Του David Mazzocchi-Jones, Lecturer in Neuroscience, Keele University.
Τα ποντίκια που στερούνται ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ, που ονομάζεται δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πιο πιθανό να παράγουν νεογνά που εμφανίζουν συμπτώματα σχιζοφρένειας ως ενήλικες, σύμφωνα με μια μελέτη από την Ιαπωνία.
Το DHA είναι ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ -απαραίτητο επειδή το σώμα μας δεν μπορεί να το παράγει. Πρέπει να λαμβάνεται από τα τρόφιμα. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, είναι καλές πηγές DHA. Είναι καλά κατανοητό ότι το DHA παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τους τελευταίους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης και τα δύο πρώτα χρόνια της εφηβείας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μωρά που τρέφονται με γάλα φόρμουλας με συμπλήρωμα DHA παρουσιάζουν υψηλότερη οπτική οξύτητα και επίλυση προβλημάτων στους 10 έως 12 μήνες. Σε μια μελέτη σε ζώα, οι αρουραίοι που στερήθηκαν DHA -με αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων DHA κατά 50-80% στον εγκέφαλο- αποδείχθηκε ότι είχαν μειωμένη μάθηση και μνήμη. Η διατροφική συμπλήρωση με DHA έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη μάθηση και τη μνήμη σε αρουραίους εργαστηρίου με βλάβη στον εγκέφαλο.
Στην ιαπωνική μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στο Ινστιτούτο Επιστημών Εγκεφάλου RIKEN στο Τόκιο, τα ποντίκια τρέφονταν με μια δίαιτα χωρίς DHA, πριν από τη σύλληψη και μέχρι το σημείο που οι απόγονοι είχαν απογαλακτιστεί. Στη συνέχεια δόθηκε στα κουτάβια των ποντικών μια τυπική δίαιτα, που περιείχε DHA, και εξετάστηκαν στις οκτώ εβδομάδες, κάτι που περίπου μεταφράζεται μέχρι την ανθρώπινη εφηβεία. Η γνωστική λειτουργία των ποντικών αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας τυπικούς λαβύρινθους -έπρεπε να βρουν και να θυμηθούν την τοποθεσία ενός φαγητού. Η κατάθλιψη και το κίνητρο αξιολογήθηκαν παρακολουθώντας τη γενική δραστηριότητα των ποντικών και πόσο γρήγορα απέφυγαν ανοιχτούς χώρους σε ειδικούς λαβύρινθους (τα ποντίκια προτιμούν τους κλειστούς χώρους).
Τα ποντίκια που γεννήθηκαν από μητέρες που τρέφονταν χωρίς DHA παρουσίασαν σημαντικά χαμηλότερη απόδοση στο εύρος των δοκιμών. Και εμφάνισαν συμπτώματα που μοιάζουν με σχιζοφρένεια, συμπεριλαμβανομένης της εξασθενημένης γνωστικής λειτουργίας και μειωμένου κινήτρου. Οι συγγραφείς είπαν ότι η λήψη επαρκούς ποσότητας DHA κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προστατεύσει από συμπτώματα παρόμοια με τη σχιζοφρένεια στους απογόνους.
Επιγενετική και σχιζοφρένεια
Οι μηχανισμοί που διέπουν το πώς η διατροφή μπορεί να παίξει τόσο σημαντικό ρόλο στη λειτουργία και την υγεία του εγκεφάλου έχουν κατανοηθεί ελάχιστα. Το δόγμα της γενετικής να βασίζεται εξ ολοκλήρου σε αυτό που κληρονομούμε και όχι στο περιβάλλον στο οποίο εκτιθέμεθα, έχει αμφισβητηθεί από τους επιστήμονες τα τελευταία χρόνια. Η έλευση της έννοιας της επιγενετικής έφερε επανάσταση στον τομέα της γενετικής επιστήμης και παρείχε έναν πιθανό μηχανισμό μέσω του οποίου το περιβάλλον ασκεί επιρροή στα γονίδια. Κάτω από την επιγενετική τροποποίηση, ορισμένοι μηχανισμοί μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργεί ένα γονίδιο (να εκφράζεται) –χωρίς να αλλάζει το ίδιο το DNA– με αποτέλεσμα πολύ διαφορετικά αποτελέσματα. Αυτοί οι μηχανισμοί με τη σειρά τους ενεργοποιούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής.
Στην ιαπωνική μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν τα επίπεδα δύο γονιδίων (Rxr και Ppar), που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια στους ανθρώπους. Βρήκαν στοιχεία ότι αυτά τα γονίδια είχαν τροποποιηθεί από επιγενετικούς παράγοντες, με αποτέλεσμα τη χαμηλότερη δραστηριότητα στα ποντίκια που εμφάνιζαν συμπτώματα παρόμοια με τη σχιζοφρένεια.
Είναι πολύ δύσκολο να γίνει μια άμεση σύγκριση μεταξύ των στοιχείων που αποκτήθηκαν από μελέτες σε ποντίκια, σε ανθρώπους. Ωστόσο, η μελέτη εντόπισε παρόμοια χαμηλά επίπεδα των γονιδίων RxR και Ppar σε δείγματα τριχοθυλακίων που ελήφθησαν από σχιζοφρενείς ασθενείς. Αυτό υποδηλώνει ότι τα επαρκή επίπεδα DHA στη διατροφή της μητέρας προστατεύουν τη φυσιολογική λειτουργία των γονιδίων, η οποία με τη σειρά της προστατεύει από την έκφραση γονιδίων που σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια.
Τελικά, δεδομένου ότι οι επιγενετικές τροποποιήσεις στα γονίδια μπορούν επίσης να περάσουν σε μελλοντικούς απογόνους, αυτή η μελέτη παρέχει περαιτέρω στοιχεία για τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν τα διατροφικά επίπεδα DHA στη λειτουργία και την υγεία του εγκεφάλου. Επίσης, δεδομένου ότι οι επιγενετικές τροποποιήσεις στα γονίδια μπορούν να μεταδοθούν, η επαρκής μητρική διατροφή δεν είναι απαραίτητη μόνο για τους απογόνους τους, αλλά και για τις μελλοντικές γενιές.