Οι κατευθυντήριες γραμμές για την κατανάλωση αλκοόλ διαφέρουν ευρέως μεταξύ των χωρών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία δεν συνιστάται περισσότερο από ένα ποτήρι κρασί την ημέρα. Στις ΗΠΑ είναι διπλάσια η συνιστώμενη ποσότητα και στις μεσογειακές χώρες και τη Χιλή είναι ακόμη πιο χαλαρά τα πράγματα όταν πρόκειται για την κατανάλωση κρασιού.
Γενικά όμως υπάρχει συναίνεση ότι όλοι πρέπει να πίνουν λιγότερο και τα επίπεδα χρήσης αλκοόλ μειώνονται στις περισσότερες χώρες, ειδικά στους νεαρούς ενήλικες.
Πάνω από 3 εκατομμύρια (ή ένας στους 20) θανάτους παγκοσμίως αποδίδονται στην κατανάλωση αλκοόλ -καθιστώντας το 100 φορές πιο επιβλαβές παρά την κάνναβη, την κοκαΐνη και την ηρωίνη. Η κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας αλκοόλ ότι αυξάνει τον κίνδυνο πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων και της ηπατικής νόσου. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχουν οφέλη για την υγεία από τη χαμηλή πρόσληψη κόκκινου κρασιού.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gastroenterology προσθέτει υποστήριξη στην ιδέα ότι ένα μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα μπορεί να είναι ευεργετικό για την υγεία σας, επειδή ενισχύει τα καλά βακτήρια του εντέρου σας. Αυτή η κοινότητα τρισεκατομμυρίων μικροβίων που κατοικούν στα κατώτερα έντερα μας είναι γνωστή ως μικροβίωμα του εντέρου. Η έρευνα δείχνει ότι η μικροχλωρίδα του εντέρου μπορεί να επηρεάσει πτυχές της υγείας μας και να διαδραματίσει ρόλο σε πολλές ασθένειες, αλλά και να υπαγορεύσει πώς μας επηρεάζουν τα τρόφιμα που τρώμε ή τα φάρμακα που παίρνουμε. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι τα μικρόβια του εντέρου είναι υπεύθυνα για την παραγωγή χιλιάδων χημικών μεταβολιτών, που έχουν επιπτώσεις στον εγκέφαλο, το μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Προηγούμενη έρευνα σε μικρές μελέτες σε ανθρώπους και σε μοντέλα τεχνητού εντέρου έχει δείξει ότι το κόκκινο κρασί θα μπορούσε να επηρεάσει τα βακτήρια του εντέρου μας. Στην παρούσα μελέτη, σε μια μεγάλη πληθυσμιακή κλίμακα σε διάφορες χώρες, φάνηκε ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου σε σύγκριση με άλλα αλκοολούχα ποτά. Οι ερευνητές ανάλυσαν τις απαντήσεις σε ερωτηματολόγια τροφίμων και ποτών και την ποικιλομορφία των βακτηρίων του εντέρου (που αναγνωρίζεται ως δείκτης της υγείας του εντέρου) σε σχεδόν χίλιες δίδυμες γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια συνέκριναν τα αποτελέσματα με δύο άλλες παρόμοιες μελέτες στις ΗΠΑ (American Gut project) και στο Βέλγιο (Flemish Gut Project).
Διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού συνδέεται με αύξηση της ποικιλίας των βακτηρίων του εντέρου και στις τρεις χώρες. Τα άτομα που έπιναν περισσότερο κόκκινο κρασί από τα δίδυμα αδέλφια τους είχαν μεγαλύτερη ποικιλομορφία βακτηρίων του εντέρου. Αυτά που έπιναν λευκό κρασί, μπύρα ή άλλα οινοπνευματώδη δεν είχαν σημαντικές διαφορές στην ποικιλομορφία. Υπήρχαν και άλλα οφέλη από την κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Το κόκκινο κρασί συνδέθηκε με χαμηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας και «κακής» χοληστερόλης, κάτι ίσως να οφείλεται, εν μέρει, σε αλλαγές στη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου.
Πολύτιμες πολυφαινόλες
Το κόκκινο κρασί μπορεί, όταν πίνεται με μέτρο, μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία. Τα οφέλη του πιθανώς συνοψίζονται σε έναν βασικό παράγοντα: τις πολυφαινόλες. Αυτά τα μόρια είναι φυσικές αμυντικές ουσίες που βρίσκονται σε ξηρούς καρπούς και σπόρους, και σε πολλά λαχανικά και φρούτα με έντονα χρώματα, συμπεριλαμβανομένων των σταφυλιών.
Στο σταφύλι, οι πολυφαινόλες βρίσκονται κυρίως στη φλούδα του, και περιέχονται σε πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση στο κόκκινο κρασί από ό,τι στο λευκό. Περιλαμβάνουν τις τανίνες που έχουν ξηραντική επίδραση στη γλώσσα μας και τη ρεσβερατρόλη. Οι πολυφαινόλες αποτελούν καύσιμο για τα βακτήρια του εντέρου και αυτό πιθανώς να εξηγεί γιατί το κόκκινο κρασί έχει πολύ ισχυρότερη επίδραση στα βακτήρια του εντέρου από το λευκό κρασί. Αν και ο χυμός σταφυλιού περιέχει επίσης πολυφαινόλες, το κόκκινο κρασί περιέχει περισσότερες.
Ενώ τα αποτελέσματα αυτά είναι συνεπή με προηγούμενα ευρήματα, αυτή ήταν μια μελέτη παρατήρησης που δεν μπορεί να υποδείξει την αιτιότητα. Για να φανεί αυτό, θα χρειαζόταν μια μελέτη παρέμβασης ώστε να ελεγχθεί εάν το κόκκινο κρασί προκαλεί άμεσα αύξηση της ποικιλότητας των μικροβίων του εντέρου. Αυτή η μελέτη είναι δύσκολο να γίνει. Προς το παρόν, λοιπόν, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι αν πρέπει να επιλέξετε ένα αλκοολούχο ποτό, αυτό καλύτερα να είναι ένα μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί που θα το πιείτε μαζί με ένα γεύμα.