Στυτική δυσλειτουργία: Η άσκηση μπορεί να είναι η λύση

Των Helle Gerbild, Assistant Researcher in Public Health, University of Southern Denmark, Christian Graugaard, Professor of Sexology, Aalborg University και Kristina Areskoug-Josefsson, Associate Professor, Jönköping University. Πηγή: The Conversation.

Οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία μπορούν να βελτιώσουν την κατάστασή τους με 40 λεπτά αερόβιας άσκησης, τέσσερις φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με μια ανασκόπηση των δεδομένων.

Μετά από εξέταση όλων των διεθνών μελετών που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια, όπου ανενεργοί άνδρες με στυτική δυσλειτουργία έλαβαν επαγγελματική βοήθεια για να γίνουν σωματικά δραστήριοι, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τις περισσότερες φορές είναι δυνατό να μειωθούν τα προβλήματα στύσης με την άσκηση.

Η στυτική δυσλειτουργία είναι η πιο κοινή ανδρική σεξουαλική δυσλειτουργία. Ορίζεται ως μια σταθερή ή επαναλαμβανόμενη αδυναμία να αποκτήσετε και να διατηρήσετε στύση επαρκή για σεξουαλική δραστηριότητα. Με άλλα λόγια, επίμονα προβλήματα διέγερσης ή διατήρησης της στύσης κατά τη διάρκεια της επαφής.

Η στυτική δυσλειτουργία, συμπεριλαμβανομένων των εξασθενημένων νυχτερινών και πρωινών στύσεων, μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι προβλημάτων υγείας και, μερικές φορές, σύμπτωμα αθηροσκλήρωσης σε αρχικό στάδιο (στένωση των αρτηριών). Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα στύσης είναι πιο συχνά στους καπνιστές και στους άνδρες που είναι σωματικά ανενεργοί ή υπέρβαροι. Είναι επίσης πιο συχνά σε άνδρες με υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη. Έτσι, αυτά τα προβλήματα μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι αγγειακής νόσου.

Περίπου το 23% των ανδρών που διάγουν καθιστική ζωή και περίπου το 23-40% των παχύσαρκων ανδρών πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία, όπως και το 40% των ανδρών που λαμβάνουν θεραπεία για την υψηλή αρτηριακή πίεση και το 75% των ανδρών με καρδιαγγειακή νόσο. Συνολικά, το 18% των ανδρών στο γενικό πληθυσμό έχουν προβλήματα.

Σκλήρυνση των αρτηριών

Όταν ένας άνδρας διεγείρεται ερωτικά, υπάρχει αυξημένη ροή αίματος στον στυτικό ιστό. Αλλά στους άνδρες με αθηροσκλήρωση τα τοιχώματα της αρτηρίας στην κρίσιμη περιοχή γίνονται παχιά και χάνουν την ελαστικότητά τους. Τα τρία τέταρτα των προβλημάτων στύσης συνδέονται με την αθηροσκλήρωση, μια κατάσταση που συνήθως προκαλείται από παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή και το κάπνισμα.

Γνωρίζουμε ήδη ότι οι αλλαγές του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής δραστηριότητας, βελτιώνουν την αρτηριακή υγεία. Η άσκηση είναι ο παράγοντας του τρόπου ζωής που σχετίζεται περισσότερο με τη στυτική λειτουργία και αναγνωρίζεται ευρέως ως ο σημαντικότερος προαγωγέας της αγγειακής υγείας, καθώς η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα. Γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η συχνή σωματική δραστηριότητα βελτιώνει τη στυτική λειτουργία.

Για την ανασκόπηση, ο σκοπός ήταν να απαντηθεί το ερώτημα: πόση σωματική δραστηριότητα χρειάζεται για τη βελτίωση της στυτικής λειτουργίας; Φάνηκε ότι η σωματική δραστηριότητα μέτριας έως υψηλής έντασης για 40 λεπτά, τέσσερις φορές την εβδομάδα για έξι μήνες είχε ως αποτέλεσμα βελτίωση ή ακόμα και ομαλοποίηση της στύσης ενός ατόμου. Μετά από έξι μήνες σωματικής δραστηριότητας, οι άνδρες που δεν μπορούσαν να έχουν ερωτική συνεύρεση για μεγάλο χρονικό διάστημα μπόρεσαν και πάλι να συνεχίσουν τη σεξουαλική δραστηριότητα. Σε όλες τις μελέτες, οι άνδρες είχαν βελτιωμένη στυτική λειτουργία.

Το μήνυμα

Εάν κάνετε καθιστική ζωή και είστε σε κακή φυσική κατάσταση, είναι σημαντικό να μην πιέζετε τον εαυτό σας με ένα πρόγραμμα που σας ξεπερνά, διαφορετικά, κινδυνεύετε να τραυματιστείτε, κάτι που θα μπορούσε να σας δυσκολέψει και να μειώσει το κίνητρό σας να συνεχίσετε.

Η καλύτερη προσέγγιση είναι να ξεκινήσετε με απλή αερόβια δραστηριότητα. Περπατήστε κάθε μέρα, κολυμπήστε ή κάντε ποδήλατο και αυξήστε τον ρυθμό και την απόσταση κάθε εβδομάδα. Μετά από μερικές εβδομάδες, μπορείτε να προσθέσετε τζόκινγκ, χορό, τένις ή ποδόσφαιρο στο μείγμα. Ή, αν προτιμάτε, μπορείτε να συμμετάσχετε σε ένα γυμναστήριο.

Για να ενισχυθεί η κυκλοφορία του αίματος, η ένταση της άσκησης πρέπει να είναι μέτρια προς υψηλή. Αυτό σημαίνει ότι ανεβάζετε τη θερμοκρασία στο σώμα σας και παράγετε ιδρώτα, το πρόσωπό σας κοκκινίζει, οι σφυγμοί σας αυξάνονται και λαχανιάζετε ελαφρώς –έχετε τόση δύσπνοια ώστε να δυσκολεύει η συζήτηση με κάποιον άλλον. Εάν η στυτική δυσλειτουργία προκαλείται από πρώιμα στάδια αθηροσκλήρωσης, 160 λεπτά σωματικής δραστηριότητας εβδομαδιαίως για έξι μήνες πιθανότατα θα βελτιώσουν την ικανότητά σας να έχετε στύση.

Ένας σωματικά ενεργός τρόπος ζωής θα πρέπει να θεωρείται ως η αρχή για πιο μόνιμες αλλαγές. Εάν είστε υπέρβαροι, η επίδραση της σωματικής δραστηριότητας μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω με την απώλεια βάρους. Και αν καπνίζετε, το αποτέλεσμα της σωματικής δραστηριότητας γίνεται ακόμα πιο ισχυρό με το κόψιμο του τσιγάρου.

Αλλά η αλλαγή του τρόπου ζωής σας από αδράνεια σε σωματική δραστηριότητα είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει, επομένως είναι καλύτερο να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Οι φυσιοθεραπευτές μπορούν να σας βοηθήσουν να αξιολογήσετε το επίπεδο φυσικής κατάστασης και τις δυνατότητές σας. Επίσης, μπορούν να σας παρέχουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα προπόνησης και να σας υποστηρίξουν καθώς αυξάνετε σταδιακά το επίπεδο της σωματικής δραστηριότητας. Και θυμηθείτε ότι η άσκηση είναι πολύ πιο ευχάριστη όταν την κάνετε μαζί με άλλους.

Δείτε επίσης