Πώς η κατανάλωση αυγών μπορεί να ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Κινέζοι ερευνητές έδειξαν πώς η μέτρια κατανάλωση αυγών μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των μεταβολιτών που είναι υγιείς για την καρδιά στο αίμα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο eLife και υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση έως και ενός αυγού την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα αυγά είναι μια πλούσια πηγή διατροφικής χοληστερόλης, αλλά περιέχουν επίσης μια ποικιλία απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία για το εάν η κατανάλωση αυγών είναι ευεργετική ή επιβλαβής για την υγεία της καρδιάς. Μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Heart, η οποία περιελάμβανε περίπου μισό εκατομμύριο ενήλικες στην Κίνα, διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν αυγά καθημερινά (περίπου ένα αυγό την ημέρα) είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού από εκείνους που έτρωγαν αυγά λιγότερο συχνά. Τώρα, για να κατανοήσουν καλύτερα αυτή τη σχέση, οι συγγραφείς αυτής της εργασίας πραγματοποίησαν μια πληθυσμιακή μελέτη που διερεύνησε πώς η κατανάλωση αυγών επηρεάζει τους δείκτες της καρδιαγγειακής υγείας στο αίμα.

«Λίγες μελέτες έχουν εξετάσει το ρόλο που παίζει ο μεταβολισμός της χοληστερόλης στη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, επομένως θέλαμε να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση αυτού του κενού», εξήγησε ο πρώτος συγγραφέας Lang Pan, από το Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής, στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Ο Pan και η ομάδα επέλεξαν 4.778 συμμετέχοντες στην China Kadoorie Biobank, εκ των οποίων 3.401 είχαν καρδιαγγειακή νόσο και 1.377 όχι. Χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται στοχευμένος πυρηνικός μαγνητικός συντονισμός για να μετρήσουν 225 μεταβολίτες σε δείγματα πλάσματος που ελήφθησαν από το αίμα των συμμετεχόντων. Από αυτούς τους μεταβολίτες, εντόπισαν 24 που σχετίζονταν με τα αυτοαναφερόμενα επίπεδα κατανάλωσης αυγών.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι τα άτομα που έτρωγαν μέτρια ποσότητα αυγών είχαν υψηλότερα επίπεδα μιας πρωτεΐνης στο αίμα τους που ονομάζεται απολιποπρωτεΐνη Α1 -ένα δομικό στοιχείο της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL), γνωστής και ως «καλής χοληστερόλης». Αυτά τα άτομα είχαν περισσότερα μεγάλα μόρια HDL στο αίμα τους, τα οποία βοηθούν στην απομάκρυνση της χοληστερόλης από τα αιμοφόρα αγγεία και έτσι προστατεύουν από τα μπλοκαρίσματα που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές εντόπισαν περαιτέρω 14 μεταβολίτες που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έτρωγαν λιγότερα αυγά είχαν χαμηλότερα επίπεδα ωφέλιμων μεταβολιτών και υψηλότερα επίπεδα επιβλαβών μεταβολιτών στο αίμα τους, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν αυγά πιο τακτικά.

«Τα αποτελέσματά μας παρέχουν μια πιθανή εξήγηση για το πώς η κατανάλωση μέτριας ποσότητας αυγών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις», είπε ο Canqing Yu, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου. «Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επαληθευτεί ο αιτιολογικός ρόλος που διαδραματίζουν οι μεταβολίτες των λιπιδίων στη συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης αυγών και κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου».

«Αυτή η μελέτη μπορεί επίσης να έχει επιπτώσεις για τις κινεζικές εθνικές διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές», πρόσθεσε ο ανώτερος συγγραφέας Liming Li, διακεκριμένος καθηγητής Boya στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου. «Οι τρέχουσες οδηγίες στην Κίνα προτείνουν την κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι η μέση κατανάλωση είναι χαμηλότερη από αυτή. Η εργασία μας υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερες στρατηγικές για την ενθάρρυνση της μέτριας κατανάλωσης αυγών στον πληθυσμό, ώστε να μειωθεί ο συνολικός κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων».

Πηγή: Association of egg consumption, metabolic markers, and risk of cardiovascular diseases: A nested case-control study. eLife, 2022; 11 DOI: 10.7554/eLife.72909.

Δείτε επίσης