Γιατί οι οπαδοί καλύπτουν τα πρόσωπά τους όταν βλέπουν πέναλτι

Τα πέναλτι στο ποδόσφαιρο είναι ένα από τα πιο απρόβλεπτα και δραματικά γεγονότα του αθλητισμού που προκαλούν στιγμές έκστασης και βαθιάς απόγνωσης σε παίκτες και προπονητές. Οι οπαδοί συχνά καλύπτουν τα πρόσωπά τους όταν οι παίκτες εκτελούν πέναλτι. Μια μελέτη εξέτασε το γιατί.

Υπάρχουν ψυχολογικοί λόγοι πίσω από τα δυνατά συναισθήματα που βιώνουν οι θαυμαστές και πίσω από τις νευρικές εκφράσεις του προσώπου και του σώματος. Αν και ο εκτελεστής των πέναλτι μπορεί να αντλήσει αισθήματα ικανότητας και ελέγχου για να μειώσει το άγχος του, οι οπαδοί δεν έχουν κανέναν έλεγχο στα γεγονότα. Πράγματι, καθώς οι οπαδοί έχουν πολύ λίγη ικανότητα να επηρεάσουν γεγονότα πέρα ​​από το να ζητωκραυγάζουν για να ενθαρρύνουν την ομάδα τους και να αποδοκιμάζουν την αντίπαλη ομάδα, μερικές φορές καλύπτουν τα πρόσωπά τους ως τρόπο αντιμετώπισης και για να μπλοκάρουν, εν μέρει, αυτό που συμβαίνει.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η επιρροή των γύρω μας. Όταν παρακολουθούμε ανθρώπους σε ένα πλήθος, συλλαμβάνουμε τα συναισθήματά τους μέσα από τις εκφράσεις του προσώπου, τις σωματικές κινήσεις, τις φωνές και τις στάσεις τους. Αυτό οφείλεται στην παρουσία «νευρώνων-καθρεφτών» στον εγκέφαλό μας, οι οποίοι πυροδοτούνται όταν παρατηρούμε τη συμπεριφορά άλλων ανθρώπων και στη συνέχεια μιμούμαστε και συγχρονίζουμε τα συναισθήματά μας με τα δικά τους. Από τη στιγμή που οι διαιτητές σφυρίζουν για να υποδείξουν ότι η έκβαση του αγώνα θα κριθεί στη διαδικασία των πέναλτι, μέχρι να παρακολουθήσουν τα πέναλτι, οι οπαδοί αισθάνονται τα συναισθήματα των παικτών.

Τα πέναλτι είναι ιδιαίτερα γεγονότα που προκαλούν φόβο και άγχος λόγω της σημασίας κάθε λακτίσματος για την έκβαση του αποτελέσματος του αγώνα. Σύμφωνα με μια εξέχουσα θεωρία του άγχους και της αντιμετώπισής τους, σαρώνουμε συνεχώς το περιβάλλον μας για στρεσογόνους παράγοντες και όταν τους συναντάμε, αξιολογούμε τη σημασία για εμάς ως προς την απειλή, τη βλάβη, την πρόκληση ή το όφελος και στη συνέχεια αξιολογούμε τον βαθμό στον οποίο έχουμε τη δύναμη να ανταπεξέλθουμε.

Τα συναισθήματα φυσιολογικές και ψυχολογικές αντιδράσεις σε σημαντικές καταστάσεις, όπως το αποτέλεσμα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Αυτές οι αποκρίσεις περιλαμβάνουν αλλαγές στις σωματικές αισθήσεις όπως ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός και σε νοητικές διαδικασίες όπως σκέψεις, συναισθήματα, εκφράσεις και σχετικές συμπεριφορές.

Ως άνθρωποι έχουμε μια θεμελιώδη ανάγκη να ανήκουμε και να νιώθουμε μια αίσθηση σύνδεσης με τους άλλους, όπως φάνηκε στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους Roy Baumeister και Mark Leary. Το να είσαι οπαδός μιας συγκεκριμένης αθλητικής ομάδας, μπορεί να προσφέρει μια ισχυρή κοινωνική ταυτότητα. Στο πλαίσιο του αθλητισμού, αυτό αναφέρεται στον βαθμό που ένα άτομο αισθάνεται ψυχολογικά συνδεδεμένο με μια ομάδα και βλέπει την ομάδα ως προέκταση του εαυτού του. Πράγματι, το άγχος που νιώθει ο παίκτης στον αγωνιστικό χώρο το νιώθουν και οι οπαδοί.

Καθώς η κοινωνική ταυτότητα συνδέεται με τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας, οι οπαδοί με υψηλή ταυτότητα επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στο εάν η ομάδα τους κερδίζει ή χάνει, και ως εκ τούτου βιώσουν έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις στα αποτελέσματα ενός αγώνα. Η επιτυχία ή η αποτυχία των ομάδων με τις οποίες ταυτιζόμαστε συνδέεται με τη συναισθηματική μας κατάσταση και παρόλο που υπάρχουν πολλά οφέλη από το να είναι κανείς λάτρης των σπορ, συμπεριλαμβανομένων των βελτιωμένων κοινωνικών συνδέσεων και της βελτίωσης της ευημερίας, υπάρχει αρνητικό αντίκτυπο όταν η ομάδα σου χάνει. Οι οπαδοί των αποτυχημένων ομάδων συνήθως αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα αρνητικών συναισθημάτων και χαμηλότερα επίπεδα θετικών συναισθημάτων σε σύγκριση με τους οπαδούς των νικητριών ομάδων. Υπάρχουν ακόμη και επιπτώσεις στην υγεία, με θανάτους που οφείλονται σε καρδιακή προσβολή ή ανακοπή. Μια μελέτη έδειξε ότι στη Γαλλία υπήρξαν λιγότεροι θάνατοι από καρδιά την ημέρα που η Γαλλία κέρδισε το παγκόσμιο κύπελλο το 1998.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα παρακολουθήσετε τη διαδικασία των πέναλτι, μην σκέφτεστε μόνο τους παίκτες και εάν τα λακτίσματα μπαίνουν γκολ ή αποκρούονται, σκεφτείτε επίσης τους οπαδούς, τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις που βιώνουν.

Δείτε επίσης