Τα λιπαρά που παρατείνουν τη ζωή του C. elegans

Μια πρόσφατη ανασκόπηση των Johnson & Stolzing (2019), σχετικά με τον μεταβολισμό των λιπιδίων και τον ρόλο τους στη γήρανση, συνόψισε βασικές παρεμβάσεις που σχετίζονται με τα λιπίδια που προάγουν τη μακροζωία στο C. elegans, ένα ημιδιαφανές σκουλήκι.

Δύο ωμέγα-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, το αραχιδονικό οξύ και το δίχομο-γ-λινολενικό οξύ (DGLA), αύξησαν την αντίσταση στην πείνα του σκουληκιού και παρέτειναν τη διάρκεια ζωής του διεγείροντας την αυτοφαγία. Ομοίως, οι Shemesh et al. το 2017 διαπίστωσαν ότι το DGLA επέκτεινε τη διάρκεια ζωής του C. elegans και διατήρησε την ομοιόσταση των πρωτεϊνών κατά την ενηλικίωση.

Επιπλέον, οι Qi et al. (2017), διαπίστωσαν ότι το α-λινολενικό οξύ επέκτεινε τη διάρκεια ζωής των σκουληκιών. Η μελέτη έδειξε ότι αυτό το α-λινολενικό υποβλήθηκε σε οξείδωση για να δημιουργήσει μια ομάδα μορίων γνωστών ως οξυλιπίνες. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η αύξηση της διάρκειας ζωής του σκουληκιού θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα των συνδυασμένων επιδράσεων των μεταβολιτών του α-λινολενικού οξέος και των οξυλιπινών.

Οι Sugawara et al. (2013) διαπίστωσαν ότι μια χαμηλή δόση ιχθυελαίων, που περιείχε εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και εικοσιδυοεξαενοϊκό οξύ (DHA) αύξησε σημαντικά τη διάρκεια ζωής του C. elegans. Οι συγγραφείς πρότειναν ότι μια χαμηλή δόση ιχθυελαίων προκαλεί μέτριο οξειδωτικό στρες που επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του οργανισμού. Αντίθετα, μεγάλες ποσότητες ιχθυελαίων είχαν μειωμένη επίδραση στη διάρκεια ζωής του σκουληκιού.

Δείτε επίσης