Ημικρανία: Οι βιταμίνες Β μπορεί να είναι χρήσιμες

Εάν πάσχετε από ημικρανία, θα ξέρετε ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο από τον μέσο πονοκέφαλο –η ημικρανία είναι μια εξουθενωτική διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την όραση ή την ομιλία σας.

Η ημικρανία χωρίς αύρα είναι ο πιο κοινός τύπος ημικρανίας, που αντιπροσωπεύει περίπου το 70% όλων των περιπτώσεων. Αυτή η ημικρανία συχνά χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενους πονοκεφάλους, ναυτία, έμετο και ευαισθησία στο φως και το θόρυβο.

Η ημικρανία με αύρα είναι λιγότερο συχνή, επηρεάζοντας περίπου το ένα τρίτο των πασχόντων. Αυτός ο τύπος ημικρανίας συνοδεύεται από νευρολογικές διαταραχές, όπως διαταραχή της όρασης και της ομιλίας και μυϊκές αλλαγές που συχνά παρουσιάζονται λίγο πριν ή κατά τα πρώτα στάδια της ημικρανίας.

Οι οπτικές αύρες μπορεί να εμφανίζονται ως αστραφτερά φώτα γύρω από αντικείμενα ή στις άκρες του οπτικού πεδίου ενός ατόμου. Μπορεί να δώσουν την εμφάνιση κυματιστών εικόνων ή ακόμη και να προκαλέσουν προσωρινή απώλεια όρασης. Οι μη οπτικές επιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν αδυναμία, ανωμαλίες ομιλίας ή γλώσσας, ζάλη, ίλιγγο και μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα του προσώπου, της γλώσσας, των χεριών ή των ποδιών.

Η ημικρανία επηρεάζει περίπου το 12% του δυτικού πληθυσμού, με το 18% των γυναικών, το 6% των ανδρών και το 4% των παιδιών να πάσχουν από την πάθηση. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στον επιπολασμό της ημικρανίας πολιτισμικά, με τους Καυκάσιους πληθυσμούς να έχουν τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως.

Αιτίες

Η ευαισθησία σε συγκεκριμένα τρόφιμα και μυρωδιές, τα κυμαινόμενα ορμονικά επίπεδα, το στρες και η κούραση μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες σε άτομα που πάσχουν, αλλά οι υποκείμενες αιτίες πιστεύεται ότι είναι γενετικές και δεν είναι καλά κατανοητές.

Έχουν εντοπιστεί πολλά γονίδια (συμπεριλαμβανομένων των γονιδίων MTHFR, υποδοχέα οιστρογόνων, Notch 3 και TRESK) που αυξάνουν την ευαισθησία ενός ατόμου να υποφέρει από ημικρανία. Οι περισσότεροι πάσχοντες από ημικρανία (περίπου το 90%) έχουν έναν στενό συγγενή – γονέα ή παππού και γιαγιά- που επίσης πάσχει από την πάθηση.

Τρέχουσες θεραπείες

Υπάρχουν επί του παρόντος μια σειρά από εξαιρετικά φαρμακευτικά προϊόντα που είναι διαθέσιμα για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της ημικρανίας, αλλά δεν είναι αποτελεσματικά για όλους τους πάσχοντες. Μία από τις πιο κοινές κατηγορίες φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ημικρανίας είναι οι τριπτάνες, οι οποίες δρουν επηρεάζοντας το σύστημα νευροδιαβιβαστών σεροτονίνης ή 5HT1 στον εγκέφαλο. Ανακουφίζουν από πονοκεφάλους στο 30% έως 50% των πασχόντων, όμως ο πονοκέφαλος μπορεί να επανεμφανιστεί, απαιτώντας δεύτερη δόση.

Αλλά οι τριπτάνες μπορεί να έχουν δυσάρεστες παρενέργειες, όπως αισθήσεις μυρμηκίασης, ζέστης, βάρους ή σφίξιμο στο στήθος και το λαιμό, καθώς και έξαψη, ζάλη, υπνηλία, ξηροστομία και παροδική αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, η υπερβολική χρήση τριπτάνης μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε εξάρτηση και επακόλουθα στερητικά σύνδρομα.

Άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της ημικρανίας περιλαμβάνουν τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), τα φάρμακα κατά της ναυτίας και του εμέτου και τα φάρμακα για τον πόνο. Το πρόβλημα με αυτά τα φάρμακα είναι ότι αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα και όχι την αιτία της ημικρανίας, πράγμα που σημαίνει, γενικά, ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικά.

Πολλοί πάσχοντες ανησυχούν για τις παρενέργειες αυτών των φαρμάκων και αναζητούν ασφαλείς και αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις για τη θεραπεία ή την πρόληψη της πάθησής τους.

Μια απλή λύση

Η έρευνα έδειξε (σε εργασίες που δημοσιεύθηκαν το 2009 και το 2012) ότι το φυλλικό οξύ και τα αυξημένα επίπεδα βιταμινών του συμπλέγματος Β μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα της ημικρανίας. Έχει εντοπιστεί ένα συγκεκριμένο γονίδιο που παίζει ρόλο στην πρόκληση της ημικρανίας, ειδικότερα, της ημικρανίας με αύρα. Το γονίδιο έχει μια μετάλλαξη που οδηγεί σε μειωμένα επίπεδα ενός ενζύμου.

Σε δύο κλινικές δοκιμές, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μπορεί να ξεπεραστεί η γονιδιακή μετάλλαξη προσθέτοντας αυξημένα επίπεδα των «συμπαραγόντων» του ενζύμου μέσω της διατροφής. Οι συμπαράγοντες είναι βιταμίνες της ομάδας Β και επιτρέπουν στο ένζυμο να λειτουργεί καλύτερα παρά την ύπαρξη της μετάλλαξης.

Τα συμπληρώματα βιταμινών Β μειώνουν τα συμπτώματα της ημικρανίας σε διάστημα έξι μηνών. Η συχνότητα του πονοκεφάλου και η σοβαρότητα του πόνου μειώνονται σημαντικά. Αυτά τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα και παρέχουν τη δυνατότητα μιας απλής αλλά αποτελεσματικής στοχευμένης θεραπείας για τους πάσχοντες από ημικρανία. Αυτή η σχετικά φθηνή, μη τοξική θεραπεία βιταμινών μπορεί να έχει τεράστιες δυνατότητες βελτίωσης της υγείας και της ποιότητας ζωής για πολλούς ασθενείς.

Δείτε επίσης