Γενική εξέταση ούρων και συνήθεις διαταραχές

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Η γενική ούρων είναι μια βασική εξέταση check up. Tα ούρα αποτελούν όχι μόνο  δείκτη νεφρικής λειτουργίας αλλά και συνολικής υγείας με δεδομένο ότι μέσω των ούρων απομακρύνονται πολλές τοξίνες που είτε εισέρχονται στον οργανισμό από το εξωτερικό περιβάλλον είτε παράγονται από τον ίδιο τον οργανισμό.  

Σε φυσιολογικές συνθήκες, το ούρο είναι διαυγές, χωρίς αίμα σάκχαρο πυοσφαίρια λεύκωμα και είναι στείρο μικροβίων. Στον υγιή άνθρωπο η καλλιέργεια ούρων είναι αρνητική διότι η φυσική άμυνα του σώματος δεν επιτρέπει την ανάπτυξη μικροβίων.

Συνήθεις διαταραχές των ούρων που εντοπίζονται στην καθημερινή ιατρική πρακτική κατά την γενική ανάλυσή τους και συχνά δεν έχουν συμπτώματα αλλά εντοπίζονται στους εργαστηριακούς ελέγχους είναι:

Η ανίχνευση ερυθρών στα ούρα

Η εύρεση άνω των τριών ερυθροκυττάρων ολικού αίματος στα ούρα με ειδικό μικροσκόπιο, αποκαλείται αιματουρία. Κατά την ιατρική εξέταση είναι σημαντικό να καθοριστεί, εάν πρόκειται για αποικισμό των ούρων από αίμα περιόδου και όχι για αληθή αιματουρία.

Παθολογικά νοσήματα και παράγοντες, που προκαλούν αιματουρία είναι τα καρκινώματα, η λιθίαση του ουροποιητικού, προστατικές παθήσεις λοιμώδη νοσήματα, αντιπηκτικά (ενδεικτική αναφορά).

Η ανίχνευση σακχάρου στα ούρα

Όταν ο μεταβολισμός της γλυκόζης είναι φυσιολογικός, τα φυσιολογικά ούρα δεν περιέχουν γλυκόζη. Στον διαβήτη αναπτύσσεται άνοδος της γλυκόζης του αίματος και έξοδος του σακχάρου στα ούρα, με αποτέλεσμα την ανίχνευσή του στην γενική ούρων.

Το φαινόμενο προκαλείται σπανιότερα από νεφρική σακχαρουρία (παρατηρείται συνήθως στην κύηση), όπου ενώ δεν υπάρχει διαβήτης και αυξημένη γλυκόζη αίματος, το νεφρό έχει μειωμένη ικανότητα επαναρρόφησης της γλυκόζης.

Η ανίχνευση πυοσφαιρίων

Η ύπαρξη πυοσφαιρίων στα ούρα, υποδηλώνει φλεγμονή και συσσώρευση λευκών αιμοσφαιρίων. Τα αίτια που προκαλούν πυουρία διακρίνονται σε λοιμώδη αίτια (π.χ. μικρόβιο Escherichia coli), νοσήματα νεφρού (π.χ. διάμεση νεφρίτιδα), συστηματικά νοσήματα (π.χ. συστηματικός ερυθηματώδης λύκος).

Η ανίχνευση λευκώματος στα ούρα

Από παθοφυσιολογική άποψη το λεύκωμα στα ούρα προκύπτει είτε από αλλοιώσεις του νεφρικού ηθμού είτε από την παθολογική υπερπαραγωγή στον οργανισμό.

Εκτός από τα φάρμακα, που σε αρκετές περιπτώσεις ευθύνονται για την κατάσταση αυτή, ο κατάλογος των νοσημάτων και των καταστάσεων, που προκαλούν πρωτεΐνουρία είναι μακρύς. Κοινά νοσήματα που προκαλούν μεμονωμένη λευκωματουρία, χωρίς άλλα παθολογικά ευρήματα από την ανάλυση ούρων, είναι ο διαβήτης, η υπέρταση, η καρδιακή ανεπάρκεια, οι φλεγμονές.

Ανίχνευση μικροβίων ή διαφόρων μικροοργανισμών στα ούρα

Στις τυπικές περιπτώσεις πρόκειται για ουρολοιμώξεις. Σπανιότερα έχουν γίνει σφάλματα κατά την λήψη των ούρων. 

Ανίχνευση κρυστάλλων στα ούρα

Πρόκειται για κρυσταλλικές δομές που εκκρίνονται στα ούρα. Παρά το γεγονός ότι κρύσταλλοι υπάρχουν και στα φυσιολογικά ούρα, η εξέταση της μορφής και της ποσότητας των κρυστάλλων αυτών στο μικροσκόπιο εξάγει σημαντικά συμπεράσματα. Έτσι χαρακτηριστικά εξαγωνικοί κρύσταλλοι εκκρίνονται στην περίπτωση της κυστινουρίας, ενώ αφθονία κρυστάλλων εκκρίνεται σε περιπτώσεις λιθιάσεων.

Τα ευρήματα από τη σωστή ιατρική εξέταση του ασθενούς έχουν κομβικό ρόλο στην εξατομικευμένη αξιολόγηση.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος, Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά, Τηλ. 2102122198, Email: amoschovaki@yahoo.gr
http://iatreioamoschovaki.gr
https://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770

Δείτε επίσης