Συμπληρώματα βήτα καροτίνης και βιταμίνης Ε: Πιθανές παρενέργειες αν δεν υπάρχει ανεπάρκεια

Η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ εξέδωσε μια δήλωση-σύσταση τον Ιούνιο του 2022 σχετικά με τη χρήση συμπληρωμάτων βιταμινών χωρίς ιατρική συνταγή. Με βάση την ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων της ανασκόπησης των υπαρχόντων επιστημονικών στοιχείων, η ομάδα εργασίας συνέστησε τη μη χρήση συμπληρωμάτων βήτα καροτίνης ή βιταμίνης Ε για την πρόληψη του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων, των δύο βασικών αιτιών θνησιμότητας στις ΗΠΑ.

Η νέα δήλωση της ομάδας εργασίας είναι μια ενημέρωση της σύστασής της του 2014, η οποία κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα. Στην πιο πρόσφατη ανάλυση, η ομάδα εμπειρογνωμόνων εξέτασε επιπλέον έξι τυχαιοποιημένες δοκιμές ελέγχου για τη βήτα καροτίνη και εννέα για τη βιταμίνη Ε.

Ποια ήταν η βάση της σύστασης της ειδικής ομάδας; Η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ αξιολόγησε και υπολόγισε τον μέσο όρο των αποτελεσμάτων πολλαπλών μελετών που εξετάζουν τα αποτελέσματα υγείας που σχετίζονται με τα συμπληρώματα βήτα καροτίνης και βιταμίνης Ε. Η βήτα καροτίνη είναι ένα φυτοθρεπτικό συστατικό, μια κόκκινη-πορτοκαλί χρωστική ουσία. Τόσο η βήτα καροτίνη όσο και η βιταμίνη Ε βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως τα καρότα, οι γλυκοπατάτες, το λάχανο, το σπανάκι, το σέσκουλο και το αβοκάντο, για να αναφέρουμε μερικά.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσον αφορά την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων ή καρκίνου, οι βλάβες των συμπληρωμάτων βήτα καροτίνης υπερτερούν του οφέλους και ότι δεν υπάρχει καθαρό όφελος από τη λήψη συμπληρωμάτων με βιταμίνη Ε για αυτούς τους σκοπούς. Η σύσταση ισχύει για ενήλικες και γυναίκες που δεν είναι έγκυες και αποκλείει όσους είναι χρόνια άρρωστοι, νοσηλεύονται στο νοσοκομείο ή έχουν γνωστή διατροφική ανεπάρκεια.

Η βήτα καροτίνη και η βιταμίνη Ε είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, ουσίες που μπορεί να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν τη βλάβη των κυττάρων. Συνήθως λαμβάνονται ως συμπληρώματα διατροφής για τα πιθανά οφέλη τους για την υγεία και την αντιγήρανση, όπως για την καταπολέμηση της απώλειας όρασης που σχετίζεται με την ηλικία και της φλεγμονής που σχετίζεται με χρόνιες ασθένειες.

Το σώμα μας απαιτεί βήτα καροτίνη -μετατρέπεται σε βιταμίνη Α μέσα στο σώμα μας- και διάφορα θρεπτικά συστατικά για μια ποικιλία διαδικασιών, όπως η ανάπτυξη των κυττάρων, η όραση, η ανοσοποιητική λειτουργία, η αναπαραγωγή και ο φυσιολογικός σχηματισμός και συντήρηση οργάνων. Αλλά είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι πάνω από το 95% του πληθυσμού των ΗΠΑ λαμβάνει επαρκή επίπεδα βιταμίνης Α, βιταμίνης Ε και βήτα καροτίνης μέσω των τροφών που καταναλώνει. Επομένως, ο μέσος υγιής ενήλικας πιθανότατα δεν χρειάζεται επιπλέον συμπληρώματα για να υποστηρίξει τις διαδικασίες που αναφέρονται παραπάνω. Η βιταμίνη Ε έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθά στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η ομάδα εργασίας δεν εστίασε σε άλλα πιθανά οφέλη από τα συμπληρώματα βιταμινών. Σημείωσε ότι «μπορεί να υπάρχουν άλλα οφέλη από ορισμένα συμπληρώματα που δεν καλύπτονταν σε αυτήν την ανασκόπηση λόγω της εστίασής της στην καρδιαγγειακή νόσο και την πρόληψη του καρκίνου».

Σε ποιους κινδύνους επεσήμανε η ομάδα εργασίας; Με βάση την ανασκόπηση των αποδεικτικών στοιχείων, η ομάδα εμπειρογνωμόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η λήψη συμπληρωμάτων βήτα καροτίνης πιθανότατα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, ιδιαίτερα σε άτομα υψηλού κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα, όπως άτομα που καπνίζουν ή έχουν επαγγελματική έκθεση στον αμίαντο. Βρήκε επίσης έναν στατιστικά σημαντικό αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο που σχετίζεται με τη λήψη συμπληρωμάτων βήτα καροτίνης.

Σε μία από τις κλινικές δοκιμές που εξετάστηκαν από την ομάδα εργασίας για τη δήλωση σύστασής τους, τα άτομα που κάπνιζαν ή είχαν έκθεση στον αμίαντο στο χώρο εργασίας διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα ή θανάτου από καρδιακή νόσο σε δόσεις 20 και 30 mg βήτα καροτίνης την ημέρα. Αυτή η δόση είναι υψηλότερη από την τυπική σύσταση για συμπλήρωμα βήτα καροτίνης, η οποία κυμαίνεται από 6 έως 15 mg την ημέρα.

Γιατί ιστορικά θεωρήθηκαν ωφέλιμα αυτά τα συμπληρώματα; Αντιοξειδωτικά όπως η βήτα καροτίνη και η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες, δύο από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρκίνων και καρδιακών παθήσεων. Το οξειδωτικό στρες μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα κύτταρα. Όταν συμβεί αυτό, τα κύτταρα μπορεί να γίνουν καρκινικά.

Δεδομένου ότι ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι οι δύο κύριες αιτίες θανάτου στις ΗΠΑ, είναι φυσικό ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι θα επέλεγαν να αναζητήσουν συμπληρώματα διατροφής για να προσθέσουν δυνητικά μια ώθηση στην πρόληψη. Επιπλέον, δεδομένου ότι μόνο 1 στους 10 Αμερικανούς πληρούν την ομοσπονδιακή σύσταση για πρόσληψη φρούτων και λαχανικών – 1,5 έως 2 μερίδες φρούτα και 2-3 μερίδες λαχανικά την ημέρα –οι άνθρωποι συχνά στρέφονται σε συμπληρώματα διατροφής για να καλύψουν αυτήν την ανεπάρκεια.

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά είναι ευεργετική για τη γενική υγεία και την πρόληψη ασθενειών. Οι ερευνητές προτείνουν επίσης ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά. Η αντιοξειδωτική δόση που λαμβάνεται με την κατανάλωση άφθονων τροφών πλούσιων σε βήτα καροτίνη και βιταμίνη Ε δεν είναι τόσο υψηλή όσο οι δόσεις που είναι διαθέσιμες σε μορφή συμπληρώματος.

Πρέπει οι άνθρωποι να ανησυχούν για τη λήψη οποιουδήποτε είδους συμπληρώματος διατροφής;
Απαιτείται αυστηρός έλεγχος πριν από την έγκριση ενός φαρμάκου από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ (FDA). Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει με τα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία ρυθμίζονται ως τροφή και όχι ως φάρμακο. Επομένως, ο FDA δεν έχει την εξουσία να εγκρίνει συμπληρώματα διατροφής για ασφάλεια και αποτελεσματικότητα –ή να εγκρίνει την επισήμανσή τους– πριν τα συμπληρώματα πωληθούν στο κοινό.

Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς συμπληρωμάτων διατροφής αποτιμήθηκε σε 152 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2021. Σύμφωνα με στοιχεία από την Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή 2017-2018, εκτιμάται ότι το 60% των ενηλίκων στις ΗΠΑ έπαιρνε κάποια μορφή συμπληρώματος διατροφής, (βιταμίνες, μέταλλα, πολυβιταμίνες, φυτικά σκευάσματα και βότανα, προβιοτικά, πρεβιοτικά και άλλα).

Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν αγοράζουν και καταναλώνουν συμπληρώματα διατροφής, καθώς μπορεί να περιέχουν συστατικά που θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο ή ιατρική πάθηση. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι προϊόντα που περιέχουν κρυφά φάρμακα διατίθενται μερικές φορές ψευδώς στην αγορά ως «συμπληρώματα διατροφής», γεγονός που μπορεί να θέσει περαιτέρω σε κίνδυνο τους καταναλωτές.

Φέτος, ο FDA άρχισε να εργάζεται για την ενίσχυση της ρύθμισης των συμπληρωμάτων διατροφής και έχει συντάξει μια πρόταση για την τροποποίηση των υφιστάμενων πολιτικών του.

Πηγή: The Conversation

Δείτε επίσης