Είναι αλλεργική ρινίτιδα ή Covid-19;

Mε το δροσερό αεράκι η αερομεταφερόμενη γύρη και ta διάφορα αλλεργιογόνα διασκορπίζονται παντού. Έτσι οι συνήθεις εποχικές αλλεργίες συχνά μειώνουν τα αισθήματα ευεξίας που η εποχή εκλύει, προκαλώντας σε ανθρώπους με αντίστοιχη προδιάθεση συνηθέστερα αλλεργική ρινίτιδα με ενοχλητικό μπούκωμα, καταρροή, φτάρνισμα, κόκκινα μάτια, φαγούρα, βήχα.

Στις συνθήκες επιδημικής έξαρσης του νέου κορωνοιού Sars-Cov-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19 που διανύουμε, πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από αλλεργική ρινίτιδα λόγω γύρης την Άνοιξη συχνά ρωτούν εάν τα δυσάρεστα συμπτώματα της καταρροής του βήχα της ρινικής συμφόρησης που τους ταλαιπωρούν έχουν ως αιτία τη συνήθη αλλεργική ρινίτιδα με το νέο κορωνοϊό Covid-19.

H συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό Sars-Cov-2 παρουσιάζουν συμπτώματα όπως μπούκωμα, πυρετό, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, κούραση, πόνους, απώλεια γεύσης ή οσμής, συμφόρηση ή καταρροή, ναυτία ή έμετο, διάρροια, παραγωγή πτυέλων, πονοκέφαλο.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν μαζί ή μεμονωμένα, να μιμηθούν κοινές αλλεργίες και να προκαλέσουν σύγχυση στον πάσχοντα που πάσχει από τη συνήθη αλλεργική ρινίτιδα της Άνοιξης. Η διαφορική διάγνωση των δύο δεν είναι εύκολη πάντοτε χωρίς ανάλογο εργαστηριακό έλεγχο. Εξάλλου η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να επιπλακεί και με μικροβιακές ή ιογενείς επιμολύνσεις. Ωστόσο ορισμένα σημεία, διαφοροποιούν τις δύο παθήσεις σε αρκετούς πάσχοντες.

Τα σημεία αυτά είναι τα εξής:

  • Η αλλαγή των καθιερωμένων χαρακτηριστικών της ρινικής συμφόρησης στον αλλεργικό ασθενή. Εάν το σύνηθες μπούκωμα της αλλεργικής ρινίτιδα από την οποία πάσχετε, ξαφνικά επιδεινωθεί, σας κάνει δύσπνοια ή έντονη καταρροή πρέπει να θορυβηθείτε.
  • Οι έντονες μυαλγίες και αρθραλγίες. Ο νέος κορωνοϊός συχνά προκαλεί έντονους πόνους σε σώμα και αρθρώσεις. Εάν παρουσιάσετε ανάλογα συμπτώματα πρέπει να διερευνηθείτε.
  • Ο ασυνήθης για τα δεδομένα της αλλεργικής ρινίτιδας  πονοκέφαλος. Παρά το γεγονός ότι η αλλεργική ρινίτιδα ενδέχεται να συνοδεύεται από πονοκέφαλο, ο έντονος πονοκέφαλος παραπέμπει σε κορωνοϊό.
  • Η ύπαρξη πυρετού. Ο πυρετός είναι σημείο φλεγμονής από παθογόνους μικροοργανισμούς. Συνηθίστε να ελέγχετε την θερμοκρασία του σώματός σας αυτή την περίοδο.
  • H απώλεια οσμής και γεύσης. Παρά το γεγονός ότι οι διαταραχές της οσμής είναι γνώριμες στους πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα λόγω της απόφραξης της μύτης, η αιφνίδια απώλεια της οσμής ή της γεύσης παραπέμπει σε λοίμωξη από κορωνοϊό.
  • Ο πονόλαιμος. Η φαρυγγαλγία αποτελεί ένδειξη ιογενούς ή μικροβιακής φλεγμονής και δεν είναι τόσο συνήθης σε αλλεργίες. Αντιθέτως η αμιγής αίσθηση φαγούρας στη μύτη ή τον φάρυγγα παραπέμπει σε αλλεργία.
  • Η έντονη κόπωση. Στην πυροδότηση της κόπωσης από τον κορωνοϊόενοχοποιείται τόσο ο ιός αυτός καθαυτός που χρησιμοποιεί τα μεταβολικά συστατικά του σώματος για ιδία χρήση όσο και ορισμένες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος που εμφανίζονται ως απάντηση όπως η ρύθμιση σε υψηλότερη θερμοκρασία του κεντρικού θερμοστάτη του σώματος, η ενεργοποίηση Τ λεμφοκυττάρων, η διατάραξη κυτοκινών.
  • Τα πυώδη πτύελα και οι πηχτές εκκρίσεις παραπέμπουν σε λοιμώδη αίτια και είναι σπανιότερα σε αλλεργίες.
  • Το ιστορικό έκθεσης. Εάν όλη η οικογένειά σας είναι άρρωστη με κορωνοιό και ξαφνικά εσείς παρουσιάσατε μπούκωμα είναι πολύ πιθανό να έχετε κολλήσει.
  • Το ιστορικό πρόσφατης νόσησης. Εάν έχετε ήδη προσβληθεί από covid 19 κατά τον Χειμώνα είναι σπάνιο να έχετε νοσήσει εκ νέου κατά την Άνοιξη.

Δείτε επίσης