Πότε πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο για τον πονοκέφαλο;

Της Natasha Yates, Τhe Conversation

“Περίμενα για ώρες στα επείγοντα χθες το βράδυ με αυτόν τον τρομερό πονοκέφαλο, αλλά τελικά τα παράτησα και έφυγα. Έπρεπε να συνεχίσω να περιμένω στο νοσοκομείο;”

Αυτό συμβαίνει συχνά. Αν αναρωτιέστε πόσο έντονος πρέπει να είναι ο πονοκέφαλός σας για να πάτε στο νοσοκομείο, οι γιατροί δίνουν ορισμένες συμβουλές. Ας ξεκινήσουμε με το πότε πρέπει οπωσδήποτε να πάτε στο νοσοκομείο για έναν άσχημο πονοκέφαλο.

Οι σοβαρές και επείγουσες αιτίες των πονοκεφάλων περιλαμβάνουν λοίμωξη, αιμορραγία, θρόμβους και όγκους. Μη διστάσετε να πάτε κατευθείαν στο νοσοκομείο (μέσω ασθενοφόρου ή με έναν οδηγό) εάν παρατηρήσετε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

  • ξαφνική έναρξη του χειρότερου πονοκεφάλου που είχατε ποτέ
  • πονοκέφαλος που επιδεινώνεται με την άσκηση ή τη σεξουαλική επαφή
  • δυσκαμψία του αυχένα (από τότε που ξεκίνησε ο πονοκέφαλος)
  • υψηλός πυρετός που δεν μειώνεται με παυσίπονα
  • πονοκέφαλο μετά από τραύμα στο κεφάλι ή το λαιμό σας
  • αλλαγές προσωπικότητας και/ή περίεργη συμπεριφορά
  • αδυναμία/μούδιασμα στη μία πλευρά του σώματός σας.

Τρεις συγκεκριμένες καταστάσεις είναι επίσης επείγουσες:

  • αν είστε έγκυος ή ήσασταν πρόσφατα έγκυος και εμφανίζετε ξαφνικό σοβαρό πονοκέφαλο
  • αν είστε ανοσοκατεσταλμένοι (όπως κάποιος που ζει με HIV ή παίρνει ισχυρά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα)
  • αν είχατε κάνει οποιοδήποτε εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19 τις προηγούμενες τέσσερις έως 42 ημέρες και έχετε επίμονο πονοκέφαλο παρά τη λήψη απλών παυσίπονων.

Για τους περισσότερους πονοκεφάλους, μην πάτε στο νοσοκομείο. Ευτυχώς, οι περισσότεροι πονοκέφαλοι είναι λιγότερο σοβαροί και μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς επίσκεψη στο νοσοκομείο. Αλλά μπορούν ακόμα να έχουν σοβαρό τίμημα. Αλλά μόνο και μόνο επειδή δεν χρειάζεται να πάτε στο νοσοκομείο, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να λάβετε βοήθεια, ειδικά εάν αντιμετωπίζετε τακτικά πονοκεφάλους.

Πότε να δείτε έναν γιατρό – και τι θα σας ρωτήσει

Ξεκινήστε κάνοντας ένα ραντεβού για να δείτε έναν γιατρό και να συζητήσετε για τον πονοκέφαλό σας. Δώστε χρόνο και προσοχή. Είναι χρήσιμο να καταγράφετε τους πονοκεφάλους σας για το ραντεβού με τον γιατρό σας: ένα «ημερολόγιο πονοκεφάλου». Το πιο σημαντικό εργαλείο που έχουν οι γιατροί για να διαγνώσουν τους πονοκεφάλους είναι το ιστορικό σας. Μπορεί να αισθάνεστε ότι σας κάνουν πολλές ερωτήσεις, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν τόσες πολλές πιθανές αιτίες. Υπομονή με τον γιατρό σας καθώς προσπαθεί να σας κάνει την πιο ακριβή διάγνωση.

Μερικές ερωτήσεις που μπορεί να σας κάνει ο γιατρός είναι:

Μήπως ο πόνος προκαλείται από κάτι απλό; Πιθανές κοινές αιτίες περιλαμβάνουν αφυδάτωση, καταπόνηση ματιών/λαιμού, τρίξιμο δοντιών, έλλειψη ύπνου ή στέρηση καφεΐνης. Ακόμη και η λήψη τακτικών παυσίπονων μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους λόγω «κατάχρησης φαρμάκων».

Πού ακριβώς στο κεφάλι σου είναι ο πόνος; Μερικές φορές η θέση του πόνου δίνει μια ένδειξη. Για παράδειγμα, περίπου το 35% των πονοκεφάλων είναι «πονοκέφαλοι τάσης», οι οποίοι είναι σαν μια σφιχτή ζώνη και στις δύο πλευρές του κεφαλιού σας. Ένα άλλο 4% είναι «αθροιστικοί πονοκέφαλοι», που ξεκινούν πίσω από το ένα μάτι (το οποίο μπορεί να γίνει κόκκινο και υδαρές) και συχνά σχετίζονται με βουλωμένη μύτη.

Έχετε άλλα συμπτώματα που συνοδεύουν τον πονοκέφαλο; Ένα επεισόδιο ημικρανίας μπορεί να προηγείται μιας «αύρας» (όπως λάμψεις φωτός) και συχνά περιλαμβάνει συμπτώματα όπως ναυτία ή έμετο, εξαιρετική ευαισθησία στο θόρυβο και το φως και θολή όραση. Πυρετός, αλλοιωμένη όσφρηση, κόπωση και πίεση στα αυτιά σας είναι χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την οξεία ιγμορίτιδα.

Υπάρχει κάποιο είδος κανονικότητας  στους πονοκεφάλους σας; Ορισμένοι πονοκέφαλοι, όπως τα επεισόδια ημικρανίας ή οι πονοκέφαλοι τάσης, μπορεί να έχουν έναυσμα που τους πυροδοτεί, όπως ορισμένα τρόφιμα, στέρηση ύπνου, ιδιαίτερες μυρωδιές ή συναισθηματικό στρες. Συνδυασμός ορμονικών πονοκεφάλων με εμμηνορροϊκούς κύκλους. Μόλις παρατηρήσετε μια συσχέτιση, μπορεί να είστε σε θέση να προλάβετε και να αντιμετωπίσετε έγκαιρα τους πονοκεφάλους.

Έχετε άλλες ιατρικές παθήσεις; Σπάνια, μια υψηλή αρτηριακή πίεση (υπερτασική κρίση) μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο. Ωστόσο, η αυξημένη αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια ενός πονοκεφάλου είναι συνήθως απλώς η φυσική σας απόκριση στον πόνο. Είναι σημαντικό οι χρόνιοι και επαναλαμβανόμενοι πονοκέφαλοι να διαγνωστούν σωστά από τον γιατρό. Ο γιατρός σας μπορεί να σας στείλει σε άλλο ειδικό (όπως νευρολόγο ή χειρουργό ωτός, μύτης και λαιμού) ανάλογα με το πόσο περίπλοκη εμφανίζεται η κατάστασή σας. Οι πονοκέφαλοι σπάνια χρειάζονται διαγνωστικές έρευνες, αλλά εάν ο γιατρός ανησυχεί μπορεί να σας πει να κάνετε αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία ή οσφυϊκή παρακέντηση. Μπορεί να μην βρεθεί μια συγκεκριμένη αιτία. Εάν συμβαίνει αυτό, ο στόχος του γιατρού σας θα είναι να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τους πονοκεφάλους σας και να μειώσετε τον αντίκτυπό τους στη ζωή σας.

Οι ημικρανίες αξίζουν ειδική μνεία, καθώς μπορεί να είναι τόσο εξουθενωτικές και ελάχιστα κατανοητές. Πολλοί άνθρωποι αυτοδιαγιγνώσκουν τις «ημικρανίες» λανθασμένα. Αλλά ένας άσχημος πονοκέφαλος δεν είναι το ίδιο πράγμα με μια κρίση ημικρανίας, και μερικές κρίσεις ημικρανίας δεν περιλαμβάνουν καν πονοκέφαλο!

Δείτε επίσης