Τα συνήθη δερματικά προβλήματα το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι εποχή ξεκούρασης, ανεμελιάς και επαφής με τη φύση. Αλλά το δέρμα μας καταπονείται από τον καυτό ήλιο και τη θάλασσα, και ορισμένες δερματολογικές παθήσεις εμφανίζουν έξαρση. Αν και η μικρή έκθεση στον ήλιο μπορεί να κάνει καλό στο σώμα π.χ. αυξάνει την παραγωγή της βιταμίνης D και υποχωρούν τα συμπτώματα της ψωρίασης, η υπερβολική έκθεση δημιουργεί διάφορα προβλήματα στο δέρμα. Ακολουθούν παρακάτω τα πιο συνηθισμένα προβλήματα του δέρματος το καλοκαίρι.

Ηλιακό έγκαυμα. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα σε όλους τους τύπους του δέρματος και ιδιαίτερα στον ανοιχτόχρωμο τύπο. Το ηλιακό έγκαυμα οφείλεται στη δράση κυρίως της UVB ακτινοβολίας που είναι η βασική ερυθηματογόνος ακτινοβολία (προκαλεί κοκκίνισμα) αλλά συνεισφέρει και η UVΑ ακτινοβολία. Η προστασία συνίσταται στην παραμονή σε δροσερό περιβάλλον, στην αποφυγή του ήλιου τις ώρες αιχμής και σε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος και υψηλού δείκτη προστασίας. Σημειώστε ότι ορισμένα αντιηλιακά ακόμα και αν εφαρμόζονται σωστά και τακτικά δεν προσφέρουν αποτελεσματική προστασία έναντι της UVA.

Φωτοαλλεργικές αντιδράσεις. Μπορεί το δέρμα σας να παρουσιάσει μια αντίδραση εξαιτίας της ευαισθησίας του στον ήλιο, κάτι που συνήθως είναι κληρονομική. Ορισμένες φωτοδερματίτιδες προκαλούνται από την επίδραση του ήλιου σε κάποιον φωτοευαίσθητο παράγοντα που βρέθηκε στο δέρμα σας, είτε επειδή βάλατε κάποιο άρωμα είτε είτε λόγω κάποιου φαρμάκου που πήρατε. Ρωτήστε τον γιατρό σας αν τα φάρμακα που παίρνετε είναι πιθανό να προκαλέσουν δερματική αντίδραση όταν βγείτε στον ήλιο. Αν αρχίσετε να βλέπετε εξανθήματα, μείνετε μακριά από τον ήλιο και συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας.

Μυκητίαση ποδιών. Η αυξημένη υγρασία και θερμοκρασία το καλοκαίρι προδιαθέτουν για μυκητιάσεις στα μεσοδακτύλια διαστήματα και στα πέλματα. Αυτό συμβαίνει όταν τα πόδια σας ιδρώνουν και δεν αερίζονται επαρκώς. Η πάθηση ονομάζεται “πόδι αθλητή”. Προσβάλλονται πιο εύκολα τα σημεία των δακτύλων που είναι κοντά μεταξύ τους αλλά και οποιοδήποτε σημείο του πέλματος. Μπορεί να δείτε στο δέρμα σας ένα λευκωπό χρώμα, ρωγμές και απολέπιση. Όταν η προσβολή είναι μεγάλης έκτασης μπορεί να υπάρχει φαγούρα και δυσοσμία. Σε προχωρημένες μυκητιάσεις ίσως εμφανιστεί υπερκεράτωση, φυσαλιδοποίηση, πόνος και δυσκολία στο περπάτημα. Η ταυτοποίηση του υπεύθυνου μύκητα γίνεται με καλλιέργεια από λέπια του δέρματος της περιοχής.

Έξαρση ακμής. Αν έχετε ακμή, ο ήλιος και το θαλασσινό νερό μπορούν να σας βοηθήσουν εφόσον εκτίθεστε λίγο, αλλά η υπερβολική έκθεση μπορεί να επιδεινώσει στην κατάστασή σας. Η επιλογή του αντηλιακού είναι πολύ σημαντική στην περίπτωση της ακμής. Τα αντηλιακά που δεν είναι σχεδιασμένα για λιπαρό δέρμα μπορεί να επιδεινώσουν την κατάστασή σας -αν έχετε λιπαρό δέρμα αποφύγετε τα αντηλιακά με τη μορφή λαδιού. Προστατευθείτε απομακρύνοντας τον ιδρώτα από το πρόσωπό σας με ένα καθαρό πανί ή πετσέτα με ελαφρά χτυπηματάκια, χωρίς τριβή. Όταν ο ιδρώτας αναμιγνύεται με τα βακτήρια που υπάρχουν στο δέρμα και το σμήγμα, μπορεί να φραγούν οι πόροι και να εμφανιστούν σπυράκια.

Εξάνθημα λόγω ζέστης. Συχνά εμφανίζεται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και υγρασίας ένα εξάνθημα που λέγεται και θερινή ιδρώα. Προκαλείται λόγω απόφραξης των πόρων των ιδρωτοποιών αδένων -ορισμένες καλλυντικές κρέμες ή αλοιφές μπορούν να προκαλέσουν αυτά τα σπυράκια. Ο ιδρώτας παγιδεύεται κάτω από την επιδερμίδα και δημιουργούνται πολυάριθμες μικροσκοπικές φλύκταινες που προκαλούν φαγούρα. Συνήθως το εξάνθημα εκδηλώνεται στις πτυχές του δέρματος ή εκεί όπου τα ρούχα προκαλούν τριβή, π.χ. στον αυχένα. Φοράτε ελαφριά ρούχα από υφάσματα που “αναπνέουν” όπως τα 100% βαμβακερά και αποφύγετε τα συνθετικά. Αν ένα τέτοιο σπυράκι δεν υποχωρήσει μόνο του σε τέσσερις ημέρες ή εμφανιστεί πυρετός και πόνος, απευθυνθείτε στον δερματολόγο.

Ποικιλόχρους πιτυρίαση. Αυτό το πρόβλημα εμφανίζεται το καλοκαίρι και οφείλεται σε ένα μύκητα, που υπάρχει στο δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής. Ο μύκητας πολλαπλασιάζεται σε λιπαρά δέρματα λόγω της εφίδρωσης και της υψηλής θερμοκρασίας, προκαλώντας κηλίδες διαφορετικού χρώματος ανάλογα με τον τύπο του δέρματος. Τα συμπτώματα συχνά εντοπίζονται ως ένα ελαφρύ λέπιασμα στη ράχη, το άνω μέρος του θώρακα και στους βραχίονες. Αντιμετωπίζεται με αντιμυκητιασικά σαμπουάν, κρέμες ή σπρέι ενώ σε περίπτωση συχνών υποτροπών λαμβάνονται χάπια από το στόμα.

Μυρμηκιές. Μια ιογενής λοίμωξη του δέρματος που είναι πιο συχνή το καλοκαίρι, ιδιαίτερα στα παιδιά, είναι η μυρμηκιά ή μυρμηγκιά (μολυσματική τέρμινθος). Οφείλεται στην προσβολή του δέρματος από ορισμένα στελέχη του HPV (Human Papilloma Virus), του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Ο ιός αυτός μεταδίδονται εύκολα από επιφάνειες με τις οποίες έρχεστε σε επαφή (πλακάκια, λαβές κλπ). Η χλωρίωση του νερού ή η χρήση άλλων καθαριστικών δεν προστατεύει πάντα. Οι μυρμηκιές συνήθως προσβάλλουν τις παλάμες, τα πέλματα και το πρόσωπο, αλλά δυνητικά και κάθε σημείο του δέρματος. Σημειώστε ότι κάποια στελέχη του HPV, διαφορετικά από αυτά που προκαλούν τις μυρμηκιές, προκαλούν κονδυλώματα τα οποία επίσης είναι σε έξαρση το καλοκαίρι.

Θυλακίτιδα. Έτσι ονομάζεται η μόλυνση του θύλακα, το σημείο όπου αναπτύσσεται μια τρίχα. Η θυλακίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε θύλακα τρίχας. Οι μολυσμένοι θύλακες μοιάζουν με κόκκινα σπυράκια και συνήθως προκαλούν φαγούρα ή είναι ευαίσθητοι στην αφή. Για την πρόληψη της θυλακίτιδας, βγάζετε τα ρούχα σας αμέσως μόλις ολοκληρώνετε οποιαδήποτε εργασία ή άσκηση που σας έκανε να ιδρώνετε πολύ και να κάντε ντους.

Δείτε επίσης