνά θετικό, σημαίνει επίσης ότι αναγνωρίζουμε περισσότερο τον κίνδυνο να μας κρίνουν οι άλλοι, να μην μας αρέσουν, να μας απορρίψουν και να πληγωθούμε. Εάν είχαμε προηγούμενες απορρίψεις ως φίλοι ή υποστήκαμε παραβίαση εμπιστοσύνης, μπορεί να δυσκολευτούμε να εμπιστευτούμε άλλους στο μέλλον. Το να εμπιστευόμαστε έναν νέο φίλο σημαίνει ότι ανοίγουμε τον εαυτό μας και να είμαστε ευάλωτοι, όπως κάνουμε στις σχέσεις.
Μετά το ζήτημα της εμπιστοσύνης έρχεται ο χρόνος Η «έλλειψη χρόνου» ήταν ο δεύτερος πιο συνηθισμένος λόγος που ανέφεραν οι άνθρωποι μετά την «έλλειψη εμπιστοσύνης» όταν ρωτήθηκαν γιατί δυσκολεύονταν να κάνουν φίλους ως ενήλικες. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο για πολλούς από εμάς. Όταν έχουμε απαιτητικά προγράμματα εργασίας, πολύ εμπλεκόμενες οικογενειακές ζωές ή συνδυασμό των δύο, ο χρόνος μας για επένδυση σε φιλίες μειώνεται. Ακόμη και όταν συναντάμε έναν πολλά υποσχόμενο νέο φίλο, μπορεί να είναι δύσκολο να διαθέσουμε χρόνο για να επενδύσουμε σε αυτόν. Αυτό είναι μεγαλύτερο πρόβλημα για τους ηλικιωμένους, δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν ότι οι υποχρεώσεις τους αυξάνονται με την ηλικία.
Πόσο καιρό χρειάζεται πραγματικά για να κάνετε φίλους; Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι οι πιο στενές φιλίες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χτιστούν από τις περιστασιακές γνωριμίες. Αμερικανοί ερευνητές προσπάθησαν να το ποσοτικοποιήσουν, εκτιμώντας ότι χρειάζονται περίπου 50 ώρες κοινής επαφής για να μεταβεί ένα γνωστός στην κατηγορία του περιστασιακού φίλου. Για τη στενή φιλία; Πάνω από 200 ώρες. Επιπλέον, οι ώρες που περνάτε μαζί πρέπει να είναι ποιοτικές. Ενώ μπορεί να αφιερώνετε χρόνο με τους συναδέλφους σας, οι επαγγελματικές αλληλεπιδράσεις δεν μετρούν πολύ. Για να αναπτύξετε μια νέα φιλία, χρειάζεστε προσωπική σύνδεση. Δεν χρειάζεται να είναι μια οικεία συνομιλία για να ενισχύσει μια φιλία. Οι περιστασιακές συνομιλίες και τα αστεία μπορεί να είναι εξίσου σημαντικά.
Υπάρχουν πολλά άλλα που μας εμποδίζουν να έχουμε τις φιλίες που θέλουμε. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την ύπαρξη εσωστρεφούς προσωπικότητας, φραγμούς στην υγεία και προσωπικές ανασφάλειες. Οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να αναφέρουν την ασθένεια και την αναπηρία ως εμπόδιο στην κοινωνικοποίηση, ενώ οι νεότεροι είναι πιο πιθανό να σταματήσουν λόγω εσωστρέφειας και φόβους απόρριψης.
Πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι στο να κάνουμε φίλους ως ενήλικες
Είναι απολύτως δυνατό να ξεπεράσουμε τα εμπόδια ως ενήλικες και να οικοδομήσουμε ουσιαστικές, μακροχρόνιες φιλίες. Δεν χρειάζεται να δεχτούμε τη μοναξιά ως αναπόφευκτη. Και ενώ μπορεί να νομίζετε ότι όλοι οι άλλοι έχουν μια υπέροχη κοινωνική ζωή, να θυμάστε ότι η μοναξιά είναι ευρέως διαδεδομένη. Πώς το κάνουμε λοιπόν;
Χτίστε φιλίες για δέκα λεπτά την ημέρα. Δεν χρειάζεται να σκαρφαλώνετε βουνά ή να προσπαθείτε έντονα σε ένα κοινό χόμπι για να στερεώσετε μια νέα φιλία. Εάν αφιερώνετε δέκα λεπτά την ημέρα, μπορείτε να διατηρήσετε υπάρχουσες φιλίες και να δημιουργήσετε νέες. Στείλτε ένα κείμενο, προωθήστε ένα μιμίδιο, προσθέστε το στην ομαδική συνομιλία ή τηλεφωνήστε σε κάποιον. Μην καταναλώνεστε σε προσπάθεια και ενέργεια για οικοδόμηση φιλιών, 10 λεπτά την ημέρα μπορεί να είναι ό,τι χρειάζεστε.
Αξιοποιήστε στο έπακρο κάθε ποιοτικό χρόνο. Όταν καταφέρετε να περάσετε σωστά τον χρόνο σας με έναν φίλο ή γνωστό, αξιοποιήστε το στο έπακρο. Αποφύγετε τους περισπασμούς αν είναι δυνατόν, κρατήστε το Instagram για τον καναπέ στο σπίτι και να είστε παρόντες με τον νέο σας φίλο.
Αποδεχτείτε την ευαλωτότητά σας. Συχνά φοβόμαστε από την ιδέα ότι είμαστε ευάλωτοι. Θυμηθείτε ότι έχετε τον έλεγχο του πόσο εμπιστεύεστε και πόσο ανοίγεστε. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα εμπιστοσύνης, εξετάστε το ενδεχόμενο να μοιράζεστε προσωπικές πληροφορίες αργά, και όχι όλες ταυτόχρονα. Ναι, υπάρχει κίνδυνος αλλά υπάρχει επίσης η δυνατότητα να συνδεθείτε σε ουσιαστικό επίπεδο με ένα άλλο άτομο που μπορεί κάλλιστα να γίνει φίλος σας. Και αυτό είναι μια καλή ανταμοιβή.