Γιατί μπορεί να νιώθετε κουρασμένοι και μπουκωμένοι μετά τις διακοπές

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Μόλις γυρίσατε από ένα συναρπαστικό ταξίδι σε υπέροχες παραλίες ή όμορφα βουνά. Αλλά τώρα είστε σπίτι μπουκωμένος και αντί να είστε ξεκούραστοι και έτοιμοι να επιστρέψετε στη δουλειά, νιώθετε άρρωστοι. Αν η εικόνα σας φαίνεται οικεία μην ανησυχείτε. Το μπούκωμα και η κούραση είναι προβλήματα που συχνά οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν αμέσως μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές.

Τα προβλήματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν ταυτόχρονα, συχνά, ωστόσο εμφανίζονται μεμονωμένα. Όταν συνυπάρχει πυρετός πολλές φορές υποκρύπτεται κάποιο λοιμώδες νόσημα ή πτώση της δύναμης του ανοσοποιητικού συστήματος από stress ή παράγοντες που σχετίζονται με την επάνοδο στις πιέσεις της καθημερινότητας.

Στις ιδιαίτερες πανδημικές συνθήκες που ζούμε ο ιός covid-19 πρέπει να αποκλείεται σε κάθε περίπτωση πυρετού που εμφανίζεται μετά από διακοπές. Συχνά συνοδά συμπτώματα είναι ο βήχας, το μπούκωμα, η δυσχέρεια αναπνοής, οι διαταραχές οσμής και γεύσης. Το rapid test ενδέχεται να είναι αρνητικό και να απαιτηθεί μοριακός έλεγχος για την επιβεβαίωση ή τον αποκλεισμό της διάγνωσης.
Άλλα ειδικά λοιμώδη σύνδρομα που συνδέονται με τα ταξίδια είναι οι μύκητες, οι ρικετσιώσεις, το aids, ο πυρετός του Νείλου κ.λπ.

Άλλα συνήθη υποκείμενα αίτια:

1. Η κόπωση της επανόδου

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται κόπωση μετά την επιστροφή από τις διακοπές και δυσχέρεια προσαρμογής στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Η απότομη εγκατάλειψη της χαλαρωτικής διάθεσης των διακοπών και η ένταξη στην πιεστική εργασιακή ρουτίνα, οι αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις (π.χ. έναρξη σχολείων, διεκπεραίωση συσσωρευμένων εκκρεμοτήτων), η επαναδραστηριοποίηση ποικιλίας αναπνευστικών ιώσεων, τα ακατάστατα ωράρια ύπνου συχνά κατά τις διακοπές και αμέσως μετά την επάνοδο, προκαλούν stress στον οργανισμό, πολλές φορές εξαντλούν την ενεργειακή του εφεδρεία ενώ θέτουν σε ιδιαίτερη δοκιμασία το ανοσοποιητικό του σύστημα. Ως αποτέλεσμα η κόπωση είναι συχνότατη έως και ένα μήνα μετά την επιστροφή από τις διακοπές.

Το μπούκωμα ή η ρινική συμφόρηση της επανόδου

Η υγρασία στο αεροπλάνο είναι συχνά χαμηλή, με αποτέλεσμα ο ερεθισμός των ανώτερων αναπνευστικών οδών και το μπούκωμα να είναι συχνός σε ταξιδιώτες μετά από πολύωρα αεροπορικά ταξίδια. Ο ταξιδιώτης επίσης κατά την διάρκεια των ταξιδιών εκτίθεται σε παράγοντες, στους οποίους δεν είναι εξοικειωμένος και οι μικρού βαθμού αλλεργικές αντιδράσεις όπως το μπούκωμα σε καινοφανή φυτά οσμές ή φαγητά είναι αρκετά διαδεδομένες.

  • Όταν τα προβλήματα της ρινικής συμφόρησης και της κόπωσης είναι έντονα ή επιμένουν η παθολογική εξέταση από έμπειρο παθολόγο με σφαιρική γνώση είναι απαραίτητη.
  • Κατά την ιατρική εξέταση, πρέπει να μην λησμονήσετε να αναφέρετε:
  • Όλα τα συμπτώματα που τυχόν έχετε όπως αρθραλγία ή εξάνθημα ή αυπνία.
  • Τον τόπο, το είδος του ταξιδιού σας και τις κλιματικές συνθήκες κατά το ταξίδι σας (π.χ. Camping σε τροπική περιοχή με ασυνήθιστες πλημμύρες)
  • Ασυνήθιστες απασχολήσεις ή διατροφικές συνήθειες κατά τις διακοπές όπως για παράδειγμα περιστασιακό sex, κατανάλωση street food
  • Την έκθεσή σας σε αλκοόλ και άλλες τοξικές ουσίες
  • Το είδος των ζώων με τα οποία συναναστραφήκατε
  • Τα φάρμακα που λαμβάνετε, το ιστορικό μεταγγίσεων και εμβολίων σας
  • Τον βαθμό της έκθεσής σας στην ηλιακή ακτινοβολία
  • Τις εμφυτευμένες συσκευές ή επιθέματα που τυχόν υπάρχουν στο σώμα σας
  • Τη έκθεσή σας σε περιβάλλον συνωστισμού
  • Την εμφάνιση συμπτωμάτων σε άτομα του φιλικού ή οικογενειακού περιβάλλοντός σας

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος, Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά, Τηλ. 2102122198, Email: amoschovaki@yahoo.gr http://iatreioamoschovaki.gr https://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770.

Δείτε επίσης