Η αύξηση βάρους είναι κάτι συνηθισμένο το καλοκαίρι – Τι να κάνετε

Πιστεύουμε συνήθως ότι αύξηση του βάρους συμβαίνει το χειμώνα και πράγματι είναι πολύ πιθανόν να πάρουμε κιλά κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι είναι αρκετά συνηθισμένο να παίρνουμε κιλά και κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Ο λόγος φυσικά είναι πως έστω κι αν κινούμαστε περισσότερο -αυτό δεν ισχύει για όλους καθώς αρκετοί το ρίχνουν στην τεμπελιά- προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 στο περιοδικό Physiology & Behavior παρακολουθώντας 122 Αμερικανούς ενήλικες βρήκε ότι κέρδισαν περίπου 320 γραμμάρια στις καλοκαιρινές διακοπές τους. Αυτό βέβαια είναι λίγο αλλά λίγη ήταν και η διάρκεια απόκτησης των κιλών, μέσα σε μια με τρεις εβδομάδες. Αν και αυτά τα άτομα κινούνταν περισσότερο κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, είχαν επίσης αυξήσει την πρόσληψη φαγητού και ποτού.

Τα πράγματα μπορεί να είναι χειρότερα για τα παιδιά αν και η έρευνα στις μικρές ηλικίες είναι δύσκολη λόγω της ανάπτυξης των παιδιών. Μια μελέτη που επίσης δημοσιεύθηκε το 2016 βρήκε ότι τα μικρά παιδιά τείνουν να παίρνουν περισσότερο βάρος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι τους φθινοπωρινούς ή χειμερινούς μήνες. Αυτή η μελέτη εξέτασε τον επιπολασμό της παχυσαρκίας για περίπου 18.000 παιδιά από το νηπιαγωγείο το 2010 μέχρι το τέλος της δεύτερης τάξης δημοτικού το 2013. Το εύρημα ήταν ότι ο επιπολασμός της παχυσαρκίας των παιδιών αυξήθηκε μόνο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, όσο δηλαδή τα παιδιά δεν πήγαιναν σχολείο.

Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για την αύξηση του βάρους το καλοκαίρι που περιλαμβάνουν:

  • Την κατανάλωση ζαχαρούχων ροφημάτων και παγωτών. Μερικά από αυτά τα ροφήματα είναι “βόμβες” των 600 θερμίδων. Ένα παγωμένο τσάι ροδάκινου που μπορεί να σας φαίνεται “αθώο” θα σας προσθέσει σχεδόν 300 θερμίδες στο ημερήσιο σύνολο σας. Όταν η ζέστη και η υγρασία είναι βάναυση, χρειάζεστε φυσικά επιπλέον γουλιές. Το σκέτο νερό είναι ο καλύτερος τρόπος ενυδάτωσης αλλά δεν είναι εύκολο να αντισταθείτε στoν πειρασμό για περισσότερα ποτά.
  • Είναι δύσκολο να μην τρώτε έξω κατά τη διάρκεια της θερινής σεζόν. Τα γεύματα όμως στις ταβέρνες και τα εστιατόρια πάντα προσδίδουν περισσότερες θερμίδες απ’ ό,τι τα σπιτικά γεύματα.
  • Την μείωση της άσκησης για μερικούς ανθρώπους που συνηθίζουν να γυμνάζονται. Το καλοκαίρι ιδρώνουμε ήδη αρκετά. Ακόμη και αν δεν είμαστε σε διακοπές, η ιδέα να πάμε στο γυμναστήριο ή να περπατήσουμε υπό υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι ελκυστική.

Οι υγρές θερμίδες το πρόβλημα

Το βασικό πρόβλημα, βέβαια, είναι ότι είμαστε χαλαροί με τις θερμίδες. Όταν είμαστε σε διακοπές δικαιολογούμε τις άφθονες επιλογές φαγητών και ποτών λέγοντας “είμαι σε διακοπές και μπορώ να φάω και να πιώ ό,τι θέλω”. Πράγματι, οι διακοπές είναι μια εξαιρετική στιγμή για να χαλαρώσετε, να διασκεδάσετε και να φάτε, αλλά είναι επίσης σημαντικό να βρείτε κάποια ισορροπία ανάμεσα στο φαγητό και τη σωματική δραστηριότητα. Οι μεγαλύτερες μέρες του καλοκαιριού σημαίνουν επίσης περισσότερο φαγητό και ποτό και μια τάση να τρώτε πιο αργά το βράδυ, ακόμη και αν δεν ξενυχτάτε. Και φυσικά το καλοκαίρι υπάρχει μια μεγαλύτερη προτίμηση για το γρήγορο, βολικό και “παρακμιακό” φαγητό.

Σχετικά με τις υγρές θερμίδες, ίσως χρειαστεί να το ξανασκεφτείτε γιατί αυτές κάνουν το μεγαλύτερο κακό. Αν σας αρέσει μια pina colada να ξέρετε ότι μπορεί να έχει πάνω από 450 θερμίδες. Ακόμη και μια βότκα με χυμό cranberry μπορεί να έχει κοντά στις 200 θερμίδες. Η σαγκρία είναι κάπου στη μέση και μια παγωμένη μαργαρίτα μπορεί να έχει περισσότερες θερμίδες από μια μπάλα παγωτού. Συγκρατηθείτε λοιπόν με τα σακχαρούχα ή τα αλκοολούχα ποτά.

Αν πάλι πιστεύετε ότι επιλέγοντας παγωτό-γιαούρτι αντί για παγωτό, κάνετε μια υγιεινότερη επιλογή να ξέρετε ότι το παγωμένο γιαούρτι έχει προσθέσει σάκχαρα. Παίρνετε βέβαια πρωτεΐνη αλλά ένα παγωτό-γιαούρτι μπορεί να σας δώσει 400 θερμίδες λόγω των σακχάρων του.  Όσον αφορά τα γλυκά, να είστε εξαιρετικά επιλεκτικοί. Περιορίστε τις επιθυμίες σας σε μικρές μερίδες και μόνο σε ό,τι είναι εξαιρετικά δελεαστικό για εσάς.

Συμβουλές για την παραλία

Οι ειδικοί προτείνουν, όταν πάτε στην παραλία, να έχετε το δικό σας φαγητό. Είναι σημαντικό, όταν σχεδιάζετε να έχετε το δικό σας φαγητό στην παραλία, η φορητότητα των τροφίμων. Το κλειδί πάντως είναι να έχετε τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και χαμηλής σε ζάχαρη. Μερικές υγιεινές επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Φρέσκα λαχανικά και φρούτα που έχετε μαζί σας σε τάπερ.
  • Μπάρες πρωτεΐνης με χαμηλό αριθμό σακχάρων.
  • Ογκώδη λαχανικά με πρωτεΐνες π.χ. κοτόπουλο ή ψάρι.
  • Βραστά αυγά τα οποία αποτελούν στην πραγματικότητα μια υγιεινή διατροφή και καλή θερμιδική επιλογή -αν φοβάστε τη χοληστερόλη που έχει ο κρόκος τρώτε μόνο τα ασπράδια.
  • Σχετικά με τους ξηρούς καρπούς, προτιμήστε τους ανάλατους γιατί το αλάτι σας κάνει να διψάτε και αυτό μπορεί να σας παρακινήσει για περισσότερα αναψυκτικά.
  • Έχετε πάντα μαζί σας άφθονο κρύο νερό, αυτό μπορεί να σας γλυτώσει από μια απρογραμμάτιστη κατανάλωση θερμίδων.

Δείτε επίσης