Πώς η ινσουλίνη επηρεάζει την τεστοστερόνη σε άνδρες και γυναίκες

Ίσως εκπλαγείτε αν μάθετε ότι το χρονίως υψηλό σάκχαρο στο αίμα συνδέεται με τη στυτική δυσλειτουργία. Κι όμως ισχύει. Όποιος έχει τέτοιο θέμα, τότε ήδη ξέρει ότι δεν είναι πρόβλημα λίμπιντο ή έλλειψης έλξης για την σύντροφο. Δεν μπορείτε να συντηρήσετε τη στύση σας επειδή τα αιμοφόρα αγγεία έχουν υποστεί βλάβες και δεν παρέχουν αρκετό αίμα. Η στυτική δυσλειτουργία είναι καρδιαγγειακό πρόβλημα και δείχνει ότι τα αιμοφόρα αγγεία σας υποφέρουν από ζημιές λόγω των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί πριν από τον διαβήτη τύπου 2 και ειδικά εάν είστε νεότεροι πρέπει να ανησυχήσετε διότι δεν θα έπρεπε να έχετε πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα. Πάρτε στα σοβαρά την ανεξήγητη στυτική δυσλειτουργία -όταν δεν μπορείτε να βρείτε έναν λόγο για τον οποίο συμβαίνει- γιατί είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι το σάκχαρό σας είναι υψηλό.

Τι άλλο επηρεάζει την σεξουαλική λειτουργία των ανδρών; Η ινσουλίνη. Ακόμη και όταν το σάκχαρο στο αίμα είναι φυσιολογικό, η υψηλή ινσουλίνη μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα διότι επηρεάζει την τεστοστερόνη με καθόλου ε καλό τρόπο. Η χρονίως υψηλή ινσουλίνη είναι ένας από τους ένοχους πίσω από την επιδημία της «χαμηλής τεστοστερόνης». Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης αναγκάζουν το αντρικό σώμα να μετατρέπει μέρος της τεστοστερόνης σε οιστρογόνα, με όλα τα αποτελέσματα που μπορεί να περιμένει κανείς, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης της γυναικομαστίας.

Μερικά από τα συμπληρώματα και τα φαρμακευτικά φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να αυξάνουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης το κάνουν μειώνοντας την μετατροπή της σε οιστρογόνα. Ωστόσο, θα μπορούσατε να το κάνετε αυτό δωρεάν και με φυσικό τρόπο, διατηρώντας την ινσουλίνη σας σε χαμηλά επίπεδα -κυρίως αποφεύγοντας τους υδατάνθρακες- και χάνοντας σωματικό λίπος. Για να είμαστε ξεκάθαροι, οι άνδρες φυσιολογικά παράγουν κάποια οιστρογόνα τα οποία δεν είναι μόνο μια γυναικεία ορμόνη. Οι γυναίκες όμως παράγουν πολύ περισσότερα οιστρογόνα από τους άνδρες και τα πράγματα πάνε στραβά όταν οι άνδρες αρχίζουν και παράγουν πολύ περισσότερα από το φυσιολογικό.

Παραδόξως, η υψηλή ινσουλίνη έχει το αντίθετο αποτέλεσμα γυναίκες από αυτό που έχει στους άνδρες. Η χρονίως αυξημένη ινσουλίνη στις γυναίκες οδηγεί σε περισσότερη τεστοστερόνη και αυτό αποδεικνύεται με μεγαλύτερη σαφήνεια στις γυναίκες που πάσχουν από το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS). Αυτό είναι το αποτέλεσμα της άμεσης επίδρασης της ινσουλίνης σε άλλες ορμόνες. Οι περισσότερες γυναίκες με PCOS έχουν αυξημένη τεστοστερόνη, η οποία οδηγεί σε ακμή, λιπαρό δέρμα και τρίχες προσώπου και σώματος -κανονικά οι γυναίκες παράγουν λίγη τεστοστερόνη αλλά αυτό αλλάζει όταν έχουν υψηλή ινσουλίνη.

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι η πιο κοινή αιτία υπογονιμότητας στις γυναίκες στις βιομηχανοποιημένες κόσμο, και οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στη χρονίως υψηλή ινσουλίνη. Η ινσουλίνη επηρεάζει επίσης τις ορμόνες που ρυθμίζουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο, με αποτέλεσμα ακανόνιστες περιόδους και ακανόνιστη ή απουσία ωορρηξίας. Τα καλά νέα είναι ότι τα πράγματα αλλάζουν όταν διατηρείτε την ινσουλίνη σας χαμηλά. Παρεμπιπτόντως, δεν χρειάζεται καν να έχετε κύστεις για να διαγνωστείτε με PCOS, παρόλο που το όνομα είναι πολυκυστικές ωοθήκες. Μόνο μερικές γυναίκες με την πάθηση έχουν κυστικές ωοθήκες. Σε κάποιες, η ινσουλίνη δρα ως αυξητικός παράγοντας διεγείρονας την ανάπτυξη των κύστεων, αλλά σε άλλες αυτό το αποτέλεσμα απουσιάζει, ενώ υπάρχον οι επιδράσεις της αυξημένης τεστοστερόνης -όπως οι τρίχες στο πρόσωπο και η έλλειψη ωορρηξίας.

Σημειώστε ότι η χρόνια αυξημένη ινσουλίνη είναι ο κύριος παράγοντας πίσω από την καλοήθη υπερτροφία προστάτη και έχει επίσης ως αποτέλεσμα την υπερβολική ανάπτυξη του δέρματος.

Δείτε επίσης