Η αλλεργία μειώνει τον κίνδυνο να κολλήσετε COVID-19

Των Samuel J. White και Philippe B. Wilson, The Conversation.

Για να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στη νόσο COVID-19, ήταν σημαντικό να κατανοήσουμε ποιος μπορεί να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθεί από τον κορωνοϊό και να αναπτύξει πιο σοβαρή ασθένεια. Για το σκοπό αυτό, επιστήμονες και κλινικοί γιατροί έχουν δημιουργήσει μια σειρά παραγόντων κινδύνου για σοβαρή ασθένεια COVID, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης ηλικίας, της παχυσαρκίας και αρκετών υποκείμενων παθήσεων υγείας. Ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος φαίνεται επίσης να συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες να κολλήσετε COVID.

Τι γίνεται όμως με τους παράγοντες που μπορεί να κάνουν κάποιον λιγότερο πιθανό να προσβληθούμε από COVID; Είναι ενδιαφέρον ότι η έρευνα δείχνει ότι η ύπαρξη αλλεργιών θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ενός ατόμου.

Οι αλλεργίες είναι πολύ συχνές. Τουλάχιστον 400 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν προσβληθεί από αλλεργίες στη γύρη ή αλλεργία χόρτου. Περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από αλλεργικό άσθμα (που προκαλείται από την εισπνοή αλλεργιογόνων), ενώ οι τροφικές αλλεργίες επηρεάζουν περίπου 250 εκατομμύρια. Πολλοί άνθρωποι είναι επίσης αλλεργικοί σε ορισμένα φάρμακα. Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να κυμαίνονται από ήπιες (ίσως κάποια ερυθρότητα και πρήξιμο στο δέρμα) έως σοβαρές (αναφυλακτικό σοκ, που μπορεί να προκαλέσει θάνατο).

Οι ατοπικές ασθένειες είναι ένα όνομα που δίνεται σε μια ομάδα καταστάσεων που προκαλούνται από αλλεργιογόνα και περιλαμβάνει αλλεργία στη γύρη, έκζεμα και δερματίτιδα. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με ατοπικές ασθένειες έχουν 25% χαμηλότερες πιθανότητες να προσβληθούν από COVID. Για τα άτομα με ατοπική νόσο και άσθμα, ο κίνδυνος είναι 38% χαμηλότερος σε σύγκριση με άτομα χωρίς αυτές τις παθήσεις. Μια ξεχωριστή μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με τροφικές αλλεργίες είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον COVID-19.

Γιατί τα άτομα με αλλεργίες διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο;

Αρχικά πιστεύαμε ότι τα άτομα με αλλεργίες θα μπορούσαν να είναι λιγότερο πιθανό να προσβληθούν από COVID καθώς μπορεί να ήταν πιο απομονωμένα από τους άλλους. Αυτό μπορεί να ισχύει για το άσθμα, επειδή τα άτομα με αυτήν την πάθηση συμβουλεύτηκαν να προστατεύονται νωρίτερα στην πανδημία. Αλλά το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για την πλειονότητα των ατοπικών ασθενειών, όπως το έκζεμα. Και ενώ μπορεί να περιμένετε από τα άτομα με τροφικές αλλεργίες, ας πούμε, να τρώνε λιγότερο έξω, η έρευνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας έδειξε ότι τα νοικοκυριά με τροφικές αλλεργίες είχαν ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα έκθεσης στην κοινότητα σε σύγκριση με άλλα νοικοκυριά.

Για να μπορέσει να μολύνει το σώμα, ο SARS-CoV-2 προσκολλάται σε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που ονομάζεται υποδοχέας ACE2. Αυτή η πρωτεΐνη παρέχει το σημείο εισόδου για τον ιό να μολύνει ένα ευρύ φάσμα ανθρώπινων κυττάρων. Η ύπαρξη υψηλότερων ποσοτήτων υποδοχέων ACE2 σχετίζεται με αυξημένη ευαισθησία στη μόλυνση από COVID. Τα άτομα που καπνίζουν, έχουν διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση (όλα αυτά σχετίζονται με υψηλότερη πιθανότητα σοβαρού COVID) έχουν περισσότερους υποδοχείς ACE2.

Εν τω μεταξύ, έχει αποδειχθεί ότι η φλεγμονή τύπου 2 -μια φυσιολογική ανοσοποιητική αντίδραση που μπορεί να συμβεί ως απόκριση σε λοιμώξεις ή παράσιτα, αλλά εμφανίζεται επίσης έντονα σε αλλεργικές καταστάσεις, μειώνει την έκφραση του ACE2 στους αεραγωγούς. Αυτό μειώνει την ευαισθησία στη μόλυνση και θεωρείται ο κύριος λόγος που τα άτομα με αλλεργίες φαίνεται να διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο να κολλήσουν COVID.

Υπάρχει επίσης μια σειρά άλλων παραγόντων που μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από COVID μεταξύ των ατόμων με αλλεργίες. Για παράδειγμα, τα άτομα με άσθμα τείνουν να παράγουν περισσότερη βλέννα από άλλα, κάτι που θεωρείται ότι εμποδίζει την είσοδο του SARS-CoV-2 στους αεραγωγούς.

Περισσότερα καλά νέα

Έτσι, βλέπουμε μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης από COVID σε άτομα με αλλεργίες και άσθμα. Πώς όμως αυτές οι συνθήκες επηρεάζουν τη σοβαρότητα μιας λοίμωξης COVID;

Στην αρχή της πανδημίας, θεωρήθηκε ότι τα άτομα με άσθμα μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν από COVID-19, επειδή οι ιογενείς λοιμώξεις συνήθως επιδεινώνουν το άσθμα. Αλλά είναι πλέον καλά αποδεδειγμένο ότι το άσθμα που είναι ήπιο ή καλά ελεγχόμενο δεν αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας COVID. Και τα στοιχεία δεν δείχνουν ότι το πιο σοβαρό άσθμα αυξάνει τον κίνδυνο. Ομοίως, η ατοπική νόσος δεν θεωρείται παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσο COVID.

Εάν υποφέρετε από άλλες ασθένειες σε συνδυασμό με άσθμα ή αλλεργίες, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τη σοβαρότητα της COVID. Η πρόληψη παραμένει το κλειδί. Οι καλύτεροι τρόποι πρόληψης της λοίμωξης από COVID συνεχίζουν να περιλαμβάνουν τον εμβολιασμό, τη χρήση μάσκας και τη σωματική απόσταση. Εν τω μεταξύ, εάν έχετε αλλεργία, είναι απαραίτητο να έχετε ένα σχέδιο διαχείρισης της αλλεργίας. Βεβαιωθείτε ότι το σχέδιο θεραπείας σας είναι ενημερωμένο και ότι έχετε φάρμακα στη διάθεσή σας σε περίπτωση που τα χρειάζεστε.

Δείτε επίσης