Επιστροφή στο σχολείο: Ώρα να επανεξετάσετε τις στρατηγικές για την ψυχική υγεία του παιδιού σας

Δεν ξέρουμε τι μπορεί να φέρει η πανδημία φέτος, αλλά μια προτεραιότητα των γονιών πρέπει να είναι η υποστήριξη της ψυχικής υγείας των παιδιών τους. 

Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν κάθε άλλο παρά φυσιολογικά για τα παιδιά και τις οικογένειες. Και επί του παρόντος υπάρχει ανησυχία για το τι θα φέρει η φετινή σχολική χρονιά. Μια έρευνα έχει δείξει ότι τα παιδιά, οι έφηβοι και οι γονείς βρέθηκαν σε πίεση όσον αφορά την ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου τα υψηλότερα επίπεδα άγχους έφεραν δυσκολίες στις οικογένειες. Παρόλο που υπάρχουν πολλές πτυχές της πανδημίας COVID-19 που δεν είναι υπό τον έλεγχό μας, είναι σημαντικό να εστιάσουμε σε αυτές που είναι.

Τα αρνητικά αποτελέσματα της ψυχικής υγείας ενόψει του στρες δεν είναι αναπόφευκτα. Υπάρχουν σημαντικές στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι οικογένειες για να βοηθήσουν στην προαγωγή της ψυχικής υγείας. Οι οικογενειακές ρουτίνες μπορούν να παρέχουν σταθερότητα σε περιόδους στρες και είναι σημαντικές για την ψυχική υγεία των παιδιών. Παρακάτω είναι μερικές στρατηγικές που συνιστούν οι παιδοψυχολόγοι παγκοσμίως, κατά του άγχους και των οικογενειακών προκλήσεων.

Κοινωνικές και συναισθηματικές συνδέσεις

Για τα παιδιά και τους εφήβους, οι οικογενειακές κοινωνικές και συναισθηματικές συνδέσεις είναι εξίσου αν όχι πιο σημαντικές με τις φιλίες για να βοηθήσουν τα παιδιά να προστατεύσουν την ψυχική τους υγεία. Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα και τα τελευταία δύο χρόνια βιώσαμε περιορισμούς στην ικανότητά μας να διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε τις κοινωνικές συνδέσεις. Η έρευνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας έδειξε ότι οι νέοι που ένιωθαν κοινωνικά συνδεδεμένοι προστατεύονταν από την κακή ψυχική υγεία. Ως εκ τούτου, η δημιουργία ευκαιριών για τα παιδιά και τους νέους να αισθάνονται συνδεδεμένα με τις οικογένειές τους και με τους συνομηλίκους τους είναι κρίσιμης σημασίας για την προώθηση της ευημερίας.

Στο σπίτι, η ενθάρρυνση της κοινωνικής σύνδεσης και της κατανόησης μπορεί να επιτευχθεί με το να περνάμε χρόνο μαζί σε αμοιβαία ευχάριστες δραστηριότητες. Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι υπάρχει χρόνος για να ακούσετε το παιδί σας να μιλά για την ημέρα του, να επεξεργαστείτε γεγονότα και συναισθήματα από το σχολείο και να συμμετάσχετε στην υποστηρικτική επίλυση προβλημάτων. Όταν ακούτε το παιδί ή τον έφηβό σας να μιλάει για την ημέρα του, είναι σημαντικό να καταλαβαίνετε πρώτα πριν ασχοληθείτε με την επίλυση προβλημάτων. Συχνά τα παιδιά μπορούν να αισθάνονται καλύτερα αφού συζητήσουν τα συναισθήματά τους χωρίς να χρειάζεται να λύσουν τα προβλήματα. Οι ευκαιρίες για αυτούς τους χρόνους σύνδεσης περιλαμβάνουν τη διάρκεια του γεύματος, τις βόλτες με το αυτοκίνητο και πριν τον ύπνο.

Καθοδήγηση για να αντιμετωπίσετε μεγάλες και μικρές ανησυχίες

Η ανησυχία μπορεί να είναι μια φυσική απάντηση στην αβεβαιότητα, η οποία έχει γίνει διαδεδομένη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Μια συνήθεια που μπορεί να βοηθήσει να μετριάσει τις ανησυχίες των παιδιών για να αναπτυχθούν περαιτέρω είναι να τους μάθετε να να αντιμετωπίζουν τις μεγάλες και μικρές ανησυχίες καθώς προκύπτουν. Η συζήτηση, η επισήμανση και η επικύρωση των ανησυχιών τους είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Στη συνέχεια, βοηθήστε τα να σκεφτούν πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν αν η ανησυχία τους γίνει πραγματικότητα, πόσο πιθανό είναι να συμβεί αυτό και τα στοιχεία που διαψεύδουν την ανησυχία τους. Η μοντελοποίηση του τρόπου με τον οποίο αναγνωρίζετε και αντιμετωπίζετε τις δικές σας ανησυχίες μπορεί να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για το παιδί σας.

Προγραμματίστε χρόνο για σωματική δραστηριότητα κάθε μέρα

Η σωματική δραστηριότητα είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την ψυχική υγεία και ευεξία τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, σημειώθηκε μείωση 20% στα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας των παιδιών, ιδιαίτερα μεταξύ των ατόμων που ζουν σε χώρες με ψυχρότερα κλίματα. Ξεκινήσετε με έναν μικρό στόχο, όπως να πάτε μια βόλτα μετά το δείπνο. Η επιτυχία σε έναν μικρό στόχο βοηθά στην αύξηση του κινήτρου στο μέλλον. Πραγματοποίηση αλλαγών στον τρόπο με τον οποίο το παιδί σας πάει στο σχολείο ή σε εξωσχολικές δραστηριότητες (για παράδειγμα, περπάτημα ή ποδήλατο) μπορεί επίσης να είναι ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσετε τη φυσική δραστηριότητά του. Οι υπαίθριες δραστηριότητες όλο το χρόνο παρέχουν μια ευκαιρία για ασφαλή σωματική δραστηριότητα και κοινωνική δέσμευση παρά τους εξελισσόμενους κινδύνους με την πανδημία COVID-19.

Προστατέψτε τον ποιοτικό ύπνο για τα παιδιά σας

Ο ύπνος είναι θεμελιώδης για την ψυχική υγεία και ευεξία. Σχεδόν οι μισοί γονείς ανέφεραν ότι ο ύπνος του παιδιού τους επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, εν μέρει λόγω της μειωμένης σωματικής δραστηριότητας, του αυξημένου χρόνου επάνω στις οθόνες και του αυξημένου άγχους. Οι κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν τα παιδιά να κοιμούνται οκτώ έως 11 ώρες τη νύχτα και οι ενήλικες να κοιμούνται τουλάχιστον 7 ώρες.

Δείτε επίσης