Διάστρεμμα και μώλωπες; Πρέπει να βάλετε κάτι κρύο ή κάτι ζεστό;

Όταν τραυματιστείτε, μπορεί να βάλετε επάνω στο σημείο κάτι ζεστό ή κρύο; Το ποια επιλογή είναι καλύτερη εξαρτάται από τη φύση του πόνου σας, από τι τον προκάλεσε και πόσο καιρό τον είχατε.

Η ζεστή θεραπεία ή θερμοθεραπεία, περιλαμβάνει την εφαρμογή θερμότητας στο τραυματισμένο σημείο ή στην επώδυνη περιοχή του σώματος. Συνήθως χρησιμοποιούνται μπουκάλια ζεστού νερού ή τακάκια που μπορούν να θερμανθούν σε φούρνο μικροκυμάτων. Η κρύα θεραπεία, ή κρυοθεραπεία, μπορεί να έρθει με τη μορφή μπουκαλιών νερού που ψύχονται σε καταψύκτη.

Η τοποθέτηση κάτι κρύου στο σημείο του τραυματισμού προκαλεί στένωση των αιμοφόρων αγγείων, των αρτηριών και των φλεβών. Αυτό μειώνει τη ροή του αίματος μέσω της περιοχής και βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και του οιδήματος. Η προσθήκη θερμότητας στην περιοχή έχει το αντίθετο αποτέλεσμα: άνοιγμα των αιμοφόρων αγγείων και αύξηση της ροής του αίματος μέσω του τραυματισμένου ιστού. Αυτά τα αντίθετα αποτελέσματα είναι χρήσιμα σε διαφορετικές καταστάσεις.

Ψύξη για την πρόληψη της φλεγμονής

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον τραυματισμό ή τον πόνο των ιστών με ένα ζεστό ή κρύο αντικείμενο ή μερικές φορές να εναλλάσσουμε αυτά τα δύο. Η κρύα θεραπεία θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τραυματισμούς που έχουν ως αποτέλεσμα οίδημα και φλεγμονή, όπως διαστρέμματα αρθρώσεων, μυϊκές καταπονήσεις ή μώλωπες. Ο στόχος είναι η επιβράδυνση της ροής του αίματος στην περιοχή και η πρόληψη των επιπτώσεων του τραυματισμού. Οι συσκευασίες τζελ που μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη, τα σπρέι ψύξης ή ακόμα και μια σακούλα με κατεψυγμένα λαχανικά θα κάνουν αυτή τη δουλειά.

Είναι σημαντικό να αποφεύγετε να διατηρείτε τον πάγο σε άμεση επαφή με το δέρμα για μεγάλες περιόδους, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα. Είναι καλύτερα να τυλίξετε τον πάγο σε ένα πανί και μετά να τον εφαρμόσετε.

Η κρύα θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική στην άμεση ή οξεία φάση του πόνου όταν το οίδημα και η φλεγμονή ξεκινούν. Συνήθως, η θεραπεία πρέπει να εφαρμόζεται για περίπου 20 λεπτά και μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε δύο ώρες για μερικές ημέρες. Μετά από αυτό, ο τραυματισμός θα πρέπει να είναι στη φάση της επούλωσης και το πρήξιμο και η φλεγμονή θα υποχωρήσουν.

Η κρύα θεραπεία, ή η εφαρμογή πάγου, χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με ανάπαυση, συμπίεση και ανύψωση, γνωστή στις πρώτες βοήθειες με το ακρωνύμιο RICE (Rest, Ice, Compression, Elevation). Ξεκούραση: Αποφυγή χρήσης της τραυματισμένης περιοχής. Πάγος: Εφαρμόστε παγοκύστες ή σακούλες με κατεψυγμένα λαχανικά στην περιοχή, χωρίς να αγγίζουν απευθείας το δέρμα. Συμπίεση: Τύλιξη της τραυματισμένης περιοχής με έναν ελαστικό επίδεσμο για υποστήριξη, μείωση της ροής του αίματος και περιορισμό του οιδήματος. Ανύψωση: Διατήρηση της περιοχής ανυψωμένη πάνω από το επίπεδο της καρδιάς για μείωση του οιδήματος.

Ο πάγος μπορεί να είναι χρήσιμος όταν θέλουμε να περιορίσουμε το αρχικό πρήξιμο και τον πόνο, καθώς το υπερβολικό ή παρατεταμένο πρήξιμο μπορεί να εμποδίσει τη διαδικασία επούλωσης. Αλλά με λιγότερο σοβαρούς τραυματισμούς, όπως μικρά διαστρέμματα και τεντώματα, η φλεγμονή είναι μέρος της διαδικασίας επούλωσης του σώματος και η συνέχιση της θεραπείας με κρύο μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την ανάρρωση.

Πότε να ζεσταθείτε

Η θερμοθεραπεία μπορεί, γενικά, να είναι ξηρή ή υγρή. Η θεραπεία ξηρής θερμότητας περιλαμβάνει μπουκάλια ζεστού νερού ή θερμαινόμενα επιθέματα. Αυτά εφαρμόζονται εύκολα και είναι αποτελεσματικά για τη μείωση του πόνου. Η θεραπεία με υγρή θερμότητα περιλαμβάνει ζεστό μπάνιο και ζεστή υγρή πετσέτα.

Η θεραπεία με θερμότητα δεν συνιστάται για την οξεία αντιμετώπιση σε διαστρέμματα, στρεβλώσεις ή μώλωπες, καθώς αυτό προάγει τη ροή του αίματος και μπορεί να αυξήσει το πρήξιμο και τον πόνο. Μπορεί όμως να βοηθήσει χρόνιες παθήσεις όπως επαναλαμβανόμενοι πόνοι στις αρθρώσεις, πόνο στον αυχένα ή στην πλάτη.

Εάν ο πόνος οφείλεται σε διάστρεμμα, η θεραπεία με κρύο θα πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως, αλλά η θεραπεία με θερμότητα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου 72 ώρες μετά τον τραυματισμό. Θερμοθεραπεία δεν σημαίνει ότι εφαρμόζετε κάτι πολύ ζεστό, αλλά θα πρέπει να είναι ζεστό, ευχάριστο και εύκολα ανεκτό για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Η θερμική θεραπεία μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική για την ένταση των μυών ή τη δυσκαμψία των αρθρώσεων -αυξανόμενη ροή αίματος και θέρμανση των μυών ή των αρθρώσεων για περίπου 15 λεπτά πριν από τη σωματική δραστηριότητα ως ένα είδος προθέρμανσης. Αυτή η προσέγγιση μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να συμμετέχετε σε δραστηριότητες που μπορεί να επιδεινώσουν έναν χρόνιο τραυματισμό χαλαρώνοντας τους τραυματισμένους μύες.

Η θερμότητα χρησιμοποιείται και για τσιμπήματα τσούχτρας. Αυτά αντιμετωπίζονται καλύτερα από έναν επαγγελματία γιατρό σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών. Ως παρέμβαση πρώτων βοηθειών, ο πόνος μπορεί να μειωθεί με την εφαρμογή ζεστού νερού (42–45°C) στην περιοχή για 30–90 λεπτά.

Η εναλλαγή ζεστού και κρύου σε μια περιοχή πόνου χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες, αλλά δεν έχει υπάρξει μεγάλη έρευνα για την αξιολόγηση της πρακτικής. Μια μελέτη αξιολόγησε νοσοκομειακούς ασθενείς με πόνο στη φτέρνα και βρήκε μεγαλύτερη βελτίωση στη λειτουργία του ποδιού μετά από θεραπεία ζεστού/κρύου σε σύγκριση με μια ομάδα που υποβλήθηκε σε τυπική θεραπεία.

Μούλιασμα

Οι αθλητές συνήθως χρησιμοποιούν θεραπεία εμβάπτισης στο νερό για αποκατάσταση. Ωστόσο, αυτή η πρακτική δεν είναι χωρίς αμφισβήτηση. Μια ανασκόπηση των αποδεικτικών στοιχείων βρήκε ότι η βύθιση στο κρύο νερό βελτίωσε την απόδοση, μετρούμενη με άλματα και την ικανότητα σπριντ 24 ώρες μετά από ένα αθλητικό γεγονός. Η κόπωση μειώθηκε επίσης στις 48-72 ώρες μετά τα αθλητικά γεγονότα. Αυτός ο τύπος θεραπείας ελέγχου θερμοκρασίας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανάρρωση μετά από κάποια παρατεταμένη σωματική άσκηση, όπως μια μέρα πεζοπορίας.

Άρα, πρώτα κρύο και ίσως ζέστη αργότερα. Το μήνυμα είναι ότι οι κρύες συσκευασίες λειτουργούν καλά για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής στην οξεία φάση ενός διαστρέμματος ή ενός μώλωπα. Τα πακέτα θερμότητας είναι χρήσιμα για τη μείωση της μυϊκής έντασης και της ακαμψίας και του πόνου στις αρθρώσεις, αλλά ποτέ στην αρχική φάση ενός τραυματισμού. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι η εναλλαγή των δύο είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, ενώ η θεραπεία με εμβάπτιση σε κρύο νερό μπορεί να βοηθήσει στην ανάρρωση μετά από άθληση ή παρατεταμένη σωματική άσκηση.

Δείτε επίσης