Ένας στους πέντε ενήλικες δεν θέλει παιδιά και το αποφασίζει νωρίς στη ζωή του

Μια δικαστική ανατροπή από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ άνοιξε το δρόμο για περιορισμούς στις αμβλώσεις, αλλά δημιούργησε επίσης αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον του ελέγχου των γεννήσεων. Αυτό θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις για πολλούς ανθρώπους, καθώς μια ερευνητική ομάδα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν (MSU) διαπίστωσε ότι πάνω από ένας στους πέντε ενήλικες του Μίσιγκαν δεν θέλει να κάνει παιδιά.

«Διαπιστώσαμε ότι το 21,6% των ενηλίκων, ή περίπου 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι, στο Μίσιγκαν δεν θέλουν παιδιά και ως εκ τούτου είναι «χωρίς παιδιά». Αυτοί είναι περισσότεροι από τον πληθυσμό των εννέα μεγαλύτερων πόλεων του Μίσιγκαν», δήλωσε ο Zachary Neal, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα ψυχολογίας του MSU και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, χρησιμοποίησε τρεις ερωτήσεις για να ξεχωρίσει τα άτομα χωρίς παιδιά από τους γονείς. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.500 ενηλίκων που ολοκλήρωσαν μια έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Δημόσιας Πολιτικής και Κοινωνικής Έρευνας του πανεπιστημίου. Επειδή οι διαφορετικοί τύποι μη γονέων είναι αδύνατο να διακριθούν στα επίσημα στατιστικά στοιχεία, ο Neal εξήγησε ότι αυτή η μελέτη είναι από τις πρώτες που μέτρησαν με συγκεκριμένο τρόπο ενήλικες χωρίς παιδιά.

«Οι άνθρωποι, και ειδικά οι γυναίκες, που λένε ότι δεν θέλουν να κάνουν παιδιά συχνά ακούν από τους άλλους ότι θα αλλάξουν γνώμη, αλλά η μελέτη βρήκε το αντίθετο», δήλωσε η Jennifer Watling Neal, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα ψυχολογίας στο MSU και συν-συγγραφέας. της μελέτης. «Οι άνθρωποι παίρνουν την απόφαση να μείνουν χωρίς παιδιά νωρίς στη ζωή τους, πιο συχνά στην εφηβεία και στα 20 τους. Και, δεν είναι μόνο οι νέοι που λένε ότι δεν θέλουν παιδιά. Οι γυναίκες που αποφάσισαν στην εφηβεία τους ότι δεν θα κάνουν παιδιά είναι τώρα, κατά μέσο όρο, σχεδόν 40 ετών και ακόμα δεν έχουν παιδιά».

Η μελέτη διεξήχθη στο Μίσιγκαν, αλλά σύμφωνα με την απογραφή του 2021, το Μίσιγκαν είναι δημογραφικά παρόμοιο με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο σύνολό τους. Εξαιτίας αυτού, είπε ο Neal, εάν το μοτίβο ισχύει σε εθνικό επίπεδο, σημαίνει ότι 50 έως 60 εκατομμύρια Αμερικανοί ακόμα δεν έχουν παιδιά.

«Μετά την ανατροπή από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για την υπόθεση Roe εναντίον Wade, ένας μεγάλος αριθμός Αμερικανών κινδυνεύει τώρα να αναγκαστεί να έχει παιδιά παρόλο που δεν τα θέλει», δήλωσε η Neal. Εάν ανατραπούν περαιτέρω προηγούμενα και ο έλεγχος των γεννήσεων καταστεί δυσκολότερος, πολλές νεαρές γυναίκες που αποφάσισαν να ζήσουν χωρίς παιδιά μπορεί επίσης να δυσκολευτούν να αποφύγουν την εγκυμοσύνη.

Επειδή πολλοί άνθρωποι είναι χωρίς παιδιά, οι ερευνητές είπαν ότι αυτή η ομάδα απαιτεί περισσότερη προσοχή. Ελπίζουν ότι η μελλοντική δουλειά θα επεκταθεί πέρα ​​από το Μίσιγκαν και θα βοηθήσει το κοινό να κατανοήσει τόσο γιατί οι άνθρωποι αποφασίζουν να μην κάνουν παιδιά όσο και τις συνέπειες που βιώνουν από αυτή την απόφαση.

Πηγή: Prevalence, age of decision, and interpersonal warmth judgements of childfree adults. Scientific Reports, 2022; 12 (1) DOI: 10.1038/s41598-022-15728-z.

Δείτε επίσης