Γιατί οι επιχειρηματίες είναι πιο ευτυχισμένοι παρότι κάνουν μια δουλειά με άγχος;

Της Ute Stephan, Professor of Entrepreneurship, Aston University. 

Οι επιχειρηματίες έχουν μερικές από τις πιο αγχωτικές δουλειές. Πρέπει να παλέψουν με την αβεβαιότητα και να είναι προσωπικά υπεύθυνοι για οποιαδήποτε απόφαση πάρουν. Έχουν τις μεγαλύτερες ώρες εργασίας από οποιαδήποτε επαγγελματική ομάδα. Και πρέπει να αναπτύξουν γρήγορα τεχνογνωσία σε όλους τους τομείς της διαχείρισης, από τα οικονομικά, το μάρκετινγκ, τις προμήθειες και τις λειτουργίες έως τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού κατά τη διαδικασία έναρξης και διαχείρισης της επιχείρησής τους.

Ωστόσο, παρά όλα αυτά, η έρευνα διαπιστώνει ότι οι επιχειρηματίες είναι πιο ευτυχισμένοι και φαινομενικά πιο υγιείς από τους ανθρώπους σε άλλες δουλειές. Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε αυτό το παράδοξο;

Για να κατανοήσω την ευτυχία των επιχειρηματιών, πραγματοποίησα μια περιεκτική και συστηματική ανασκόπηση 144 εμπειρικών μελετών αυτού του θέματος, που καλύπτουν 50 χρόνια. Εδώ είναι τα πέντε βασικά ευρήματα που συνοψίζουν τα υψηλά και τα χαμηλά του να είσαι επιχειρηματίας.

1. Δεν είναι όλα για την αμοιβή

Οι εργασίες για τα οικονομικά της επιχειρηματικότητας παραδοσιακά υποθέτουν ότι οι επιχειρηματίες αντέχουν όλα τα άγχη και την αβεβαιότητα που συνδέονται με την εργασία τους, επειδή μακροπρόθεσμα μπορούν να περιμένουν υψηλή οικονομική ανταμοιβή για την προσπάθειά τους. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επιχειρηματίες κερδίζουν λιγότερα από ό,τι θα έβγαζαν εάν, με το ιδιαίτερο σύνολο δεξιοτήτων τους, εργάζονταν ως υπάλληλοι. Όταν ρωτάς τους επιχειρηματίες πώς μετρούν την επιτυχία τους, η ευτυχία έρχεται συχνά στην κορυφή, παράλληλα με την αυτονομία. Το εισόδημα είναι πολύ λιγότερο εμφανές.

2. Πολύ αγχωτικό

Ταυτόχρονα, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν μυριάδες στρεσογόνους παράγοντες που μειώνουν την ευτυχία τους. Ο υψηλός φόρτος εργασίας και η ένταση εργασίας, καθώς και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν η επιχείρησή τους βρίσκονται στην κορυφή της λίστας άγχους των επιχειρηματιών. Αν και μειώνουν την ευτυχία των επιχειρηματιών, ορισμένοι στρεσογόνοι παράγοντες έχουν ένα θετικό στοιχείο. Ενώ απαιτούν περισσότερη προσπάθεια εδώ και τώρα, μπορεί να οδηγήσουν σε θετικές συνέπειες, όπως η επιχειρηματική ανάπτυξη μακροπρόθεσμα. Ορισμένοι επιχειρηματίες φαίνεται να ερμηνεύουν τις πολλές ώρες εργασίας τους με αυτόν τον τρόπο –ως πρόκληση– και ως εκ τούτου τις μετατρέπουν σε θετικό μήνυμα.

3. Η αυτονομία είναι και καλή και κακή

Η αυτονομία που συνεπάγεται το να είσαι επιχειρηματίας μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι. Οι επιχειρηματίες μπορούν να λάβουν αποφάσεις για το πότε θα εργαστούν και με ποιον θα συνεργαστούν. Η ελευθερία λήψης αυτών των αποφάσεων είναι ένα από τα βασικά κίνητρα για την πλειοψηφία των επιχειρηματιών να ξεκινήσουν μια επιχείρηση εξαρχής. Πρόσφατη έρευνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρηματίες βιώνουν την αυτονομία τους υποδηλώνει ότι, μερικές φορές, αγωνίζονται βαθιά με αυτήν. Ο τεράστιος αριθμός των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν και η αβεβαιότητα σχετικά με το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουν μπορεί να είναι συντριπτική, ειδικά όταν ο συνεχής υψηλός φόρτος εργασίας σημαίνει ότι υπάρχει λίγος χρόνος για να σκεφτούν προσεκτικά τις αποφάσεις. Έπειτα, υπάρχει το γεγονός ότι οι επενδυτές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να περιορίσουν σημαντικά την αυτονομία των επιχειρηματιών.

4. Δεν είναι μόνο τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας

Υπάρχουν ενδείξεις ότι άτομα με ορισμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, όπως η αυτοπεποίθηση ή η συναισθηματική σταθερότητα, είναι πιο πιθανό να επιτύχουν ως επιχειρηματίες. Και, με τη σειρά τους, αυτά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα ευεξίας. Αλλά οι μελέτες που εξετάζουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και την αυτονομία ταυτόχρονα είναι σπάνιες. Η αυτονομία εξακολουθεί να φαίνεται να είναι ο μεγαλύτερος λόγος για υψηλά επίπεδα ικανοποίησης από την εργασία μεταξύ των επιχειρηματιών. Επιπλέον, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που είναι πιο συχνά στους επιχειρηματίες είναι σχετικά συγκεκριμένα και εύπλαστα, όπως η αυτοπεποίθηση και η ανάληψη πρωτοβουλιών. Αυτό το είδος επιχειρηματικής νοοτροπίας μπορεί να εκπαιδευτεί.

5. Ένα εθιστικό μείγμα

Η ανασκόπηση των αποδεικτικών στοιχείων επιβεβαιώνει ότι η δουλειά των επιχειρηματιών είναι εξαιρετικά απαιτητική και προκλητική. Αυτό, μαζί με τις θετικές πτυχές του να είναι κανείς το αφεντικό του εαυτού τους σε συνδυασμό με μια συχνά ανταγωνιστική προσωπικότητα μπορεί να οδηγήσει τους επιχειρηματίες να ασχοληθούν τόσο πολύ με τη δουλειά τους που μπορεί να γίνει εμμονή. Έτσι, η πιο κρίσιμη ικανότητα των επιχειρηματιών είναι ίσως το πώς μπορούν να διαχειριστούν τον εαυτό τους. Η παρατεταμένη έκθεση σε εργασία που είναι τόσο έντονη όσο αυτή των επιχειρηματιών έχει σωματικό αντίκτυπο στο σώμα. Ως εκ τούτου, η μελλοντική έρευνα σχετικά με τις στρατηγικές ανάκαμψης των επιχειρηματιών μπορεί να τους βοηθήσει να διαχειριστούν τις εξαιρετικά αγχωτικές, αν και ικανοποιητικές, εργασίες τους.

Δείτε επίσης