Φτυάρισμα χιονιού: Υγιεινή άσκηση ή θανατηφόρα δραστηριότητα;

Του Scott Lear, Professor of Health Sciences, Simon Fraser University, The Conversation.

Ενώ το χιόνι μπορεί να προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για διάφορες υπαίθριες δραστηριότητες, όπως σκι, χιονοπέδιλα και πατινάζ, για κάποιους ανθρώπους, σημαίνει να βγάζουν ένα φτυάρι για να καθαρίζουν τον δρόμο.

Ως ερευνητής άσκησης και υγείας, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το φτυάρισμα στο χιόνι είναι μια εξαιρετική σωματική δραστηριότητα. Λειτουργεί τόσο για το πάνω όσο και στο κάτω μέρος του σώματός σας και αυτού του είδους οι δραστηριότητες που γίνονται τακτικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου. Σε εργαστηριακές δοκιμές, το φτυάρισμα του χιονιού θα ισοδυναμούσε με έντονη σωματική δραστηριότητα, όπως το τρέξιμο σε διάδρομο. Για πολλούς ανθρώπους, αυτό θα ήταν ή κοντά στη μέγιστη ικανότητα φυσικής τους κατάστασης.

Κάθε χειμώνα, οι εισαγωγές σε νοσοκομεία ατόμων που παρουσιάζουν πόνο στο στήθος ή καρδιακή προσβολή αυξάνονται μετά από χιονοπτώσεις. Μια καναδική μελέτη ανέφερε 34% αυξημένο κίνδυνο θανάτου στους άνδρες λόγω καρδιακής προσβολής τις ημέρες μετά από χιόνι 20 εκατοστών ή περισσότερο. Σε μια περίοδο δύο ετών, το 7% των 500 οξέων καρδιακών επεισοδίων κατά τη διάρκεια του χειμώνα αποδίδονταν σε φτυαρίσματα χιονιού. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 770 άτομα αναφέρονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ετησίως για συμβάντα που σχετίζονται με την καρδιά ως αποτέλεσμα του φτυαρίσματος του χιονιού, εκ των οποίων σχεδόν 100 οδηγούν σε θανάτους. Με αυτά τα ευρήματα, θα πίστευε κανείς ότι πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία το φτυάρισμα του χιονιού. Αλλά με λίγες εξαιρέσεις, δεν διαφέρει από οποιαδήποτε μια άλλη έντονη σωματική δραστηριότητα.

Όταν κάποιος είναι ενεργός, οι μύες που εργάζονται απαιτούν περισσότερο οξυγόνο με αποτέλεσμα η καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα και πιο δυνατά. Αυτό το στρες στην καρδιά έχει ως αποτέλεσμα μια μικρή αύξηση του κινδύνου καρδιακής προσβολής ή ξαφνικής καρδιακής ανακοπής. Ωστόσο, αυτός ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά μικρός, περίπου ένας θάνατος σε 36,5 εκατομμύρια ώρες άσκησης σε σύγκριση με έναν στις 59,4 εκατομμύρια ώρες όταν είμαστε καθιστοί.

Φτυάρισμα χιονιού: Μια τέλεια καταιγίδα για την καρδιά

Αυτό που ξεχωρίζει το φτυάρισμα χιονιού από άλλες δραστηριότητες είναι ότι γίνεται στον κρύο καιρό. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ζεσταθεί το σώμα μας. Η έκθεση στο κρύο κάνει τις αρτηρίες μας να συστέλλονται σε μια στιγμή που θέλουμε να ανοίξουν για να επιτρέψουν περισσότερη ροή αίματος στην καρδιά και στους μύες που λειτουργούν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη αρτηριακή πίεση και κακή ροή αίματος με αποτέλεσμα μεγαλύτερη εργασία για την καρδιά. Πράγματι, ο πιο κρύος καιρός μας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Ωστόσο, πιθανώς ο πιο κρίσιμος παράγοντας είναι η κατάσταση των ατόμων που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή ή αιφνίδιους καρδιακούς θανάτους ως αποτέλεσμα του χιονιού. Αυτά τα άτομα τείνουν να διατρέχουν κίνδυνο για καρδιακή νόσο και γενικά είναι ανενεργά. Για πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους, το φτυάρισμα του χιονιού μπορεί να είναι η πιο έντονη δραστηριότητα που κάνουν. Και με χαμηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης, το στρες στην καρδιά λόγω του φτυαρίσματος είναι υψηλότερο και ο κίνδυνος θανάτου είναι επίσης μεγαλύτερος.

Τέλος, το πλαίσιο του φτυαρίσματος χιονιού είναι επίσης διαφορετικό από άλλες δραστηριότητες. Συχνά γίνεται ως αγγαρεία για να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Κάποιος μπορεί να βιάζεται προσπαθώντας να βγάλει το αυτοκίνητο για να πάει στη δουλειά ή να πάει τα παιδιά στο σχολείο. Έτσι δεν αφήνουμε το σώμα μας να ζεσταθεί όπως θα κάναμε όταν ασκούμαστε. Συχνά υποτιμούμε την προσπάθεια που απαιτείται για να κάνουμε δραστηριότητες που θεωρούμε αγγαρείες, και εξαιτίας αυτού δεν προετοιμαζόμαστε σωματικά ή διανοητικά για αυτές.

Δεν είναι μόνο οι καρδιακές παθήσεις που στέλνουν τους ανθρώπους στο τμήμα επειγόντων περιστατικών λόγω του χιονιού. Η συντριπτική πλειονότητα των περίπου 11.500 τραυματισμών στις ΗΠΑ ετησίως είναι αποτέλεσμα μυϊκών καταπονήσεων και τραυματισμών της μέσης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα φτυάρι χιονιού μπορεί να ζυγίζει πάνω από 5 κιλά, με την επαναλαμβανόμενη ανύψωση αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το σώμα.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο τραυματισμού σας. Το πρώτο είναι να είσαστε τακτικά ενεργοί. Τα άτομα που είναι δραστήρια έχουν υψηλότερο επίπεδο φυσικής κατάστασης και είναι καλύτερα σε θέση να χειριστούν το στρες της έντονης δραστηριότητας. Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι που δεν ασκούνται τακτικά έχουν επτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.

Όπως με κάθε δραστηριότητα, το σώμα χρειάζεται χρόνο για να ζεσταθεί ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Ξεκινήστε αργά και μην βιάζεστε. Η χρήση ενός μικρότερου φτυαριού θα μειώσει τις πιθανότητες τραυματισμού των μυών. Εναλλακτικά, κατά τη διάρκεια μεγάλων χιονοπτώσεων, χρησιμοποιείστε το φτυάρι νωρίς πριν συσσωρευτεί το χιόνι και φτυαρίστε μικρότερες ποσότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας

Για άτομα που πάσχουν από καρδιοπάθεια, πρέπει να γνωρίζετε τους περιορισμούς σας όσον αφορά τη σωματική δραστηριότητα. Το να φοράτε συσκευή παρακολούθησης καρδιακών παλμών κατά το φτυάρισμα είναι ένας καλός τρόπος για να ελέγξετε πόση δουλειά κάνετε. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι το να φτυαρίζετε το χιόνι το χειμώνα είναι κάτι περισσότερο από μια αγγαρεία: είναι μια έντονη δραστηριότητα παρόμοια με το τρέξιμο και ένας εξαιρετικός τρόπος για να είστε δραστήριοι.

Δείτε επίσης