Το παρακάτω κείμενο βασίστηκε σε άρθρο του Thomas Rutledge Ph.D. The Healthy Journey. Πηγή: Psychology Today.
Ο εγκέφαλος είναι σχεδιασμένος για κίνηση. Αυτός είναι ο λόγος που η αδράνεια γεννά κατάθλιψη και γνωστική εξασθένηση ενώ η άσκηση τροφοδοτεί την ευημερία. Ο μυϊκός ιστός επικοινωνεί απευθείας με τον εγκέφαλο και άλλα όργανα μέσω χημικών ουσιών που ονομάζονται μυοκίνες. Μέσω αυτών των χημικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ των μυών και του εγκεφάλου, η άσκηση βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία και την ψυχική υγεία.
Ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι οι μύες είναι σημαντικοί για τη λειτουργία του σώματος -δραστηριότητες όπως το περπάτημα, η αναρρίχηση και η άρση βαρών- λίγοι εκτιμούμε το πόσο σημαντικοί είναι για το πώς αισθανόμαστε.
Η σύνδεση διάθεσης-μυών, πάρτε την καρδιά σας. είναι μόνο μια πρόσφατη ανακάλυψη. Η επιστημονική κοινότητα παρέμεινε στο σκοτάδι μέχρι περίπου το 2003, όταν μια ομάδα ερευνητών με έδρα την Κοπεγχάγη ανέφερε μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη: οι μύες όταν εργάζονται εκκρίνουν μικροσκοπικούς χημικούς αγγελιοφόρους που ονομάζονται μυοκίνες. Οι μυοκίνες ασκούν ισχυρές επιδράσεις στη λειτουργία των οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.
Μέσω των δράσεων των μυοκινών, ο μυϊκός ιστός επικοινωνεί απευθείας με τον εγκέφαλο σχετικά με τη δραστηριότητά του, πυροδοτώντας έναν καταρράκτη βιολογικών αποκρίσεων που βελτιώνουν τη μνήμη, τη μάθηση και τη διάθεση. Αυτός ο μηχανισμός που ανακαλύφθηκε πρόσφατα υποδηλώνει ότι ένα άτομο που ασχολείται με σωματικές δραστηριότητες οι οποίες χτίζουν και διατηρούν υγιή μυϊκό ιστό μπορεί να απολαμβάνει μια σειρά από οφέλη γνωστικής και ψυχικής υγείας. Πρόσφατες κλινικές δοκιμές δείχνουν ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα.
Το σώμα μας αποτελείται από περισσότερα από 100 τρισεκατομμύρια κύτταρα. Κάθε κύτταρο στο σώμα σας είναι ένας ακμάζων πολιτισμός από μόνος του, κατοικημένος από εκατοντάδες εκατομμύρια πρωτεϊνών και άλλων μορίων που είναι αφοσιωμένα σε ορισμένες δουλειές. Το καθένα απασχολείται ολοκληρώνοντας εκατοντάδες ή και χιλιάδες λειτουργίες συντήρησης της ζωής ανά δευτερόλεπτο. Πρέπει να διατηρήσουν αυτόν τον φρενήρη ρυθμό χωρίς διακοπή για να επιβιώσει το κύτταρα, με ακρίβεια κάθε μέρα. Τι εξουσιάζει όλα αυτά; Είναι αξιοσημείωτο ότι η τεράστια ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία των κυττάρων προέρχεται τελικά από το οξυγόνο που αναπνέετε και από τα τρόφιμα που καταναλώνετε.
Τα θρεπτικά συστατικά μετατρέπονται από τα μιτοχόνδρια σε δισεκατομμύρια μόρια τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP) ανά λεπτό. Αν και ακόμη και ένα συνηθισμένο κύτταρο μπορεί να φιλοξενήσει χιλιάδες μιτοχόνδρια που παράγουν ενέργεια, τα μυϊκά κύτταρα είναι μιτοχονδριακά μελίσσια, που διαθέτουν δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες μιτοχόνδρια για να τροφοδοτήσουν τις λειτουργίες τους. Κάθε σκέψη, συναίσθημα και δράση προκύπτει και εξαρτάται από αυτόν τον αδιάκοπο κύκλο ενεργειακής ζήτησης και παραγωγής ενέργειας. Όσο καλύτερα λειτουργούν τα κύτταρά σας, τόσο καλύτερα αισθανόμαστε και λειτουργούμε.
Αυτό μας φέρνει στην προπόνηση με αντιστάσεις. Δεδομένου του ζωτικού ρόλου που διαδραματίζουν οι μύες σας στην παραγωγή ενέργειας και στη λειτουργία του εγκεφάλου, ίσως είναι καιρός να αρχίσετε να εκτιμάτε την προπόνηση με αντιστάσεις και την οικοδόμηση μυών. Η χρήση των μυών σας ενάντια στην αντίσταση, για παράδειγμα, είναι πολύ πιο αποτελεσματική για την ενίσχυση των οστών σας από οποιοδήποτε συμπλήρωμα ασβεστίου. Η τακτική μυϊκή δραστηριότητα βελτιώνει επίσης την αντίσταση στην ινσουλίνη (μια βασική αιτία του διαβήτη τύπου 2) καλύτερα από οποιοδήποτε συνταγογραφούμενο φάρμακο.
Και τώρα γνωρίζουμε ότι η διέγερση του μυϊκού ιστού με προπόνηση με αντιστάσεις έχει συναισθηματικά αποτελέσματα που συναγωνίζονται εκείνα των συμβατικών αντικαταθλιπτικών και ψυχοθεραπειών. Η πρόσφατη νευροεπιστήμη προτείνει ότι εξελίξαμε τους εγκεφάλους για έναν κύριο λόγο: για να κινούμαστε. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή μας ενασχόληση με τη σκέψη, η κύρια λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι να συντονίζει πολύπλοκες κινήσεις. Αναγνωρίζοντας αυτή τη στενή σύνδεση μεταξύ εγκεφάλου και κίνησης, η βιολογική βάση της σχέσης μυαλού-μυών γίνεται σαφής και η σημασία της προπόνησης με αντιστάσεις ή βάρη για τη βέλτιστη σωματική και συναισθηματική υγεία γίνεται αδιαμφισβήτητη.