Η νικοτιναμίδη (μορφή της βιταμίνης Β3) μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος

Εάν είχατε υποβληθεί σε έλεγχο για καρκίνο του δέρματος πρόσφατα, μπορεί να ακούσατε ότι ένα καθημερινό χάπι βιταμίνης Β3 μπορεί να είναι προστατευτικό. Γιατί η βιταμίνη Β3 (νιασίνη) μερικές φορές συνιστάται ως τρόπος μείωσης του κινδύνου καρκίνου του δέρματος;

Η συμπλήρωση της διατροφής σας με βιταμίνη Β3 μπορεί να ωφελήσει το δέρμα. Η βασική χημική ουσία ονομάζεται νικοτιναμίδη (γνωστή και ως νιασιναμίδη). Η νικοτιναμίδη ή νιασιναμίδη είναι μια παραλλαγή της βιταμίνης Β3, στην πραγματικότητα είναι η ενεργή μορφή της βιταμίνης Β3. Βρίσκεται σε τροφές όπως το κρέας, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά και τα μανιτάρια. Είναι πρόδρομος του δινουκλεοτίδιου νικοτιναμιδικής αδενίνης (NAD+), μιας ουσίας που είναι απαραίτητη για πολλές φυσιολογικές αντιδράσεις και βοηθά τα κύτταρα να αποκτήσουν ενέργεια.

Εάν δεν λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη Β3, μπορεί να εμφανίσετε πελάγρα μια ασθένεια που επηρεάζει όργανα με υψηλές κυτταρικές ενεργειακές απαιτήσεις όπως ο εγκέφαλος, το δέρμα και το έντερο.

Τα αναδυόμενα στοιχεία δείχνουν ότι η συμπλήρωση της διατροφής σας με βιταμίνη Β3 μπορεί να έχει μια σειρά από οφέλη, ιδιαίτερα για το δέρμα. Το νικοτιναμίδιο έχει αποδειχθεί ότι αναπληρώνει την κυτταρική ενέργεια, ενισχύει την επιδιόρθωση του DNA, δρα ως αντιφλεγμονώδες και ρυθμίζει μέρος της τοπικής ανοσοκαταστολής που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Μεγάλο μέρος της εργασίας σε αυτόν τον τομέα έχει γίνει από την καθηγήτρια Diona Damian, Επικεφαλής Δερματολογίας στο Royal Prince Alfred Hospital του Σίδνεϊ. Να σημειωθεί ότι η Αυστραλία είναι η πρωτεύουσα του καρκίνου του δέρματος, όπου τα δύο τρίτα των ανθρώπων αναμένουν να αναπτύξουν κάποια μορφή καρκίνου του δέρματος μέχρι την ηλικία της συνταξιοδότησης. Βασιζόμενη στην πρωτοποριακή εργαστηριακή της εργασία στον τομέα, η Damian συνέχισε να ηγείται της εμβληματικής δοκιμής ONTRAC που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine το 2015.

Μια διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη, με 386 ασθενείς υψηλού κινδύνου για καρκίνο του δέρματος έλαβαν είτε νικοτιναμίδη 500 mg δύο φορές την ημέρα είτε ένα εικονικό φάρμακο για 12 μήνες. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: το ποσοστό του νέου μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος ήταν 23% χαμηλότερο στην ομάδα της νικοτιναμίδης σε σχέση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Παρόμοιες βελτιώσεις έχουν παρατηρηθεί σε μικρές μελέτες ασθενών με μεταμόσχευση νεφρού -οι ασθενείς αυτοί είναι γνωστό ότι διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει καρκίνο του δέρματος.

Η νικοτιναμίδη χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο σε καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης δέρματος. Αρκετές μικρές κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των ρυτίδων, της υπερβολικής μελάγχρωσης, της ερυθρότητας, της ωχρότητας και της ελαστικότητας του δέρματος.

Το γερασμένο δέρμα έχει λιγότερο δινουκλεοτίδιο νικοτιναμιδικής αδενίνης. Θεωρητικά, η συμπλήρωση με νικοτιναμίδη μπορεί να βοηθήσει στην αναπλήρωση αυτών των επιπέδων, τα οποία στη συνέχεια αποκαθιστούν την κυτταρική δυσλειτουργία.

Η νικοτιναμίδη είναι ένα καλά ανεκτό συμπλήρωμα. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν διαφορετικά σκευάσματα βιταμίνης Β3 χωρίς ιατρική συνταγή, όπως η νιασίνη (η οποία μπορεί να προκαλέσει εξάψεις). Είναι καλύτερα να αναζητήσετε την νικοτιναμίδη. Η βέλτιστη μακροχρόνια δόση δεν είναι γνωστή, αλλά δεδομένου ότι η μελέτη ONTRAC χρησιμοποίησε ένα σχήμα 500 mg δύο φορές την ημέρα, αυτό είναι γενικά που συνιστάται. Ο ρόλος της στα παιδιά είναι λιγότερο σαφής. Φαίνεται να είναι ασφαλής, αλλά το θεραπευτικό όφελος που προσφέρει η νικοτιναμίδη σε παιδιατρικούς ασθενείς δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Με βάση τη μέχρι σήμερα επιστημονική βιβλιογραφία, είναι λογικό να προτείνεται η νικοτιναμίδη σε άτομα που έχουν υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος. Είναι, ωστόσο, μόνο ένας από τους πυλώνες της ασφάλειας από τον ήλιο. Η χρήση αντηλιακών και ανθεκτικών ρούχων, η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας και η αναγνώριση νέων ή μεταβαλλόμενων κηλίδων στο δέρμα παραμένουν ζωτικής σημασίας.

Δείτε επίσης