Δύο ποτήρια κρασί μπορεί να έχουν περισσότερη ζάχαρη από ένα ντόνατ

Τα αναψυκτικά ήταν στο επίκεντρο των προσπαθειών της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να περιορίσει την πρόσληψη ζάχαρης τα τελευταία χρόνια, αλλά η ίδια προσέγγιση δεν έχει εφαρμοστεί στα αλκοολούχα ποτά.

Η βρετανική κυβέρνηση εισήγαγε «φόρο ζάχαρης» στα αναψυκτικά το 2018, αν οι κατασκευαστές είχαν προϊόντα με πάνω από 80 γραμμάρια ζάχαρης το λίτρο. Αυτό έγινε για να μειωθεί η πρόσληψη ζάχαρης υπό το φως της αύξησης της παιδικής παχυσαρκίας.

Ωστόσο, μια νέα έκθεση από το Alcohol Health Alliance UK αναφέρει ότι δύο ποτήρια κρασί περιέχουν αρκετή ζάχαρη για να καλύψει το μέγιστο συνιστώμενο επίπεδο ημερήσιας πρόσληψης -περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από ό,τι ένα ντόνατ με γλάσο.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι ορισμένα μπουκάλια κρασί περιέχουν έως και 59 γραμμάρια ζάχαρης. Ένα τυπικό μπουκάλι κρασί είναι 750 mL, που ισοδυναμούν με τρία μεγάλα ποτήρια κρασί. Αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ένα μεγάλο ποτήρι κρασί μπορεί να περιέχει σχεδόν 20 γραμμάρια ζάχαρης, σχεδόν διπλάσια από την περιεκτικότητα ζάχαρης από το γλασαρισμένο ντόνατ. Λοιπόν, όταν πρόκειται για αλκοολούχα ποτά, πόση ζάχαρη περιέχουν;

Η κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο αύξησης βάρους και παχυσαρκίας, καθώς και συναφών παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2. Οι περισσότερες έρευνες για τα ζαχαρούχα ποτά έχουν επικεντρωθεί στα αναψυκτικά. Το αλκοόλ, ή η αιθανόλη για να του δώσουμε το χημικό του όνομα, είναι αρκετά θερμιδογόνο. Έρχεται  δεύτερο μετά τα λίπη όσον αφορά την περιεκτικότητά του σε θερμίδες με 7 θερμίδες ανά γραμμάριο. Πέρα από το αλκοόλ, τα αλκοολούχα ποτά περιλαμβάνουν μη άμυλα και σάκχαρα που βρίσκονται εκ φύσεως σε μπύρες και κρασιά ή σάκχαρα που προστίθενται ορισμένες φορές, όπως στα κοκτέιλ για να προσθέσουν γεύση. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η κατανάλωση αλκοόλ έχει συσχετιστεί με αύξηση του βάρους.

Έρευνες έχουν αναφέρει ότι τα αλκοολούχα ποτά αντιπροσωπεύουν το 10% της ημερήσιας πρόσληψης της προστιθέμενης ζάχαρης στο Ηνωμένο Βασίλειο για άτομα ηλικίας 29 έως 64 ετών και το 6% για τα άτομα άνω των 65 ετών. Αυτή η διαφορά μπορεί να εξηγηθεί από τα αλκοολούχα ποτά που επιλέγονται από αυτές τις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Προς την κορυφή της λίστας με τα ζαχαρούχα ποτά είναι πιθανό να βρίσκεται το πρόσφατο φαινόμενο των προετοιμασμένων κοκτέιλ, με μερικά να περιέχουν σχεδόν 50 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα. Άλλα πιο παραδοσιακά κοκτέιλ που περιέχουν φρούτα μπορεί να έχουν πάνω  από 25 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα.

Το κρασί μπορεί να ποικίλλει δραματικά ως προς την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, με τα φαινομενικά πιο υγιεινά κρασιά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ να έχουν συχνά περισσότερη ζάχαρη -και επομένως δεν είναι απαραίτητα πιο υγιεινά. Γενικά, τα ξηρά κρασιά ή τα κόκκινα κρασιά έχουν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου. Για όσους απολαμβάνουν μπίρες και μηλίτες, αυτά τα ποτά μπορούν να περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από το κρασί. Επειδή τα οινοπνευματώδη ποτά όπως το τζιν, η βότκα, το ουίσκι και το ρούμι είναι εξαιρετικά αποσταγμένα, η περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη συνήθως είναι αμελητέα.

Είναι σαφές ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα για την ενημέρωση σχετικά με την περιεκτικότητα σε ζάχαρη των αλκοολούχων ποτών. Το πρώτο βήμα θα ήταν να υποχρεωθούν οι παραγωγοί να επισημαίνουν με ακρίβεια όχι μόνο με περιεκτικότητα σε αλκοόλ κατ’ όγκο, αλλά και τη ζάχαρη, καθώς και τις θερμίδες.

Ο φόρος στα αναψυκτικά έχει δείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει. Υπήρξαν σημαντικές μειώσεις στην κατανάλωση μη αλκοολούχων ποτών με ζάχαρη μετά το 2018. Η βρετανική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι ο φόρος στα αναψυκτικά είχε ως αποτέλεσμα το 50% των παραγωγών να μειώσουν την περιεκτικότητα σε ζάχαρη στα ποτά μετά τον Μάρτιο του 2016, όταν ανακοινώθηκε, ότι θα μπει φόρος το 2018.

Δείτε επίσης