Μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Κόμπε, στην Ιαπωνία, αποκάλυψε ότι η προσθήκη βιταμίνης Β2 σε κύτταρα που έχουν εκτεθεί σε φυσικό στρες αυξάνει την ικανότητα των μιτοχονδρίων να παράγουν ενέργεια και αποτρέπει τη γήρανση των κυττάρων. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Molecular Biology of the Cell.
Έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι η συσσώρευση γηρασμένων κυττάρων στο σώμα προκαλεί διαταραχές που σχετίζονται με την ηλικία και τη γήρανση ολόκληρου του σώματος. Επομένως, υπάρχει η δυνατότητα πρόληψης και βελτίωσης των διαταραχών που σχετίζονται με την ηλικία και παράτασης της υγιούς διάρκειας ζωής των ανθρώπων χρησιμοποιώντας συμπληρώματα και φάρμακα που περιέχουν βιταμίνη Β2 για την καταστολή της γήρανσης των κυττάρων.
Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι οι διαταραχές που σχετίζονται με την ηλικία μπορούν να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν με την καταστολή της συσσώρευσης των γερασμένων κυττάρων. Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ένα φαινόμενο αντιγήρανσης όπου η ικανότητα του κυττάρου να απορροφά τη βιταμίνη Β2 αυξάνεται ως απόκριση στο στρες. Η βιταμίνη Β2 καταστέλλει τη γήρανση των κυττάρων ενεργοποιώντας τα μιτοχόνδρια, τα οποία παράγουν ενέργεια.
Μια λεπτομερέστερη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της βιταμίνης Β2 και της καταστολής της γήρανσης θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη απλών και ασφαλών πλάνων θεραπείας για διαταραχές που σχετίζονται με την ηλικία που ενσωματώνουν προγράμματα γευμάτων και συμπληρώματα.
Η Ιαπωνία είναι μια υπερηλικιωμένη κοινωνία και ως εκ τούτου, η έρευνα για τη γήρανση γίνεται ολοένα και πιο σημαντική για την επίλυση των συνοδών ιατρικών ζητημάτων.
Η διαδικασία με την οποία το σώμα γερνά δεν είναι πλήρως κατανοητή. Καθώς ο κύκλος της κυτταρικής διαίρεσης επαναλαμβάνεται συνεχώς, τα τελομερή στο τέλος κάθε χρωμοσώματος γίνονται μικρότερα, με αποτέλεσμα τελικά την κυτταρική γήρανση.
Η σμίκρυνση των τελομερών δεν είναι ο μόνη αιτία για την κυτταρική γήρανση. Διάφοροι τύποι στρες (όπως βλάβες στο DNA και οι ελεύθερες ρίζες) μπορούν επίσης να πυροδοτήσουν τη γήρανση των κυττάρων. Θεωρείται ότι τα γερασμένα κύτταρα που προκύπτουν από αυτή την έκθεση σε στρες συσσωρεύονται στο σώμα καθώς μεγαλώνουμε.
Πάνω από μια δεκαετία έρευνας για τη γήρανση έχει αποκαλύψει ότι τα γερασμένα κύτταρα έχουν την επιβλαβή ικανότητα να προκαλούν λειτουργική έκπτωση σε κάθε όργανο του σώματος. Επιπλέον, ανακαλύφθηκε ότι είναι δυνατό να προληφθούν ή να βελτιωθούν οι ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, αποτρέποντας τη συσσώρευση των γερασμένων κυττάρων. Υπάρχει έντονη προσπάθεια παγκοσμίως για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα επεκτείνουν την υγιή διάρκεια ζωής των ανθρώπων αποτρέποντας αυτή τη συσσώρευση, ωστόσο ένα τέτοιο φάρμακο δεν έχει ακόμη διατεθεί λόγω διαφόρων προβλημάτων όπως είναι οι παρενέργειες.
Οι βιταμίνες, από την άλλη πλευρά, είναι απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τη διατήρηση της κανονικής λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος. Καθώς το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να συνθέσει βιταμίνες, πρέπει να απορροφηθούν από τα τρόφιμα και τα ποτά. Η βιταμίνη Β2 (γνωστή και ως ριβοφλαβίνη) είναι διαδεδομένη σε τρόφιμα όπως το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και είναι μια σημαντική βιταμίνη για την παραγωγή ενέργειας και το μεταβολισμό. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β2 προκαλεί συμπτώματα όπως οίδημα στο στόμα και αναιμία. Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις που να σχετίζονται με την υπερκατανάλωση της βιταμίνης Β2 καθώς αποβάλλεται σύντομα από τον οργανισμό. Παρόλο που η βιταμίνη Β2 είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τη διατήρηση της υγείας, δεν έχει διεξαχθεί έρευνα για τη σχέση της με τη γήρανση.
Η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε την παρούσα μελέτη για τις επιδράσεις της βιταμίνης Β2 στη γήρανση με την ελπίδα ότι εάν μια καθημερινή βιταμίνη μπορούσε να καταστείλει τη γήρανση των κυττάρων, αυτό θα συνέβαλλε στη δημιουργία φθηνών και ασφαλών αντιγηραντικών φαρμάκων. Σκοπεύει τώρα να πραγματοποιήσει πειράματα σε ζώα για να επιβεβαιώσει την αντιγηραντική δράση της βιταμίνης Β2.
Πηγή: Riboflavin transporter SLC52A1, a target of p53, suppresses cellular senescence by activating mitochondrial complex II, Molecular Biology of the Cell (2021). DOI: 10.1091/mbc.E21-05-0262.