Τι είναι η ομίχλη του εγκεφάλου

Της Sarah Hellewell, The Conversation

Η πανδημία COVID έχει εισαγάγει πολλούς επιστημονικούς και ιατρικούς όρους στην καθημερινή μας γλώσσα. Η “ομίχλη του εγκεφάλου” εντάχθηκε για να περιγράψει ένα γνωστό πλέον σύμπτωμα της νόσου. Αλλά τι ακριβώς είναι;

Η ομίχλη εγκεφάλου δεν είναι ιατρική διάγνωση, αλλά μια περιγραφή που τείνουν να χρησιμοποιούν οι ασθενείς για τα συμπτώματά τους. Η ομίχλη εγκεφάλου είναι αυτό που οι γιατροί αναφέρουν ως «γνωστική δυσλειτουργία». Αυτό περιγράφει προβλήματα με στενά συνδεδεμένες εργασίες όπως η συγκέντρωση, η επεξεργασία πληροφοριών, η μνήμη, η σκέψη, ο συλλογισμός και η κατανόηση της γλώσσας. Η εγκεφαλική ομίχλη είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται: ένα συναίσθημα σαν να καλύπτεστε από μια πυκνή ομίχλη, να μην μπορείτε να καταλάβετε ιδέες, να αισθάνεστε σύγχυση ή αποπροσανατολισμό και να έχετε πρόβλημα συγκέντρωσης ή ανάκλησης αναμνήσεων. Οι πάσχοντες περιγράφουν το σύμπτωμα ως κενά στη μνήμη και τη συγκέντρωση. Άλλοι λένε ότι «ξεχνούν πώς να κάνουν απλά πράγματα, όπως η οργάνωση μιας συνάντησης στη δουλειά».

Η ομίχλη εγκεφάλου μπορεί να κάνει πολύ δύσκολες ακόμη και απλές εργασίες όπως τα ψώνια στο σουπερμάρκετ: η πλοήγηση στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, η ανάμνηση μιας λίστας ειδών για αγορά, η εναλλαγή της προσοχής μεταξύ προϊόντων και τιμών και η ανάγνωση συστατικών μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και εξάντληση. Η ομίχλη εγκεφάλου μπορεί να είναι δυσάρεστη βραχυπρόθεσμα, αλλά με την πάροδο του χρόνου μπορεί να δυσκολέψει την εργασία και τη διατήρηση κοινωνικών δραστηριοτήτων. Μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις και να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας προσωπικά και επαγγελματικά. Μια μελέτη ρώτησε άτομα με μακρά COVID-19 σχετικά με τις εμπειρίες τους με την ομίχλη εγκεφάλου. Ανέφεραν ότι ένιωθαν ενοχές και ντροπή, ειδικά για το πώς είχε επηρεάσει την ικανότητά τους να επιστρέψουν στην εργασία και τις σχέσεις τους.

Ενώ τα συμπτώματα της εγκεφαλικής ομίχλης μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνα που βιώνουν άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με μεγαλύτερη ηλικία, μπορούν να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Η ομίχλη εγκεφάλου συνήθως δεν επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να μην διαρκέσει για πάντα.

Πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι το 20-30% των ανθρώπων έχουν εγκεφαλική ομίχλη τρεις μήνες μετά τη μόλυνση από τον ιό Sars-Cov-2. Έως και το 85% των ατόμων με μακρά COVID-19 έχουν επίσης. Αλλά οι άνθρωποι βιώνουν αυτό το σύμπτωμα σε πολλές άλλες ασθένειες ή διαταραχές. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι εάν οι ίδιες βιολογικές διεργασίες στηρίζουν την εγκεφαλική ομίχλη σε διαφορετικές ασθένειες. Ωστόσο, η ομίχλη εγκεφάλου είναι κοινή μεταξύ των ατόμων που αναρρώνουν από τραυματική εγκεφαλική βλάβη, παρουσιάζουν επίμονα συμπτώματα μετά τη διάσειση, μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα/σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, ινομυαλγία, HIV, σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας, λύκο, νόσο Lyme και ως παρενέργεια της χημειοθεραπείας. Τα άτομα με κοιλιοκάκη μπορεί να εμφανίσουν εγκεφαλική ομίχλη μετά την κατανάλωση γλουτένης. Έχει επίσης αναφερθεί ως σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης.

Ποια είναι η αιτία;

Ενώ η νόσος COVID μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου, η ίδια η ομίχλη εγκεφάλου δεν έχει συνδεθεί με αλλαγές στον όγκο του εγκεφάλου σε σαρώσεις μαγνητικής τομογραφίας (MRI). Ωστόσο, μια νέα αναφορά περιστατικών δύο ατόμων διαπίστωσε ότι ενώ είχαν φυσιολογικά κλινικά ευρήματα MRI, είχαν επίσης μειώσεις στη χρήση οξυγόνου σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται κυκλικός φλοιός (cingulate cortex). Αυτή η περιοχή, μέσα στο μεταιχμιακό σύστημα, πιστεύεται ότι εμπλέκεται στην προσοχή και τη μνήμη.

Δεν υπάρχει τεστ για την ομίχλη εγκεφάλου, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Αν και υπάρχουν συνδυασμοί τεστ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, οι επίσημες δοκιμές μπορεί να μην είναι πάντα χρήσιμες, επειδή τα συμπτώματα μπορεί να φαίνονται διαφορετικά για κάθε άτομο και μερικές ημέρες μπορεί να είναι χειρότερες από άλλες.

Υπάρχει διάγνωση;

Οι παραδοσιακές αξιολογήσεις μπορούν να ελέγξουν την εκτελεστική λειτουργία και τη γνωστική κατάσταση ενός ατόμου. Ορισμένες μελέτες έχουν βρει περισσότερα προβλήματα με την προσοχή και την εκτελεστική λειτουργία σε άτομα που είχαν COVID. Τα γνωστικά ελλείμματα που συνδέονται με την ομίχλη εγκεφάλου έχουν επίσης αναφερθεί ως χειρότερα για άτομα με πιο σοβαρή λοίμωξη COVID.

Μια μελέτη πρότεινε ότι τα αντικρουόμενα ευρήματα σχετικά με την ομίχλη του εγκεφάλου μπορεί να οφείλονται στις εγκεφαλικές λειτουργίες που αξιολογήθηκαν από διαφορετικά τεστ. Τα άτομα με ήπια και πιο σοβαρά κρούσματα COVID μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα με την ταχύτητα επεξεργασίας, τη λογική, τη λεκτική και τη συνολική απόδοση, αλλά όχι προβλήματα με τη μνήμη. Μελέτες λοιπόν που χρησιμοποιούν τεστ για τη μνήμη είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν τα αποτελέσματα της ομίχλης εγκεφάλου.

Η διάγνωση είναι πολύ πιθανό να βασίζεται στα συμπτώματα και τις εμπειρίες που αναφέρουν οι άνθρωποι όταν έχουν αποκλειστεί άλλες αιτίες, όπως η έλλειψη ύπνου, το άγχος ή οι ορμονικές αλλαγές.

Εάν νομίζετε ότι μπορεί να αντιμετωπίζετε ομίχλη εγκεφάλου, θα άξιζε τον κόπο να σημειώσετε τα συμπτώματά σας και να τα παρακολουθήσετε για αρκετές εβδομάδες, παράλληλα με τυχόν αλλαγές στο άγχος, τη διατροφή ή τον ύπνο. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό σας να κατανοήσει τα συμπτώματά σας και να σας βοηθήσει να τα διαχειριστείτε.

Η αντιμετώπιση

Για τα άτομα που αντιμετωπίζουν ομίχλη εγκεφάλου, η ανάπτυξη στρατηγικών αντιμετώπισης και η προτεραιότητα του χρόνου ανάπαυσης μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Οι στρατηγικές αντιμετώπισης θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη δημιουργία λιστών, τη χρήση οπτικών υπενθυμίσεων (όπως ημερολόγια, ψηφιακές ειδοποιήσεις και χρονόμετρα) και την τροποποίηση των εργασιακών καθηκόντων όπου είναι δυνατόν.

Κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη για τη ναλτρεξόνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τον εθισμό στο αλκοόλ και τα οπιοειδή φάρμακα, το οποίο έχει δείξει υποσχόμενα αποτελέσματα για τη μείωση της ομίχλης εγκεφάλου. Μια έρευνα στην Ιρλανδία δείχνει ότι είναι ασφαλής και αποτελεσματική σε χαμηλές δόσεις.

Εκτός από επαρκή ύπνο, οι άνθρωποι συχνά ενθαρρύνονται να προσεγγίσουν ολιστικά την αποκατάσταση από την ομίχλη εγκεφάλου. Αυτό σημαίνει να κοιτάξουν ολόκληρη την εικόνα της υγείας τους και να δώσουν προτεραιότητα στην άσκηση και την υγιεινή διατροφή. Εάν ανησυχείτε για την ομίχλη εγκεφάλου, ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε νευρολόγο ή νευροψυχολόγο για περαιτέρω αξιολόγηση και διαχείριση.

Δείτε επίσης