Γιατί έχω κομάρες; Οι πιο συχνές αιτίες

Η παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επεισόδια κόπωσης και αδυναμίας που κατακλύζουν τον πάσχοντα οργανισμό, συνιστούν τις κομάρες. Σπανιότερα οι κομάρες συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα όπως εφιδρώσεις, πυρετό, πρήξιμο αδένων.

Οι κομάρες μπορεί να εμφανίζονται αμιγώς την ημέρα ή τη νύχτα ή κατά περιόδους και σπανιότερα είναι μόνιμο φαινόμενο. Τα αίτια του προβλήματος είναι ποικίλα. Ενδεικτικά, από τα πιο κοινά αίτια είναι:

Η έμμηνος ρύση εμμηνόπαυση κύηση: Οι κομάρες πριν την περίοδο ή κατά την εμμηνόπαυση και την κύηση αποτελούν συχνό φαινόμενο και οφείλονται σε ορμονικές διαταράξεις, οι οποίες είναι συχνές κατά τις περιόδους αυτές. Ιδιαιτέρως τα νέα κορίτσια παρουσιάζουν συχνά ορμονική αστάθεια, η οποία προκαλεί κομάρες πριν από την περίοδο ή κατά την διάρκειά της.

Η ανεπάρκεια σιδήρου: Ο σίδηρος είναι βασικό στοιχείο πολλών ενζύμων, που μετέχουν στο μεταβολισμό. Χωρίς σίδηρο, τα κύτταρα δεν θα μπορούσαν να μεταφέρουν ηλεκτρόνια και να μεταβολίσουν ενέργεια. Ως αποτέλεσμα, η κόπωση, οι κομάρες, η αδυναμία, η πτώση της ενεργειακής εφεδρείας, η διαταραχή συγκέντρωσης είναι συχνά συμπτώματα στους πάσχοντες.

Η αναιμία: Στην αναιμία υπάρχει πτώση της μάζας των ερυθρών αιμοσφαιρίων που κυκλοφορούν στο αίμα με αποτέλεσμα την ελάττωση της συγκέντρωσης της αιμοσφαιρίνης του αίματος και χαμηλός αιματοκρίτης. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι απαραίτητα για την μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς, μέσω του αίματος. Έτσι στην περίπτωση της αναιμίας λόγω της πτώσης της αιμοσφαιρίνης διαταράσσεται η επαρκής εφεδρεία οξυγόνου και ο πάσχων αισθάνεται συχνά κομάρες.

Οι λοιμώξεις: Ενοχοποιούνται οι ιοί και τα μικρόβια αυτά καθαυτά που χρησιμοποιούν τα μεταβολικά συστατικά του σώματος για ιδία χρήση όσο και ορισμένες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος που εμφανίζονται ως απάντηση στην επίθεση των λοιμογόνων παραγόντων όπως η ρύθμιση σε υψηλότερη θερμοκρασία του κεντρικού θερμοστάτη του σώματος, η ενεργοποίηση Τ λεμφοκυττάρων, η διατάραξη κυτοκινών.

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς: Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που βρίσκεται στον λαιμό και παράγει δύο κύριες ορμόνες, τη θυροξίνη (Τ4) και τη τριιωδοθυρονίνη (Τ3). Αυτές οι ορμόνες κυκλοφορούν στο αίμα και βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού, στον έλεγχο της θερμοκρασίας σώματος και επηρεάζουν το επίπεδο ενέργειας του σώματος. Στις θυρεοειδικές νόσους λόγω διαταραχής της ενεργειακής και μεταβολικής κατάστασης του οργανισμού, οι κομάρες είναι συχνές.

Τα καρκινώματα: Το κακόηθες κύτταρο αναπτύσσει βλάβες που το εφοδιάζουν με εξαιρετικές ικανότητες, την ικανότητα να πολλαπλασιάζεται χωρίς έλεγχο, την ικανότητα να σπάει τις κυτταρικές μεμβράνες και να μεταναστεύει μέσω της μεσοκυττάριας ουσίας και εντός του αγγειακού δέντρου, την ικανότητα να υποστηρίζει την αποικιοποίηση σε απομακρυσμένες θέσεις σε βάρος των φυσιολογικών κυττάρων. Για τις δραστηριότητές του αυτές το καρκινικό κύτταρο χρησιμοποιεί μεγάλο τμήμα των θρεπτικών συστατικών του οργανισμού με αποτέλεσμα οι κομάρες και η αδυναμία να είναι συχνά στους καρκινοπαθείς.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα: Ο ρόλος που πρέπει να παίξει το ανοσολογικό σύστημα για να προασπίσει τον οργανισμό είναι διττός: αφενός πρέπει να αναγνωρίζει και να αντιμετωπίζει βλαβερούς, για τον οργανισμό, παράγοντες, όπως π.χ. τα παθογόνα μικρόβια, αφετέρου πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζει και να μην αντιδρά στα δικά του στοιχεία ή χρήσιμες ουσίες που εισέρχονται στον οργανισμό π.χ. με τροφή. Όταν το ανοσολογικό σύστημα ενός οργανισμού αντιδρά και καταστρέφει τους δικούς του ιστούς, αναπτύσσοντας αυτοαντισώματα, δημιουργείται διαταραχή, η οποία δεν μπορεί να ελεγχθεί από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί νόσος. Η νόσος αυτή ονομάζεται αυτοάνοση νόσος. Στην αυτοάνοση νόσο διαταράσσεται σημαντικά η ενεργειακή εφεδρεία του σώματος με αποτέλεσμα οι κομάρες να είναι συχνό σύμπτωμα.

Τα ψυχοσωματικά προβλήματα: Οι σωματικές προσαρμογές στο αυξημένο stress, περιλαμβάνουν την αυξημένη έκκριση ορμονών του stress (π.χ. γλυκοκορτικοειδή κατεχολαμίνες), την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, την αύξηση της καρδιακής παροχής, την δραστηριοποίηση βιολογικών αντανακλαστικών, που ρυθμίζουν την λειτουργία των σπλάγχνων, την αυξημένη δραστηριοποίηση του νευρικού συστήματος. Οι προσαρμογές αυτές εξαντλούν ενίοτε τις ενεργειακές αποθήκες του σώματος ή προκαλούν νευροφυτικές αντιδράσεις που οδηγούν σε κομάρες.

Τι πρέπει να κάνετε αν πάσχετε από κομάρες:

  • Βελτιώστε τον ύπνο σας για να διατηρήσετε τις ενεργειακές σας αποθήκες σε άριστη δυνατή κατάσταση: Για την εξασφάλιση μιας υψηλής ποιότητας ύπνου είναι η ελάττωση της έκθεσης στο μπλε φως των computer και των κινητών τηλεφώνων, η αποφυγή έκθεσης σε περιβάλλον συσκότισης ή τεχνητού φωτός κατά την διάρκεια της ημέρας, το σταθερό ωράριο ύπνου, η επαρκής απόσυρση φωτός και θορύβου από το υπνοδωμάτιο και η καλή ποιότητα στρώματος. Η έκθεση σε ηλιακό φως επί μισή ώρα το πρωί συντελεί στην βελτιστοποίηση του ύπνου.
  • Η αποφυγή στρες, η υιοθέτηση αισιόδοξης στάσης απέναντι στην ζωή, οι θρησκευτικές καλλιτεχνικές και φιλοσοφικές δράσεις έχουν πολλαπλές θετικές ψυχοσωματικές επιδράσεις.
  • Υιοθετήστε την μεσογειακή διατροφή, εμπλουτίστε την διατροφή σας με ολικής άλεσης δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και υψηλής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα. Αποφύγετε την κατάχρηση ζάχαρης, αλατιού, τρανς λιπαρών και κορεσμένων λιπαρών, αλκοόλ και γλυκών.

Μην αναβάλλετε την παθολογική σας εξέταση. Kατά την διάρκειά της θα εκτιμηθεί η σοβαρότητα το είδος των συμπτωμάτων και εάν είναι απαραίτητο θα συγκροτηθούν ειδικοί εργαστηριακοί έλεγχοι.

Δείτε επίσης