Σαφράν: Tέσσερα εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία

Το σαφράν ή ζαφορά προέρχεται από το άνθος του φυτού κρόκος (Crocus sativus) που αναπτύσσεται στη Μέση Ανατολή και σε μέρη της Ευρώπης. Καλλιεργείται συχνότερα στο Ιράν, την Ινδία και την Ελλάδα (Κοζάνη). Το άνθος του κρόκου έχει σκούρα κόκκινα νήματα μήκους περίπου 2,5 εκατοστών, τα οποία αφαιρούνται προσεκτικά με το χέρι και ξεραίνονται. Αυτό είναι το σαφράν.

Κατά την ελληνική μυθολογία ο θεός Ερμής καθώς έκανε εξάσκηση στη δισκοβολία χτύπησε στο κεφάλι θανάσιμα το θνητό φίλο του Κρόκο. Στον τόπο του συμβάντος φύτρωσε ένα λουλούδι και τρεις σταγόνες από το αίμα του Κρόκου που έπεσαν στο κέντρο του λουλουδιού δημιούργησαν τα νήματα του φυτού.

Το σαφράν είναι διαθέσιμο σε εξειδικευμένα καταστήματα και μπορεί να αγοραστεί με τη μορφή κλωστών (νηματιδίων) ή σκόνης. Πρόκειται για ένα τα πιο ακριβά μπαχαρικά του κόσμου -50 γραμμάρια μπορεί να κοστίζουν 500 δολάρια ή περισσότερο. Ο λόγος της υψηλής τιμής του δικαιολογείται από τη χρονοβόρα διαδικασία της συλλογής, της επεξεργασίας και της αποξήρανσης του φυτού καθώς και από τη μεγάλη ποσότητα ανθών που απαιτείται για να προκύψει το προϊόν. Χρησιμοποιείται για γαστρονομικούς σκοπούς, για να προσθέσει γεύση, άρωμα και χρώμα στα φαγητά. Είναι πιο πιθανό να το βρείτε σε πιάτα που έχουν τις ρίζες τους στη Μικρά Ασία. Όπως πολλά άλλα βότανα και μπαχαρικά, παρασκευάζεται ως αφέψημα το οποίο μπορεί να προστεθεί σε ποτά π.χ. στο κρασί ή το γάλα. Επίσης, συνδυάζεται αρμονικά με πολλά άλλα μπαχαρικά.

Η γεύση του σαφράν είναι αρκετά λεπτή και έχει περιγραφεί ως γήινη, πικάντικη ή φρουτώδη. Πρόκειται για μια μοναδικά μελωμένη, λουλουδάτη γεύση. Μπορείτε να προσθέσετε σαφράν απευθείας σε ένα πιάτο, αλλά είναι πιο αποτελεσματικό να πάρετε τη γεύση με την έγχυσή του σε νερό και τη χρήση του υγρού στις συνταγές σας. Ταιριάζει ιδανικά με το ρύζι, τα φρέσκα ζυμαρικά με λαχανικά, τις πατάτες, τα λευκά κρέατα, τα θαλασσινά στο τηγάνι ή το φούρνο και τις σούπες. Χρησιμοποιείται σε πολλές κουζίνες και είναι ένα βασικό άρωμα για τη γαλλική μπουγιαμπέσα, το ιρανικό ρύζι στον ατμό, το περσικό κέικ αμυγδάλου με ροδόνερο και την ινδική τηγανητή ζύμη με σιρόπι.

Δείτε επίσης