Πώς να ασκηθείτε εάν αναρρώνετε από μακρά COVID

Των Lewis Gough και Steven Rimmer, The Conversation.

Ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων που προσβάλλονται από τη νόσο COVID-19 μένει με συνεχή συμπτώματα, μια κατάσταση που ονομάζεται μακρά COVID. Η φύση αυτών των συμπτωμάτων και η διάρκεια της ασθένειας διαφέρουν μεταξύ των ανθρώπων. Μερικοί εξακολουθούν να υποφέρουν περισσότερο από δύο χρόνια μετά την αρχική τους μόλυνση, ενώ άλλοι έχουν αναρρώσει ή βελτιωθεί.

Καθώς αναρρώνετε από μακρά COVID-19, μπορεί να αρχίσετε να νιώθετε το κίνητρο να επιστρέψετε στη σωματική δραστηριότητα που απολαμβάνατε κάποτε. Αν και αυτό μπορεί να είναι δυνατό σε κάποιο στάδιο, είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο στην ανάρρωσή σας, να αποδεχτείτε τους περιορισμούς σας και να επιστρέψετε σιγά-σιγά στην άσκηση.

Επομένως, αν ήσασταν ενεργό άτομο πριν, για παράδειγμα, τρέχατε ημιμαραθώνιους ή παρακολουθούσατε ομαδικά μαθήματα διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης (HIIT), μην επιστρέψετε κατευθείαν σε αυτά τα πράγματα. Αυτό είναι πιθανό να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας και θα μπορούσε να σας εμποδίσει την ανάρρωσή σας.

Αργά και σταθερά

Το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία του Ηνωμένου Βασιλείου συνιστά μια προσέγγιση με βάση τα συμπτώματα, για την άσκηση κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής σας. Δομείστε το σχέδιο άσκησής σας με βάση τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας, αντί να ακολουθείτε ένα τυπικό πρόγραμμα άσκησης που σταδιακά αυξάνει την ένταση και τον όγκο με την πάροδο του χρόνου.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι η πρόοδός σας είναι απίθανο να βελτιώνεται σταθερά κάθε εβδομάδα και μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να σταματήσετε την άσκηση που προσπαθείτε να ολοκληρώσετε. Το κλειδί είναι να επιταχύνετε την ανάρρωσή σας προσαρμόζοντας τον όγκο και την ένταση της άσκησης που κάνετε και δίνοντας προτεραιότητα στην ανάπαυση μεταξύ των συνεδριών. Βεβαιωθείτε ότι ξοδεύετε μόνο την ποσότητα ενέργειας που έχετε στη δεξαμενή σας και δεν κάνετε εξαντλητικές προπονήσεις, πιστεύοντας ότι αυτό θα είναι καλό για εσάς.

Κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση, λάβετε υπόψη τα συμπτώματά σας και ιδιαίτερα το επίπεδο κόπωσης ή αδιαθεσίας. Η αδιαθεσία μετά την άσκηση είναι όταν τα χρόνια συμπτώματά σας επιδεινώνονται. Αυτό θα πρέπει να είναι ένα σήμα για να μειώσετε την ποσότητα ή την ένταση της άσκησης που κάνετε. Εάν τα επίπεδα αδιαθεσίας σας μετά την άσκηση γίνονται μέτρια έως σοβαρά και εμφανίζονται περίπου τις μισές φορές που ασκείστε, θα πρέπει να ξεκουραστείτε και να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Είδη άσκησης

Η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι κάτι πολύ δύσκολο. Θα μπορούσατε να ξεκινήσετε με μερικές απλές ασκήσεις με βάση χρησιμοποιώντας μια καρέκλα για στήριξη. Στη συνέχεια, θα μπορούσατε να προχωρήσετε σε ασκήσεις από κάθισμα σε όρθια στάση ή σε οκλαδόν και σταδιακά να ασχοληθείτε με το περπάτημα και τις ελαφριές οικιακές εργασίες.

Μόλις προχωρήσει η ανάρρωσή σας, δοκιμάστε έναν συνδυασμό προπόνησης αντοχής και ενδυνάμωσης. Η προπόνηση δύναμης είναι χρήσιμη καθώς αποφεύγει μεγάλες αυξήσεις στον ρυθμό αναπνοής και βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη. Γνωρίζουμε ότι το τελευταίο μπορεί να μειωθεί κατά τη διάρκεια μιας μόλυνσης από τον COVID.

Αν και εξακολουθούν να προκύπτουν νέα στοιχεία, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να προσφέρει οφέλη σε ασθενείς με COVID-19. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ένα πρόγραμμα πνευμονικής αποκατάστασης έξι εβδομάδων βελτίωσε την αναπνευστική και καρδιαγγειακή ικανότητα, μείωσε τη δύσπνοια και αύξησε την ποιότητα ζωής. Αυτό συμφωνεί με μια παρόμοια μελέτη, όπου ασθενείς με COVID-19 ολοκλήρωσαν ένα πρόγραμμα οκτώ εβδομάδων τριών συνεδριών άσκησης την εβδομάδα (συμπεριλαμβανομένης της προπόνησης δύναμης και αντοχής). Ανέφεραν σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής, την κόπωση, τη μυϊκή δύναμη και την καρδιοφυσική κατάσταση σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου που δεν έλαβε μέρος στο πρόγραμμα άσκησης. Οι συνεδρίες άσκησης σε αυτή τη μελέτη ήταν υπό επίβλεψη και εξατομικευμένες για κάθε ασθενή. Οι ειδικευμένοι ιατροί έκαναν τροποποιήσεις σε όλη τη διάρκεια για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Άλλα οφέλη

Η άσκηση, μαζί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και ως εκ τούτου να προσφέρει κάποια προστασία από μελλοντικές λοιμώξεις COVID και άλλα παθογόνα. Συγκεκριμένα, η σωματική δραστηριότητα και η καλή διατροφή παρέχουν στο σώμα μας περισσότερες αντιφλεγμονώδεις πρωτεΐνες, οι οποίες μειώνουν την καταιγίδα της φλεγμονής (κυτοκινών) που μπορεί να προκύψει από μια λοίμωξη COVID και μας κάνουν να αρρωστήσουμε πολύ. Μια νέα μελέτη, εν τω μεταξύ, διαπίστωσε ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα συνδέεται με το ότι τα εμβόλια κατά του COVID είναι πιο αποτελεσματικά έναντι σοβαρών ασθενειών.

Αξίζει να σκεφτείτε ποια αθλήματα σας αρέσουν και να προσπαθήσετε να συμμετάσχετε σε μια κοινότητα ανθρώπων, όπως μια ομάδα περπατήματος και ομιλίας. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την τήρηση της άσκησης. Ανεξάρτητα από την άσκηση που θα επιλέξετε, μην το παρακάνετε και μην προσπαθήσετε να βιαστείτε να επιστρέψετε σε αυτό που θα μπορούσατε να κάνετε πριν από τη νόσο COVID.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε πόσο απρόβλεπτη είναι αυτή η κατάσταση και ότι η μακροχρόνια COVID μπορεί να εμφανιστεί με πολλές μορφές, έχοντας από ήπια έως πολύ σοβαρά συμπτώματα. Η άσκηση δεν θα είναι κατάλληλη για όσους έχουν τα σοβαρά συμπτώματα. Είναι πιο κατάλληλη, και πράγματι θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη, για άτομα με ήπια συμπτώματα ή που αναρρώνουν.

Δείτε επίσης