Γιατί οι γυναίκες νιώθουν το κρύο περισσότερο από τους άνδρες

Των Charlotte Phelps και Christian Moro, The Conversation

Όλοι έχουμε διαφορετικές προτιμήσεις για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να βγάλουμε τις χειμωνιάτικες κουβέρτες. Και η ρύθμιση του θερμοστάτη συχνά αποτελεί τη βάση των διαφωνιών στο γραφείο μεταξύ γυναικών και ανδρών σχετικά με τη “σωστή” θερμοκρασία για να ρυθμιστεί.

Ανάμεσα στα δύο φύλα υπάρχουν πάντα περισσότερες ομοιότητες παρά διαφορές. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει σταθερά ότι οι γυναίκες προτιμούν υψηλότερη εσωτερική θερμοκρασία από τους άνδρες. Αλλά υπάρχει κάποια επιστήμη που υποστηρίζει την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι οι γυναίκες «νιώθουν το κρύο» περισσότερο από τους άνδρες;

Με περίπου το ίδιο σωματικό βάρος, οι γυναίκες τείνουν να έχουν λιγότερους μυς για να παράγουν θερμότητα. Οι γυναίκες έχουν επίσης περισσότερο λίπος μεταξύ του δέρματος και των μυών, έτσι το δέρμα αισθάνεται πιο κρύο, καθώς είναι λίγο πιο μακριά από τα αιμοφόρα αγγεία. Οι γυναίκες τείνουν επίσης να έχουν χαμηλότερο μεταβολικό ρυθμό από τους άνδρες, γεγονός που μειώνει την ικανότητα παραγωγής θερμότητας κατά την έκθεση στο κρύο, καθιστώντας τις γυναίκες πιο επιρρεπείς στο να αισθάνονται κρύο καθώς πέφτει η θερμοκρασία.

Οι ορμόνες οιστρογόνο και προγεστερόνη, που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στις γυναίκες, συμβάλλουν στη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος και του δέρματος. Τα οιστρογόνα διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία στα άκρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χαθεί περισσότερη θερμότητα στον περιβάλλοντα αέρα. Και η προγεστερόνη μπορεί να προκαλέσει συστολή των αγγείων στο δέρμα, που σημαίνει ότι ρέει λιγότερο αίμα σε ορισμένες περιοχές για να κρατήσει τα εσωτερικά όργανα πιο ζεστά, αφήνοντας τις γυναίκες να νιώθουν πιο δροσερές. Αυτή η ισορροπία ορμονών αλλάζει κατά τη διάρκεια του μήνα παράλληλα με τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Οι ορμόνες κάνουν επίσης τα χέρια, τα πόδια και τα αυτιά των γυναικών να παραμένουν περίπου τρεις βαθμούς Κελσίου πιο κρύα από τα αντρικά.

Η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος είναι υψηλότερη την εβδομάδα μετά την ωορρηξία, καθώς τα επίπεδα προγεστερόνης αυξάνονται. Αυτό σημαίνει ότι περίπου αυτή την περίοδο, οι γυναίκες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες.

Αν και τα χέρια και τα πόδια είναι πιο δροσερά, οι γυναίκες έχουν θερμότερες μέσες θερμοκρασίες του πυρήνα από τους άνδρες. Αυτή είναι πιθανώς η πηγή του ρητού “κρύα χέρια, ζεστή καρδιά”.

Είναι μόνο άνθρωποι έτσι; Το φαινόμενο ότι ορισμένοι από εμάς προτιμούν τις θερμότερες θερμοκρασίες από άλλους δεν είναι μοναδικό στους ανθρώπους. Μελέτες σε πολλά είδη πτηνών και θηλαστικών αναφέρουν ότι τα αρσενικά συνήθως συγκεντρώνονται σε ψυχρότερες περιοχές όπου υπάρχει σκιά, ενώ τα θηλυκά και τα μικρά τους μένουν σε θερμότερα περιβάλλοντα όπου υπάρχει ηλιακό φως. Οι αρσενικές νυχτερίδες προτιμούν να ξεκουράζονται στις δροσερές, ψηλές κορυφές των βουνών, ενώ οι θηλυκές παραμένουν στις πιο ζεστές κοιλάδες. Τα θηλυκά θηλαστικά μπορεί να έχουν αναπτύξει μια προτίμηση για θερμότερα κλίματα για να ξεκουράζονται με τους απογόνους κατά τα στάδια που τα μικρά δεν είναι σε θέση να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Έτσι, η διαφορά μεταξύ των μηχανισμών ανίχνευσης θερμότητας μπορεί να προσφέρει ένα εξελικτικό πλεονέκτημα.

Πώς συμφωνούμε λοιπόν για την ιδανική θερμοκρασία; Η «Σκανδιναβική μέθοδος ύπνου», όπου τα ζευγάρια κοιμούνται με ξεχωριστές κουβέρτες, είναι ένας τρόπος για να ξεπεραστούν οι διαφορές στις προτιμήσεις θερμοκρασίας.

Στο χώρο εργασίας, τα συστήματα προσωπικής άνεσης είναι θερμικά συστήματα που θερμαίνουν ή ψύχουν και μπορούν να τοποθετηθούν τοπικά σε μεμονωμένους σταθμούς εργασίας, όπως επιτραπέζιους υπολογιστές, καρέκλες ή κοντά στα πόδια και τα πόδια. Παραδείγματα περιλαμβάνουν μικρούς ανεμιστήρες γραφείου, θερμαινόμενες καρέκλες και κουβέρτες ή θερμαντήρες ποδιών. Αυτά τα συστήματα παρέχουν εξατομικευμένη θερμική άνεση για την κάλυψη προσωπικών αναγκών χωρίς να επηρεάζουν τους άλλους στον ίδιο χώρο και έχει βρεθεί ότι παράγουν υψηλότερη ικανοποίηση άνεσης στο χώρο εργασίας. Μπορεί επίσης να είναι μια ενεργειακά αποδοτική μέθοδος για την εξισορρόπηση της θερμικής άνεσης και της υγείας σε περιβάλλοντα γραφείου.

Δείτε επίσης