Η δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη βοηθά στη μείωση της περιφέρειας μέσης

Η κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη προάγει ένα πιο υγιές σχήμα σώματος σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο ACNAP-EuroHeartCare Congress 2022, ένα επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC).

Ο γλυκαιμικός δείκτης κατατάσσει τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες ανάλογα με το πόσο γρήγορα επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη προκαλούν ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα και περιλαμβάνουν λευκό ψωμί, λευκό ρύζι, πατάτες και γλυκά. Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη αφομοιώνονται πιο αργά και αυξάνουν σταδιακά το σάκχαρο στο αίμα. Περιλαμβάνουν ορισμένα φρούτα και λαχανικά όπως μήλα, πορτοκάλια, μπρόκολο και φυλλώδη λαχανικά, όσπρια όπως ρεβίθια, φακές και φασόλια, και δημητριακά ολικής αλέσεως όπως καστανό ρύζι και βρώμη. Το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια δεν έχουν βαθμολογία γλυκαιμικού δείκτη επειδή δεν περιέχουν υδατάνθρακες.

Μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει προηγουμένως ότι οι δίαιτες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη συνδέονται με αυξημένους κινδύνους καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2. Αυτή η τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη αξιολόγησε το πιθανό όφελος μιας δίαιτας χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο, με υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και μεγάλη περίμετρο μέσης.

Μεταξύ 2016 και 2019, η μελέτη κατένειμε τυχαία 160 ασθενείς ηλικίας 38 έως 76 ετών  είτε μια διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη είτε μια δίαιτα ρουτίνας, για τρεις μήνες. Και οι δύο ομάδες συνέχισαν να λαμβάνουν τυπικές θεραπείες για τη στεφανιαία νόσο. Οι ασθενείς στην ομάδα του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη συμβουλεύτηκαν να καταναλώνουν τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ενώ συνέχισαν τη συνήθη κατανάλωση πρωτεΐνης και λίπους. Η ομάδα διατροφής ρουτίνας συμβουλεύτηκε να καταναλώνει τη συνιστώμενη δίαιτα για τη στεφανιαία νόσο, η οποία περιορίζει ορισμένες τροφές όπως το πλήρες γάλα, το τυρί, το κρέας, τους κρόκους αυγών και τα τηγανητά. Η διατροφική συμμόρφωση αξιολογήθηκε με ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφής. Οι ανθρωπομετρικοί δείκτες μετρήθηκαν κατά την έναρξη και τρεις μήνες.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 58 έτη και το 52% ήταν γυναίκες. Οι ανθρωπομετρικοί δείκτες ήταν παρόμοιοι μεταξύ των ομάδων κατά την έναρξη. Στους τρεις μήνες, όλες οι σωματικές μετρήσεις είχαν μειωθεί και στις δύο ομάδες σε σύγκριση με την αρχική τιμή, αλλά οι αλλαγές ήταν στατιστικά σημαντικές μόνο στην ομάδα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τις αλλαγές από την έναρξη έως την ολοκλήρωση της μελέτης μεταξύ των δύο ομάδων, η δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη οδήγησε σε σημαντικές μειώσεις του ΔΜΣ και της περιφέρειας της μέσης. Ο ΔΜΣ μειώθηκε κατά 4,2 kg/m2 στην ομάδα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη σε σύγκριση με 1,4 kg/m2 στην ομάδα της συνήθους δίαιτας. Η περίμετρος της μέσης μειώθηκε κατά 9 εκατοστά στην ομάδα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη σε σύγκριση με 3,3 εκατοστά στην ομάδα με δίαιτα ρουτίνας.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης εάν η παρέμβαση επηρέασε διαφορετικά τις γυναίκες και τους άνδρες. Διαπίστωσαν ότι μια δίαιτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ήταν πιο πιθανό να επηρεάσει την περίμετρο της μέσης, την περίμετρο των ισχίων και την αναλογία μέσης προς γοφό στους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες. Η ευεργετική επίδραση μιας δίαιτας χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη στον ΔΜΣ ήταν η ίδια για τους άνδρες και τις γυναίκες.

Ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Jamol Uzokov από την Τασκένδη, του Ουζμπεκιστάν είπε: «Αν και απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα, η έρευνά μας δείχνει ότι η έμφαση σε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς με καρδιακή νόσο να ελέγξουν το σωματικό τους βάρος και τη μέση τους».

Δείτε επίσης