Οι δουλειές του σπιτιού μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στις γυναίκες

Οι ηλικιωμένοι πρέπει να έχουν υπόψη ότι το τρέξιμο ή το γρήγορο περπάτημα δεν είναι ο μόνος τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού. Απλώς το να εκτελείτε δραστηριότητες ρουτίνας, που αναφέρονται ως καθημερινή κίνηση, συμπεριλαμβανομένων των οικιακών εργασιών, της κηπουρικής, του μαγειρέματος και των δραστηριοτήτων αυτοεξυπηρέτησης όπως το ντους, μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την καρδιαγγειακή υγεία.

Οι γυναίκες που μετά τα 60 τους κάνουν δουλειές ρουτίνας στο σπίτι, όπως μαγείρεμα, πλύσιμο πιάτων, σκούπισμα, κηπουρική κ.α., έχουν σημαντικά μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of American Heart Association.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Steve Nguyen του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, μελέτησαν 5.416 γυναίκες 63 έως 97 ετών, οι οποίες δεν είχαν καρδιολογικά προβλήματα στην αρχή της έρευνας. Οι συμμετέχουσες φορούσαν μια συσκευή καταγραφής των κινήσεων τους. Κατά τη διάρκεια της μελέτης 616 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρδιαγγειακή νόσο, 268 με στεφανιαία νόσο, 253 έπαθαν εγκεφαλικό και 331 πέθαναν από καρδιαγγειακά αίτια. Να σημειωθεί ότι η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου των γυναικών και των ανδρών άνω των 65 ετών. Σε άτομα ηλικίας ≥85 ετών, η επίπτωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου και της θανατηφόρας στεφανιαίας νόσου είναι υψηλότερη στις γυναίκες (125 ανά 1.000 άτομα) σε σύγκριση με τους άνδρες (90 ανά 1.000 άτομα).

Διαπιστώθηκε ότι, σε σύγκριση με όσες αφιέρωναν λιγότερες από δύο ώρες τη μέρα στις καθημερινές δουλειές του σπιτιού, εκείνες που ασχολούνταν επί τουλάχιστον τέσσερις ώρες με το νοικοκυριό, είχαν 43% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, 43% μικρότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, 30% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και -το σημαντικότερο- 62% μικρότερο κίνδυνο θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας.

«Η μελέτη αποδεικνύει ότι κάθε κίνηση μετράει για την πρόληψη tvn ασθενειών», είπε ο Nguyen,μεταδιδακτορικός υπότροφος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Herbert Wertheim. «Το να ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο στην καθημερινή μας κίνηση, που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που κάνουμε όλοι ενώ στεκόμαστε στα πόδια μας και δεν καθόμαστε σε καρέκλες, έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων».

«Ένα μεγάλο μέρος της κίνησης που κάνουν οι ηλικιωμένοι σχετίζεται με τις καθημερινές εργασίες της ζωής, και μπορεί να μην θεωρείται σωματική δραστηριότητα. Η κατανόηση των πλεονεκτημάτων της καθημερινής κίνησης και η προσθήκη στις οδηγίες σωματικής δραστηριότητας μπορεί να ενθαρρύνει περισσότερη κίνηση», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Andrea. LaCroix, επικεφαλής του Τμήματος Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Herbert Wertheim.

Πηγή: Accelerometer‐Derived Daily Life Movement Classified by Machine Learning and Incidence of Cardiovascular Disease in Older Women: The OPACH Study, Journal of the American Heart Association (2022). DOI: 10.1161/JAHA.121.023433.

Δείτε επίσης