H παρακεταμόλη προκαλεί μεγαλύτερη ανάληψη ρίσκου

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα από τα πολύ συνήθη φάρμακα που αγοράζονται ανά τον κόσμο, η παρακεταμόλη, -το πιο συχνά λαμβανόμενο αναλγητικό- κάνει και άλλα πράγματα πέρα από το να απομακρύνει τον πονοκέφαλο.

Η παρακεταμόλη, γνωστή και ως ακεταμινοφαίνη, που πωλείται ευρέως με τις εμπορικές ονομασίες Tylenol, Panadol και άλλες, αυξάνει την ανάληψη κινδύνου, σύμφωνα με μια μελέτη που μέτρησε τις αλλαγές στη συμπεριφορά των ανθρώπων όταν βρίσκονται υπό την επήρεια των κοινών φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή.

«Η παρακεταμόλη φαίνεται να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερα αρνητικά συναισθήματα όταν εξετάζουν επικίνδυνες δραστηριότητες, απλώς δεν νιώθουν τόσο φοβισμένοι», εξήγησε ο νευροεπιστήμονας Baldwin Way από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

«Με σχεδόν το 25% του πληθυσμού στις ΗΠΑ να λαμβάνει ακεταμινοφαίνη κάθε εβδομάδα, η μειωμένη αντίληψη κινδύνου θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνία».

Η μελέτη υποδηλώνει ότι η συναισθηματική ικανότητα των ανθρώπων να αντιλαμβάνονται και να αξιολογούν τους κινδύνους μπορεί να μειωθεί όταν λαμβάνουν παρακεταμόλη. Αν και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι μικρά, σίγουρα αξίζει να σημειωθούν, δεδομένου ότι η αυτή η δραστική ουσία είναι το πιο κοινό συστατικό φαρμάκου που βρίσκεται σε περισσότερα από 600 διαφορετικά είδη φαρμάκων.

Σε μια σειρά πειραμάτων που περιελάμβαναν περισσότερους από 500 φοιτητές ως συμμετέχοντες, ο Way και η ομάδα του μέτρησαν πώς μια δόση 1.000 mg (η συνιστώμενη μέγιστη εφάπαξ δόση για ενήλικες) που χορηγήθηκε τυχαία στους συμμετέχοντες επηρέασε τη συμπεριφορά ανάληψης κινδύνου τους, σε σύγκριση με τα εικονικά φάρμακα που χορηγήθηκαν τυχαία. σε μια ομάδα ελέγχου.

Σε κάθε ένα από τα πειράματα, οι συμμετέχοντες έπρεπε να αντλήσουν ένα μη φουσκωμένο μπαλόνι σε μια οθόνη υπολογιστή, με κάθε αντλία να κερδίζει φανταστικά χρήματα. Οι οδηγίες τους ήταν να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα αντλώντας το μπαλόνι όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά να φροντίσουν να μην σκάσει το μπαλόνι, οπότε θα έχαναν τα χρήματα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι φοιτητές που έλαβαν παρακεταμόλη αναλάμβαναν σημαντικά περισσότερους κινδύνους κατά τη διάρκεια της άσκησης, σε σχέση με την πιο προσεκτική και συντηρητική ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Συνολικά, όσοι λάμβαναν παρακεταμόλη αντλούσαν (και έσκασαν) τα μπαλόνια τους περισσότερο.

«Εάν απεχθάνεστε το ρίσκο, μπορεί να αντλήσετε μερικές φορές τα μπαλόνια και μετά να αποφασίσετε να κάνετε εξαργύρωση επειδή δεν θέλετε να σκάσει το μπαλόνι και να χάσετε τα χρήματά σας», είπε ο Way. «Αλλά για όσους έλαβαν παρακεταμόλη, καθώς το μπαλόνι μεγάλωνε, είχαν λιγότερο άγχος και λιγότερα αρνητικά συναισθήματα για το πόσο μεγαλώνει το μπαλόνι και την πιθανότητα να σκάσει».

Εκτός από την προσομοίωση του μπαλονιού, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια κατά τη διάρκεια δύο πειραμάτων, βαθμολογώντας το επίπεδο κινδύνου που αντιλήφθηκαν σε διάφορα υποθετικά σενάρια, όπως το να στοιχηματίσουν το εισόδημα μιας ημέρας σε ένα αθλητικό γεγονός, το bungee jumping από μια ψηλή γέφυρα ή την οδήγηση αυτοκίνητο χωρίς ζώνη ασφαλείας.

Σε μία από τις έρευνες, η κατανάλωση παρακεταμόλης όντως φάνηκε να μειώνει τον αντιληπτό κίνδυνο σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, αν και σε άλλη παρόμοια έρευνα, δεν παρατηρήθηκε το ίδιο αποτέλεσμα.

Συνολικά, ωστόσο, με βάση τον μέσο όρο των αποτελεσμάτων στα διάφορα τεστ, η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ της λήψης παρακεταμόλης και της επιλογής μεγαλύτερου κινδύνου, ακόμη και αν το παρατηρούμενο αποτέλεσμα μπορεί να είναι μικρό. Τούτου λεχθέντος, αναγνωρίζουν ότι οι προφανείς επιπτώσεις του φαρμάκου στη συμπεριφορά ανάληψης κινδύνου θα μπορούσαν επίσης να ερμηνευθούν μέσω άλλων ειδών ψυχολογικών διαδικασιών, όπως το μειωμένο άγχος.

«Μπορεί καθώς το μπαλόνι αυξάνεται σε μέγεθος, όσοι λάμβαναν το εικονικό φάρμακο να αισθάνονταν αυξανόμενα επίπεδα άγχους για μια πιθανή έκρηξη», εξήγησαν οι ερευνητές. «Όταν το άγχος γίνεται πολύ, τελειώνουν τη δοκιμή. Η παρακεταμόλη μπορεί να μειώσει αυτό το άγχος, οδηγώντας έτσι σε μεγαλύτερο κίνδυνο».

Η διερεύνηση τέτοιων ψυχολογικών εναλλακτικών εξηγήσεων για αυτό το φαινόμενο –καθώς και η διερεύνηση των βιολογικών μηχανισμών που ευθύνονται για τις επιπτώσεις της ακεταμινοφαίνης στις επιλογές των ανθρώπων σε καταστάσεις όπως αυτή– θα πρέπει να εξεταστεί σε μελλοντική έρευνα, είπε η ερευνητική ομάδα.

Οι επιστήμονες αναμφίβολα θα έχουν επίσης μελλοντικές ευκαιρίες για περαιτέρω διερεύνηση του ρόλου και της αποτελεσματικότητας της παρακεταμόλης στην ανακούφιση από τον πόνο ευρύτερα, αφού μελέτες τα τελευταία χρόνια διαπίστωσαν ότι σε πολλά ιατρικά σενάρια, το φάρμακο μπορεί να είναι αναποτελεσματικό στην ανακούφιση από τον πόνο. Μερικές φορές δεν είναι καλύτερο από ένα εικονικό φάρμακο, ενώ μπορεί να έχει παρενέργειες.

Παρά τη σοβαρότητα αυτών των ευρημάτων, η παρακεταμόλη παραμένει ένα από τα πιο χρησιμοποιούμενα φάρμακα στον κόσμο, θεωρείται απαραίτητο φάρμακο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και συνιστάται από τα Centers for Disease Control and Prevention, στις ΗΠΑ, για την ανακούφιση από τον πόνο

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Social Cognitive and Affective Neuroscience.

Δείτε επίσης