Πώς η διαλειμματική νηστεία επηρεάζει τις γυναικείες ορμόνες

Η διαλειμματική νηστεία έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος απώλειας βάρους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι η πρακτική αυτή μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αναπαραγωγικές ορμόνες των γυναικών. Μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Ιλινόις του Σικάγο δημοσίευσε μια μελέτη στο περιοδικό Obesity που φέρνει νέα στοιχεία στο τραπέζι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Krista Varady, καθηγήτρια διατροφής, παρακολούθησαν μια ομάδα παχύσαρκων γυναικών που ήταν πριν και μετά την εμμηνόπαυση για μια περίοδο οκτώ εβδομάδων που έκαναν τη διαλειμματική νηστεία που ονομάζεται «δίαιτα του πολεμιστή». Η δίαιτα αυτή ορίζει ένα χρονικά περιορισμένο παράθυρο σίτισης τεσσάρων ή έξι ωρών την ημέρα, κατά το οποίο όσοι κάνουν δίαιτα μπορούν να τρώνε χωρίς να μετρούν θερμίδες πριν συνεχίσουν τη νηστεία με νερό μέχρι την επόμενη μέρα.

Οι γυναίκες και στις δύο ομάδες που έκαναν δίαιτα τεσσάρων και έξι ωρών παρουσίασαν απώλεια βάρους 3% έως 4% του αρχικού τους βάρους καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, η οποία δεν είχε σχεδόν καμία απώλεια βάρους. Όσες ήταν στην ομάδα της διαλείπουσας νηστείας είδαν επίσης πτώση στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στους βιοδείκτες του οξειδωτικού στρες.

Οι ερευνητές μέτρησαν τις διαφορές στα επίπεδα ορμονών, που προέκυψαν από την ανάλυση δειγμάτων αίματος, σε ομάδες ατόμων που έκαναν αυτή τη διατροφή με τετράωρα και εξάωρα ταΐσματος έναντι μιας ομάδας ελέγχου που δεν ακολουθούσε αυτούς τους περιορισμούς.

Η Varady και η ομάδα της διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της ορμόνης σφαιρίνης που δεσμεύει το φύλο, μιας πρωτεΐνης που μεταφέρει τις αναπαραγωγικές ορμόνες σε όλο το σώμα, παρέμειναν αμετάβλητα σε όσες έκαναν δίαιτα μετά από οκτώ εβδομάδες. Το ίδιο ισχύει τόσο για την τεστοστερόνη όσο και για την ανδροστενεδιόνη, μια στεροειδή ορμόνη που χρησιμοποιεί το σώμα για να παράγει τόσο τεστοστερόνη όσο και οιστρογόνα.

Ωστόσο, η δεϋδροεπιανδροστερόνη ή DHEA, μια ορμόνη που οι κλινικές γονιμότητας συνταγογραφούν για τη βελτίωση της λειτουργίας των ωοθηκών και της ποιότητας των ωαρίων, ήταν σημαντικά χαμηλότερη τόσο σε προεμμηνοπαυσιακές όσο και σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες στο τέλος της δοκιμής, με πτώση περίπου 14%. Ενώ η πτώση των επιπέδων της DHEA ήταν το πιο σημαντικό εύρημα της μελέτης, τα επίπεδα της DHEA παρέμειναν εντός του φυσιολογικού εύρους μέχρι το τέλος της περιόδου των οκτώ εβδομάδων.

«Αυτό υποδηλώνει ότι στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η μικρή πτώση των επιπέδων DHEA πρέπει να σταθμιστεί σε σχέση με τα αποδεδειγμένα οφέλη γονιμότητας της χαμηλότερης μάζας σώματος», είπε η Varady. «Η πτώση των επιπέδων της DHEA στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορεί να είναι ανησυχητική επειδή η εμμηνόπαυση προκαλεί ήδη δραματική πτώση των οιστρογόνων και η DHEA είναι ένα κύριο συστατικό των οιστρογόνων. Ωστόσο, μια έρευνα δεν ανέφερε αρνητικές παρενέργειες που να σχετίζονται με χαμηλά οιστρογόνα μετά την εμμηνόπαυση, όπως σεξουαλική δυσλειτουργία ή δερματικές αλλαγές».

Από την άλλη μεριά, καθώς η υψηλή DHEA έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, η Varady είπε ότι μια μέτρια πτώση των επιπέδων της μπορεί να είναι χρήσιμη για τη μείωση αυτού του κινδύνου τόσο για τις γυναίκες πριν όσο και μετά την εμμηνόπαυση.

Η μελέτη μέτρησε τα επίπεδα οιστραδιόλης, οιστρόνης και προγεστερόνης μόνο στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, λόγω των μεταβαλλόμενων επιπέδων αυτών των ορμονών κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Μεταξύ των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, δεν υπήρξε καμία αλλαγή σε αυτές τις ορμόνες στο τέλος των οκτώ εβδομάδων.

Η Varady είπε: «Νομίζω ότι αυτό είναι ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα. Έχουμε παρατηρήσει χιλιάδες γυναίκες πριν και μετά την εμμηνόπαυση μέσω διαφορετικών εναλλακτικών νηστειών και χρονικά περιορισμένων στρατηγικών διατροφής. Το μόνο που κάνει είναι να κάνει τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο. Συντομεύοντας αυτό το παράθυρο φαγητού, απλώς μειώνετε τις θερμίδες που παίρνετε. Πολλές από τις αρνητικές πληροφορίες για τη διαλείπουσα νηστεία που αναφέρθηκαν προέρχονται από μελέτες σε ποντίκια ή αρουραίους. Χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες για να εξετάσουμε τις επιπτώσεις της διαλείπουσας νηστείας στους ανθρώπους».

Πηγή: Effect of time‐restricted eating on sex hormone levels in premenopausal and postmenopausal females. Obesity, 2022; DOI: 10.1002/oby.23562.

Δείτε επίσης