Χαμηλότερα ποσοστά διαβήτη κύησης για τις γυναίκες που εκτίθενται στο κρύο

Οι γυναίκες που εκτέθηκαν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους είχαν χαμηλότερο ποσοστό διαβήτη κύησης από εκείνες που εκτέθηκαν σε υψηλότερες θερμοκρασίες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Canadian Medical Association Journal.

Ο επιπολασμός του διαβήτη κύησης ήταν 4,6% μεταξύ των γυναικών που εκτέθηκαν σε εξαιρετικά χαμηλές μέσες θερμοκρασίες (κάτω από -10 βαθμούς Κελσιου) κατά την περίοδο 30 ημερών πριν από τον έλεγχο για διαβήτη κύησης και σε 7,7% μεταξύ εκείνων που εκτέθηκαν σε θερμές θερμοκρασίες (πάνω από 24 βαθμούς Κελσίου). Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι για κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς Κελσίου, οι γυναίκες είχαν 6-9% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη κύησης.

Η μελέτη εξέτασε 555.911 γεννήσεις μεταξύ 396.828 γυναικών σε μια περίοδο 12 ετών. Όλες οι γυναίκες που μελετήθηκαν ζούσαν στην ευρύτερη περιοχή του Τορόντο. Κάποιες ήταν έγκυες όταν η μέση θερμοκρασία του αέρα ήταν υψηλότερη και άλλες όταν ήταν χαμηλότερη. Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της μέσης θερμοκρασίας 30 ημερών πριν από τον έλεγχο του διαβήτη κύησης στο δεύτερο τρίμηνο και της πιθανότητας διάγνωσης διαβήτη κύησης.

Η Gillian Booth, ερευνήτρια στο St. Michael’s και το Ινστιτούτο Κλινικών Αξιολογικών Επιστημών (ICES) και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι το εύρημα μπορεί να φαίνεται αδιανόητο, αλλά μπορεί να εξηγηθεί από την αναδυόμενη επιστήμη για το πώς οι άνθρωποι παράγουν διαφορετικά είδη λίπους. «Πολλοί θα πίστευαν ότι σε υψηλότερες θερμοκρασίες, οι γυναίκες είναι έξω και πιο δραστήριες, κάτι που θα βοηθούσε στον περιορισμό της αύξησης βάρους κατά την εγκυμοσύνη που προδιαθέτει μια γυναίκα σε διαβήτη κύησης», είπε η Booth. «Ωστόσο, ταιριάζει με ένα μοτίβο που περιμέναμε από νέες μελέτες που δείχνουν ότι η έκθεση στο κρύο μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ενεργοποιώντας έναν προστατευτικό τύπο λίπους που ονομάζεται καφέ λιπώδης ιστός».

Παρόμοιο αποτέλεσμα παρατηρήθηκε για κάθε αύξηση 10 βαθμών Κελσίου στη θερμοκρασία μεταξύ δύο διαδοχικών κυήσεων σε σύγκριση με την ίδια γυναίκα. «Περιορίζοντας την ανάλυσή μας σε εγκυμοσύνες της ίδιας γυναίκας, ελέγχουμε έναν ολόκληρο αριθμό παραγόντων», είπε ο Joel Ray, επικεφαλής της μελέτης. «Αυτό μας επέτρεψε να εξαλείψουμε παράγοντες όπως η εθνικότητα, το εισόδημα, η δραστηριότητα και οι διατροφικές συνήθειες που θα διέφεραν μεταξύ δύο διαφορετικών γυναικών».

Εκτός από το υψηλότερο ποσοστό διαβήτη κύησης μεταξύ των γυναικών που εκτέθηκαν σε υψηλότερες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπήρχε επίσης χαμηλότερο ποσοστό διαβήτη κύησης μεταξύ των Καναδών γυναικών που γεννήθηκαν σε ψυχρότερα κλίματα σε σύγκριση με εκείνες που γεννήθηκαν σε ζεστά κλίματα. Οι γυναίκες που γεννήθηκαν σε ψυχρότερα κλίματα, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών, και που εκτέθηκαν σε χαμηλές θερμοκρασίες κατά την περίοδο των 30 ημερών πριν από τον προληπτικό έλεγχο είχαν ποσοστό διαβήτη κύησης 3,6%, ενώ εκείνες που εκτέθηκαν σε υψηλές θερμοκρασίες είχαν ποσοστό διαβήτης κύησης 6,3%. Συγκριτικά, οι γυναίκες που γεννήθηκαν σε ζεστά κλίματα, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Ασίας, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, είχαν ποσοστά διαβήτη κύησης 7,7-11,8%.

Τα ευρήματα, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας, θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια αύξηση του μελλοντικού αριθμού περιπτώσεων του διαβήτη κύησης παγκοσμίως. «Ενώ οι αλλαγές στη θερμοκρασία αυτού του μεγέθους μπορεί να οδηγήσουν σε μια μικρή σχετική αύξηση του κινδύνου διαβήτη κύησης, ο απόλυτος αριθμός των γυναικών που επηρεάζονται μπορεί να είναι σημαντικός», έγραψαν.

Ο διαβήτης κύησης είναι ο νέος διαβήτης που αρχίζει στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και είναι συνήθως προσωρινός. Αλλά οι παράγοντες κινδύνου για τον διαβήτη κύησης και τον διαβήτη τύπου 2 είναι ουσιαστικά οι ίδιοι. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα μπορούσαν να προμηνύουν τις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας παγκοσμίως στον διαβήτη τύπου 2 γενικά, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πηγή: Influence of environmental temperature on risk of gestational diabetes.

Δείτε επίσης