Καρδιακή ανεπάρκεια: Το εμβόλιο της γρίπης μειώνει τους θανάτους

Τα εμβόλια κατά της γρίπης μπορούν να σώσουν τις ζωές ατόμων με καρδιαγγειακή νόσο μειώνοντας τις καρδιακές επιπλοκές καθώς και προλαμβάνοντας τη γρίπη.

Μια διεθνής κλινική μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McMaster  που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Global Health διαπίστωσε ότι τα εμβόλια κατά της γρίπης μειώνουν σημαντικά τόσο την πνευμονία όσο και τις καρδιαγγειακές επιπλοκές σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια.

«Εάν έχετε καρδιακή ανεπάρκεια, θα πρέπει να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης γιατί μπορεί να σώσει τη ζωή σας -αυτό βρήκαμε σε αυτή τη μελέτη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Mark Loeb, καθηγητής παθολογίας και μοριακής ιατρικής στο McMaster, λοιμωξιολόγος και μικροβιολόγος. «Υποτιμάται η δυνατότητα του εμβολίου της γρίπης στο να σώσει τους ανθρώπους από τον καρδιαγγειακό θάνατο».

Η μελέτη έδειξε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, το εμβόλιο της γρίπης μείωσε την πνευμονία κατά 40% και τη νοσηλεία κατά 15% σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Κατά τη διάρκεια της περιόδου της γρίπης το φθινόπωρο και το χειμώνα, το εμβόλιο μείωσε τους θανάτους κατά 15-20% σε αυτούς τους ασθενείς.

Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν κατά την περίοδο της γρίπης έδειξαν επίσης ότι το εμβόλιο βοήθησε στην προστασία από καρδιαγγειακές επιπλοκές, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.

Η κλινική δοκιμή

Αυτή η συλλογική κλινική δοκιμή από το McMaster και το Population Health Research Institute of McMaster and Hamilton Health Sciences, οδήγησε τους ερευνητές να παρακολουθήσουν περισσότερους από 5.000 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια σε 10 χώρες σε όλη την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή, όπου λίγοι άνθρωποι κάνουν τακτικά εμβολιασμό κατά της γρίπης. Έλαβαν είτε εμβόλιο κατά της γρίπης είτε εικονικό φάρμακο ετησίως μεταξύ Ιουνίου 2015 και Νοεμβρίου 2021.

Η γρίπη έχει από καιρό συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων απειλητικών για τη ζωή. Ο Loeb είπε ότι τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια είναι ήδη ευάλωτα σε κακές εκβάσεις υγείας. Οι ασθενείς με την πάθηση έχουν 50% πιθανότητα να πεθάνουν μέσα σε πέντε χρόνια, ενώ το 20% νοσηλεύεται για καρδιαγγειακές επιπλοκές κάθε χρόνο.

«Είναι σημαντικό ότι εξετάσαμε τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος όπου εμφανίζεται το 80% των καρδιαγγειακών παθήσεων και όπου τα ποσοστά εμβολιασμού κατά της γρίπης είναι χαμηλά».

Ο Salim Yusuf, από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: «Το εμβόλιο κατά της γρίπης θα πρέπει να αποτελεί μέρος της συνήθους πρακτικής σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια δεδομένου του πόσο απλό, φθηνό και ασφαλές είναι. Η αποφυγή του ενός έκτου των θανάτων από καρδιακή ασθένεια [περίπου 17%] και η πρόληψη των νοσηλειών το καθιστά πολύ αποδοτικό από άποψη κόστους και αυτό μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία και στην κλινική».

Η μελέτη είναι η πρώτη κλινική δοκιμή της αποτελεσματικότητας του αντιγριπικού εμβολίου σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Περισσότερες πληροφορίες: Influenza vaccine to reduce adverse vascular events in patients with heart failure: a multinational randomised, double-blind, placebo-controlled trial, The Lancet Global Health (2022). www.thelancet.com/journals/lan … (22)00432-6/fulltext.

Δείτε επίσης