Eμβόλιο κατά της γρίπης: Τέσσερα οφέλη που μπορεί να σας εκπλήξουν

Το αντιγριπικό εμβόλιο σας προστατεύσει σε μεγάλο βαθμό από τη γρίπη αλλά μπορεί να έχει και άλλα οφέλη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν οφέλη πέρα ​​από την προστασία από τον πυρετό, την κόπωση, τα ρίγη και τους πόνους.

Για παράδειγμα μια μελέτη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που εμβολιάστηκαν είχαν 26% λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας και 31% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη γρίπη σε σύγκριση με εκείνους που δεν εμβολιάστηκαν. Και φαίνεται να υπάρχει προστασία ακόμη και όταν τα εμβόλια δεν ταιριάζουν απόλυτα με το στέλεχος του ιού της γρίπης που κυκλοφορεί (το εμβόλιο παρασκευάζεται μήνες πριν και μπορεί να μην ανταποκρίνεται ακριβώς στα στελέχη που κυριαρχούν το χειμώνα).

«Οι άνθρωποι συνήθως δεν εκτιμούν τα άλλα πιθανά οφέλη των εμβολίων κατά της γρίπης», λέει η Michelle Barron, ιατρική διευθύντρια πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων της UCHealth, στο Κολοράντο. «Στην πραγματικότητα οπλίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αποκρούσει και άλλα προβλήματα». Μια μελέτη έδειξε ότι το εμβόλιο της γρίπης προστατεύει ακόμα και από τον κορωνοϊό, παρότι, φυσικά, δεν δημιουργεί αντισώματα κατά του Sars-Cov-2. Σε περίπου 2,3 εκατομμύρια ασθενείς, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο διαπίστωσαν πως ο εμβολιασμός κατά της γρίπης μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό κατά 23%. Ακολουθούν τέσσερις τρόποι με τους οποίους το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να έχει όφελος πέραν της προστασία από τη γρίπη.

1. Προστασία από άνοια

Ή έρευνα είχε δείξει ότι τα εμβόλια κατά της γρίπης μπορεί να προστατεύσουν τον εγκέφαλο από την άνοια. Μια μελέτη συνέκρινε περίπου 47.000 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω που είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης με μια 80.000 άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί. Όσοι έκαναν το εμβόλιο για τη γρίπη είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νόσο Αλτσχάιμερ σε μια περίοδο τεσσάρων ετών. «Δεν περιμέναμε μια τόσο μεγάλη διαφορά», είπε ο συγγραφέας της μελέτης Avram Bukhbinder, νευρολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, στη Βοστώνη.

Ο Bukhbinder έχει αρκετές θεωρίες για τις πιθανές επιπτώσεις του εμβολιασμού στον εγκέφαλο. Ίσως με την πρόληψη της γρίπης, το εμβόλιο καταπνίγει τη φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς εγκεφαλικές αλλαγές. Μια υπόθεση είναι ότι τα εμβόλια αλλάζουν τη συνολική άμυνα του εγκεφάλου. Υπάρχουν καλές ενδείξεις πως όταν κάνουμε αυτά τα εμβόλια, μας βοηθούν να παράγουμε αντισώματα για τον ιό της γρίπης αλλά μπορεί επίσης να τροποποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται καλύτερο στον καθαρισμό των κακών μορφών του αμυλοειδούς και της ταυ, πρωτεΐνες που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

2. Λιγότερες καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά

Η γρίπη μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά σε άτομα υψηλού καρδιακού κινδύνου, αλλά το εμβόλιο μπορεί να προλάβει αυτά τα περιστατικά. Μια μετα-ανάλυση που ενσωμάτωσε έξι προηγούμενες μελέτες περιλαμβάνοντας 9.000 ασθενείς έδειξε ότι τα άτομα που έκαναν το εμβόλιο της γρίπης είχαν 34% χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρού καρδιαγγειακού επεισοδίου στους 12 μήνες μετά τον εμβολιασμό. Τα εμβολιασμένα άτομα υψηλού κινδύνου με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο -μια ομάδα παθήσεων που μειώνουν απότομα τη ροή του αίματος στην καρδιά- είχαν 45% μείωση του κινδύνου μείζονος καρδιαγγειακής εκδήλωσης και 56% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο τον επόμενο χρόνο. Επίσης, σύμφωνα με μια καναδική μελέτη, τα άτομα που είχαν γρίπη είχαν επίσης έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή μέσα σε μια εβδομάδα από τη διάγνωση. Τέλος, ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια παρατήρησαν ένα σημαντικό άλμα στα εγκεφαλικά τον μήνα μετά την καταπολέμηση της γρίπης.

Το πώς το εμβόλιο γρίπης προστατεύει από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά δεν είναι πλήρως γνωστό, αλλά ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός της γρίπης επηρεάζει τις αθηρωματικές πλάκες που συσσωρεύονται στα τοιχώματα των αρτηριών. Η ανοσολογική απόκριση απέναντι στη γρίπη δημιουργεί φλεγμονή που πιστεύεται ότι διαταράσσει αυτές τις πλάκες, προκαλώντας θρόμβους αίματος που μπορεί να προκαλέσουν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά -το ίδιο συμβαίνει και με τον κορωνοϊό. Το εμβόλιο, προστατεύοντας από τον ιό της γρίπης, προστατεύει τελικά και από την αποσταθεροποίηση της αθηρωματικής πλάκας, η ρήξη της και την πρόκληση περαιτέρω προβλημάτων.

3. Λιγότερες πνευμονίες και επιπλοκές της ΧΑΠ

Όπως οι καρδιακές παθήσεις, έτσι και ορισμένες χρόνιες παθήσεις υγείας σας κάνουν πιο επιρρεπείς στη γρίπη και τις επιβλαβείς επιπτώσεις της. Για άτομα με διαβήτη ή χρόνιες πνευμονικές παθήσεις, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), ένα ετήσιο εμβόλιο γρίπης είναι ένας καλός τρόπος για να αποφευχθεί η επιδείνωση αυτών των προβλημάτων.

Τα στοιχεία προέρχονται από ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και στο Ιατρικό Κέντρο Βετεράνων Υποθέσεων στη Μινεάπολη, οι οποίοι παρακολούθησαν άτομα ηλικίας 65 ετών με αναπνευστικές ασθένειες για τρεις περιόδους γρίπης. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι ασθενείς που εμβολιάστηκαν είχαν 52% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν για πνευμονία ή γρίπη και 70% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν. Ομοίως, μια μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πως όταν τα άτομα με διαβήτη που έκαναν το εμβόλιο, μείωσαν τις πιθανότητές τους να νοσηλευτούν κατά σχεδόν 80% κατά τη διάρκεια των δύο περιόδων γρίπης που μελετήθηκαν.

4. Αυξημένο προσδόκιμο ζωής

Το εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια της ζωής σας. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 54.000 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω που είχαν υποβληθεί σε τεστ για γρίπη μεταξύ των ετών 2010 και 2016. Διαπίστωσαν πως όσοι έκαναν το αντιγριπικό εμβόλιο είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία. «Διαπιστώσαμε ότι τα εμβόλια κατά της γρίπης μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες θανάτου των ηλικιωμένων ενηλίκων έως και 34%», είπε ο συγγραφέας της μελέτης Jeff Kwong, από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Τα εμβόλια κατά της γρίπης πιθανότατα προστατεύουν τους ηλικιωμένους από το θάνατο αποτρέποντας τη λοίμωξη αρχικά και εμποδίζοντας αυτούς που μολύνονται να αρρωστήσουν σοβαρά από τον ιό.

Αν και το έμβολο είναι κρίσιμο, ο Kwong συνιστά επίσης να φοράτε μάσκες προσώπου σε εσωτερικούς χώρους, να πλένετε τα χέρια και να αποφεύγετε άρρωστους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της περιόδου γρίπης. «Σε πολλά μέρη στον κόσμο, όταν η χρήση μάσκας έγινε υποχρεωτική, η γρίπη ουσιαστικά εξαφανίστηκε».

Δείτε επίσης