Νέα εμβόλια για την COVID είναι καθ’ οδόν – Ποιες είναι οι βελτιώσεις;

Οι υγιειονομικές αρχές αρχές των διαφόρων χωρών έχουν αρχίσει να εγκρίνουν εμβόλια ειδικά για την παραλλαγή Όμικρον. Για παράδειγμα, στην Αυστραλία, ένα εμβόλιο της Moderna για την Όμικρον έχει εγκριθεί προσωρινά για χρήση σε ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω. Τι νέο υπάρχει λοιπόν για τον ενισχυτή Omicron; Και τι είδους προόδους στην τεχνολογία εμβολίων μπορεί να δούμε στη συνέχεια;

Τα τρέχοντα εμβόλια κατά της COVID-19 θα μείνουν στην ιστορία ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης. Αναπτύχθηκαν με ρυθμό ρεκόρ, και χωρίς να παραλείπεται κανένα από τα συνήθη βήματα για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας μείωσαν σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου. Αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικά στη μείωση της μετάδοσης μόλυνσης. Απαιτήθηκαν συχνές ενισχυτικές δόσεις του ανοσοποιητικού για την προστασία από τις κατά καιρούς νέες παραλλαγές. Αυτό συμβαίνει επειδή η πρωτεΐνη ακίδας, την οποία στοχεύουν τα εμβόλια, έχει αλλάξει και επίσης, με την πάροδο του χρόνου, η προστασία μας έχει μειωθεί λόγω της φθίνουσας ανοσίας.

Ποια είναι τα ειδικά εμβόλια για την παραλλαγή Όμικρον; Οι περισσότεροι κατασκευαστές εμβολίων κατά της COVID άρχισαν να φτιάχνουν ενισχυτές που στοχεύουν προηγούμενες παραλλαγές ήδη από την Άλφα. Αλλά μέχρι την Όμικρον, αυτοί οι ενισχυτές δεν προσέφεραν σημαντικό πλεονέκτημα. Τα νέα εμβόλια κατά της Όμικρον -λέγονται διδύναμα- συνδυάζουν δύο διαφορετικούς στόχους. Παρέχουν ευρύτερη διασταυρούμενη προστασία, έναντι των παραλλαγών που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή, αλλά πιθανώς και έναντι των μελλοντικών παραλλαγών.

Ο πρώτος από αυτούς τους ενισχυτές, που κατασκευάζεται από τη Moderna, στοχεύει την υποπαραλλαγή BA.1 Όμικρον εκτός από το αρχικό στέλεχος ή το στέλεχος Wuhan. Παρέχει επίσης κάποια προστασία έναντι των BA.4 και BA.5. Αυτό έχει πλέον εγκριθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης εγκρίνει τον διδύναμο ενισχυτή Pfizer, ο οποίος στοχεύει την ακίδα του BA.4/BA.5 καθώς και το αρχικό στέλεχος.

Ποια τεχνολογία εμβολίων μπορεί να δούμε στη συνέχεια; Οι επιστήμονες εργάζονται για την ανάπτυξη εμβολίων κατά της COVID, τα οποία προσφέρουν προστασία μεγαλύτερης διάρκειας, προστασία από νέες παραλλαγές και δευτερεύουσες παραλλαγές, δεν απαιτούν κατάψυξη ή ψύξη και έχουν εκτεταμένη διάρκεια ζωής και επίσης παρέχουν ισχυρή απόκριση από χαμηλότερες δόσεις του δραστικού συστατικού.

Οι βελτιώσεις

Περισσότερα από 120 πιθανά εμβόλια για την COVID βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές. Παρακάτω είναι μερικές από τις βελτιώσεις για τις οποίες εργάζονται οι επιστήμονες.

Προστασία από νέες παραλλαγές. Τα περισσότερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής στοχεύουν ολόκληρη την πρωτεΐνη ακίδας. Αλλά πολλά εμβόλια υπό ανάπτυξη στοχεύουν ειδικά το τμήμα της πρωτεΐνης ακίδας που συνδέεται με τον αντίστοιχο υποδοχέα στα κύτταρα μας. Αυτό είναι λιγότερο πιθανό να αλλάξει από άλλα μέρη της πρωτεΐνης ακίδας, παρέχοντας πιο ισχυρότερη προστασία έναντι νέων παραλλαγών.

Ευκολότερη αποθήκευση. Τα εμβόλια που βασίζονται στο DNA είναι παρόμοια με τα εμβόλια mRNA (Pfizer και Moderna), αλλά είναι πιο σταθερά στη θερμοκρασία, γεγονός που καθιστά ευκολότερη τη μεταφορά και την αποθήκευση τους. Ένα τέτοιο εμβόλιο, της εταιρείας Zydus, έχει ήδη λάβει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στην Ινδία και ενίεται στο δέρμα. Ένα άλλο, της Inovio, υποβάλλεται σε δοκιμές τρίτης φάσης.

Μεγαλύτερες ανοσολογικές αποκρίσεις από χαμηλότερες δόσεις. Με τα τρέχοντα εμβόλια κατά της COVID, δίνονται οδηγίες στον οργανισμό για την παραγωγή της πρωτεΐνης ακίδας ή παρέχεται η ίδια η πρωτεΐνη ακίδας. Τα εμβόλια που μπορούν να αναπαραχθούν έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ισχυρότερες ανοσολογικές αποκρίσεις ή αρκετά ισχυρές αποκρίσεις από χαμηλότερες δόσεις.

Εμβόλια κατά πολλών κορωνοϊών. Πολλά εμβόλια υπό ανάπτυξη έχουν τον φιλόδοξο στόχο της προστασίας από όλους τους κορωνοϊούς. Είναι εμβόλια ανθεκτικά στις παραλλαγές. Αν και αυτό δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής για καμία παρόμοια οικογένεια ιών, υπάρχουν πολλά υποσχόμενα εμβόλια. Μερικά βασίζονται στον συνδυασμό αντιγόνων από διαφορετικά μέρη του ιού ή ακόμα και πολλαπλούς κορωνοϊούς. Άλλα συνδυάζουν πολλαπλούς τομείς δέσμευσης υποδοχέων (επιτρέποντας δυνητικά στο εμβόλιο να δώσει μια ευρύτερη ανοσολογική απόκριση έναντι μιας σειράς παραλλαγών) με άλλες καινοτόμες τεχνολογίες.

Διαφορετικοί τρόποι χορήγησης. Τα τρέχοντα εμβόλια βασίζονται στη χορήγηση μέσω βελόνας και σύριγγας. Αυτό είναι ένα ζήτημα για άτομα με φοβίες από τη βελόνα και παρουσιάζει προκλήσεις για την απόρριψη αιχμηρών αντικειμένων. Πολλά εμβόλια που αναπτύσσονται δίνονται μέσω εναλλακτικών οδών. Ένας τρόπος χορήγησης εμβολίων είναι μέσω της μύτης, ως ενδορινικός εμβολιασμός. Αντί να κάνετε την ένεση, το εισπνέετε. Η χορήγηση του εμβολίου μέσω της ίδιας οδού εισόδου του ιού έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια απάντηση που είναι καλύτερα ικανή να σταματήσει την είσοδο του ιού εξαρχής. Ένας από τους κύριους περιορισμούς των ρινικών εμβολίων είναι να αποκτήσουν αρκετά ισχυρή ανοσολογική απόκριση ώστε να είναι αποτελεσματικά.

Τα εμβόλια που χορηγούνται μέσω του δέρματος είναι επίσης μια πολλά υποσχόμενη περιοχή. Εκτός από τα εμβόλια DNA που εγχέονται στο δέρμα, αναπτύσσονται και άλλα με τη χρήση εμβολίου επικαλυμμένων σε επιθέματα, κατασκευασμένα ουσιαστικά από μικροσκοπικές βελόνες. Αυτό είναι πιο εύκολο στη διαχείριση. Μπορεί επίσης να έχει κάποια πλεονεκτήματα όσον αφορά την ανοσολογική απόκριση και την ικανότητά του να αποθηκεύεται σε θερμοκρασία δωματίου. Ένα τέτοιο εμβόλιο έχει αναπτυχθεί από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ.

Δείτε επίσης