Πώς οι φυτικές ίνες παρέχουν πολυφαινόλες στο παχύ έντερο

Οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του παχέος εντέρου από τον καρκίνο μεταφέροντας αντιοξειδωτικά στο παχύ έντερο, σύμφωνα με μια παλιότερη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ. Η μελέτη ανακάλυψε ότι οι φυτικές ίνες δεσμεύουν έως και το 80% των πολυφαινολών στα φρούτα και τα λαχανικά, προστατεύοντας έτσι τα αντιοξειδωτικά από την πρώιμη πέψη τους στο στομάχι και το λεπτό έντερο.

Η Δρ. Anneline Padayachee, η οποία ήταν επικεφαλής της μελέτης, διαπίστωσε ότι οι φυτικές ίνες δρουν ως διακινητής αντιοξειδωτικών μεταφέροντας αντιοξειδωτικά συστατικά στο παχύ έντερο, όπου μπορούν να παρέχουν προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

«Τα κύτταρα των φρούτων και των λαχανικά “ανοίγονται” με την κατανάλωσή τους, επιτρέποντας την απελευθέρωση των θρεπτικών συστατικών τους», είπε ο Δρ Padayachee. «Απροσδόκητα, ανακάλυψα ότι μετά την απελευθέρωση από τα κύτταρα, το 80% των διαθέσιμων πολυφαινολών συνδέονται με φυτικές ίνες κατά τη διαδικασία της πέψης και ελάχιστά απελευθερώνονται στο στομάχι και στο λεπτό έντερο. Οι φυτικές ίνες είναι σε θέση να μεταφέρουν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τις πολυφαινόλες στο παχύ έντερο, όπου αυτές οι ενώσεις μπορεί να έχουν προστατευτική επίδραση στην υγεία του παχέος εντέρου. Στο παχύ έντερο οι φυτικές ίνες ζυμώνονται από τα βακτήρια του εντέρου και οι πολυφαινόλες απελευθερώνονται».

Αυτό το εύρημα έχει συνέπειες για τους λάτρεις των φρέσκων χυμών γιατί τα αντιοξειδωτικά τους χάνονται λόγω της απόρριψης των φυτικών ινών. «Κατά την παρασκευή χυμού, ο ινώδης πολτός απορρίπτεται σε μεγάλο ποσοστό, που σημαίνει ότι χάνετε τα οφέλη για την υγεία αυτών των αντιοξειδωτικών», είπε η Padayachee. «Όσο καταναλώνετε τα πάντα σε ένα φυτό -ωμά ή μαγειρεμένα ολόκληρα λαχανικά ή φρούτα μαζί με τις φυτικές ίνες- θα έχετε ένα υγιές έντερο γεμάτο προστατευτικές πολυφαινόλες».

Η Padayachee χρησιμοποίησε τα μαύρα καρότα, τα οποία είναι πλούσια σε δύο αντιοξειδωτικές ομάδας πολυφαινολών -ανθοκυανίνες και φαινολικά οξέα- ως πρότυπο σύστημα στην έρευνά της για να αξιολογήσει αν οι φυτικές δίαιτες οδηγούν σε καλύτερη υγεία του εντέρου. Τα μαύρα καρότα είναι η αρχική ποικιλία καρότου από την οποία εκτράφηκε το κοινό πλέον πορτοκαλί καρότο. Εξακολουθούν να καλλιεργούνται στη νότια Ευρώπη και την Ασία, όπου συχνά χαρακτηρίζονται ως μωβ καρότα. Είναι μία από τις υψηλότερες πηγές ανθοκυανινών -της αντιοξειδωτικής πολυφαινόλης που δημιουργεί τη μωβ ή κόκκινη χρωστική ουσία στα βατόμουρα και τα σμέουρα.

Δείτε επίσης