Κάθε πότε πρέπει να γίνεται η εξέταση PSA για τον καρκίνο του προστάτη;

Μια σημαντική μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει δείξει διαφορά στην επιβίωση μεταξύ των ανδρών που έκαναν ένα μόνο τεστ ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) -μια εξέταση αίματος που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη- και εκείνων που δεν το έκαναν, μετά από περίπου 10 χρόνια παρακολούθησης. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι το τεστ κάνει τη διάγνωση των περισσότερων καρκίνων του προστάτη.

Ήταν η μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη δοκιμή που έγινε ποτέ, στην οποία συμμετείχαν 400.000 άνδρες ηλικίας 50-69 ετών χωρίς συμπτώματα προστάτη. Τα ευρήματα ήταν σύμφωνα με προηγούμενες δημοσιευμένες δοκιμές προσυμπτωματικού ελέγχου PSA, οι οποίες, εκτός από μία εξαίρεση, δεν έδειξαν βελτίωση στην επιβίωση.

Το ειδικό για τον προστάτη αντιγόνο είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται από τον αδένα του προστάτη και εκκρίνεται στο σπέρμα. Μπορεί να μετρηθεί στο αίμα ως δείκτης ασθενειών που επηρεάζουν τον προστάτη αδένα. Από τη δεκαετία του 1980, τα τεστ PSA χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση και την παρακολούθηση του καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, η χρήση του ως τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη παραμένει αμφιλεγόμενη.

Ποια είναι η διαμάχη

Ο έλεγχος PSA οδηγεί στη διάγνωση ορισμένων καρκίνων που μπορεί να μην προκαλούσαν ποτέ προβλήματα και επομένως δεν θα είχαν διαγνωστεί με βάση τα συμπτώματα. Αυτό αναφέρεται ως «υπερδιάγνωση». Tο φαινόμενο απασχολεί οποιοδήποτε πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, όπως η μαστογραφία για τον καρκίνο του μαστού. Η υπερδιάγνωση πρέπει να σταθμίζεται σε σχέση με τα οφέλη του προσυμπτωματικού ελέγχου για την εύρεση πιο σοβαρών καρκίνων σε πρώιμο και πιο ιάσιμο στάδιο.

O καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται συνήθως σε ηλικιωμένους άνδρες. Και μερικές φορές μπορεί να υπάρχει μια περίοδος πολλών ετών από τη διάγνωση του καρκίνου έως τη στιγμή που εξαπλώνεται πέρα ​​από τον προστάτη ή γίνεται απειλητικός για τη ζωή. Αυτός είναι ο λόγος που λέγεται συχνά «οι άνδρες πεθαίνουν με καρκίνο του προστάτη παρά από καρκίνο του προστάτη». Η θεραπεία αυτών των καρκίνων δεν είναι πιθανό να ωφελήσει τους άνδρες και αναφέρεται ως «υπερθεραπεία».

Μερικοί έχουν θεωρήσει αυτούς τους παράγοντες αρκετούς για να προτείνουν ότι η εξέταση PSA για καρκίνο του προστάτη πρέπει να εγκαταλειφθεί εντελώς. Αλλά το τεστ PSA παραμένει ο καλύτερος τρόπος για την έγκαιρη ανίχνευση και θεραπευτική θεραπεία ενός επιθετικού καρκίνου του προστάτη.

Βελτίωση στο τεστ PSA

Οι ερευνητές αναζητούν ένα τεστ με το οποίο μπορούν να ανιχνεύσουν τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη καλύτερα από το τεστ PSA. Μια χούφτα από τους πολυάριθμους δείκτες που δοκιμάστηκαν έχουν εισέλθει σε κλινική (ανθρώπινη) χρήση, αλλά κανένας δεν έχει αποδειχθεί ότι έχει καλύτερη απόδοση από το PSA ως τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου.

Στην τρέχουσα πρακτική, οι βελτιώσεις του PSA, συμπεριλαμβανομένων των υποτύπων του μετρήσιμου PSA, των ρυθμών μεταβολής του PSA με την πάροδο του χρόνου και διαφόρων βαθμολογιών με βάση το PSA, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ακριβέστερη αξιολόγηση του κινδύνου ενός άνδρα να έχει καρκίνο του προστάτη.

Για περαιτέρω βελτιστοποίηση των πλεονεκτημάτων του τεστ PSA, πρέπει να στοχεύει στην κατάλληλη ηλικιακή ομάδα, συγκεκριμένα σε άνδρες ηλικίας 50 έως 69 ετών. Οι πιο ηλικιωμένοι άνδρες (ή εκείνοι με μειωμένο προσδόκιμο ζωής λόγω ιατρικής ασθένειας) είναι απίθανο να ωφεληθούν από τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη και δεν πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ PSA.

Από την άλλη πλευρά, οι άνδρες στα 40 τους (ή νεότεροι) έχουν συνήθως πολύ χαμηλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη. Θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση PSA μόνο εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό (το οποίο προσδίδει αυξημένο κίνδυνο). Αυτές οι συστάσεις αποτελούν το κεντρικό σημείο των κατευθυντήριων γραμμών κλινικής πρακτικής που αναπτύχθηκαν πιο πρόσφατα.

Παραμένει αβέβαιο ακριβώς πόσο συχνά πρέπει να επαναλαμβάνονται τα τεστ PSA για να είναι πιο αποτελεσματικά. Σύμφωνα με μια εξέχουσα ευρωπαϊκή μελέτη που έδειξε τη μεγαλύτερη μείωση των θανάτων από καρκίνο του προστάτη, συνιστάται τεστ PSA κάθε δύο χρόνια.

Εάν έχετε μη φυσιολογικό τεστ PSA

Μπορούν να ληφθούν περαιτέρω βήματα μετά από μια δοκιμή PSA για τη μείωση των πιθανών βλαβών από την υπερδιάγνωση και την υπερβολική θεραπεία. Πρώτον, είναι σημαντικό να έχετε επιβεβαίωση για μια υψηλή τιμή και να ελέγξετε εάν υπάρχει άλλη αιτία εκτός από τον καρκίνο, όπως λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, απόφραξη ή τραύμα (ακόμη και από μια βόλτα με ποδήλατο).

Εάν επιβεβαιωθεί μια μη φυσιολογική τιμή PSA, πραγματοποιείται βιοψία προστάτη ως η οριστική διαγνωστική εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη. Οι λοιμώξεις είναι κίνδυνοι της βιοψίας προστάτη και μπορούν να μετριαστούν με εναλλακτικές τεχνικές όπως η διαπερινεϊκή προσέγγιση όπου η βελόνα βιοψίας περνά από το δέρμα και όχι από το ορθό όπως συνήθως. Πολλά κέντρα χρησιμοποιούν πλέον διαπερινεϊκή βιοψία.

Οι σαρώσεις απεικόνισης ce (MRI) μπορεί να βοηθήσουν στην περαιτέρω βελτίωση της ακρίβειας της βιοψίας. Η χρήση της μαγνητικής τομογραφίας ως συμπλήρωμα της βιοψίας προστάτη φαίνεται να ενισχύει την ανίχνευση επιθετικού καρκίνου του προστάτη και να μειώνει την ανίχνευση του μη επιθετικού.

Η τρέχουσα χρήση της μαγνητικής τομογραφίας προστάτη εξακολουθεί να έχει ορισμένους περιορισμούς προσβασιμότητας. Δεδομένου ότι τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ισχύ του μαγνήτη σάρωσης, την τεχνική της σάρωσης και την τεχνογνωσία του ερμηνευτή ακτινολόγου, δεν είναι ακόμη ευρέως διαθέσιμα.

Μετά τη διάγνωση

Εάν ένας άνδρας διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη, είναι σημαντικό οι αποφάσεις θεραπείας να προσαρμόζονται εξατομικευμένα. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι καρκίνοι του προστάτη χαμηλού κινδύνου θα πρέπει να τηρούνται ολοένα και περισσότερο υπό ενεργή παρακολούθηση, καθυστερώντας, ή ίσως ακόμη και αποφεύγοντας τις θεραπείες και τις σχετικές παρενέργειες.

Αντίθετα, ο καρκίνος του προστάτη υψηλού κινδύνου χρειάζεται έγκαιρη και επιθετική θεραπεία για να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Οι επί του παρόντος διαθέσιμες μέθοδοι για τον προσδιορισμό του τρόπου συμπεριφοράς του καρκίνου του προστάτη βασίζονται σε πληροφορίες από τα τεστ PSA, φυσική εξέταση, σαρώσεις και βιοψία. Οι αναδυόμενες τεχνολογίες όπως οι γονιδιωματικές δοκιμές μπορούν να βοηθήσουν στην περαιτέρω βελτίωση της ακρίβειας αυτής της προγνωστικής διαδικασίας.

Οι πρόοδοι στην κλινική πρακτική έχουν συμβάλλει στη μείωση ορισμένων από τις βλάβες των δοκιμών PSA διατηρώντας παράλληλα τα οφέλη τους. Ωστόσο, απαιτείται συνεχής εργασία για την περαιτέρω βελτίωση των αποτελεσμάτων για τους άνδρες με καρκίνο του προστάτη. Υπάρχουν κίνδυνοι και οφέλη που πρέπει να λάβουν υπόψη οι άνδρες κατά τη διαδικασία λήψης μιας τεκμηριωμένης απόφασης σε συνεννόηση με τον γιατρό τους.

Δείτε επίσης