Αλτσχάιμερ: Ένα φλαβονοειδές στον ιβίσκο, η γκοσιπετίνη, ίσως βοηθάει στην θεραπεία

Ένα φλιτζάνι τσάι με ροδοκόκκινο ιβίσκο όχι μόνο ζεσταίνει το σώμα μας το χειμώνα, αλλά είναι επίσης γνωστό ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ελέγχει την αρτηριακή πίεση και μειώνει το σωματικό βάρος. Υπάρχει είναι ένας ακόμη λόγος για να απολαύσετε αυτό το τσάι, ίσως να μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ο καθηγητής Kyong-Tai Kim και ο υποψήφιος διδάκτορας Kyung Won Jo, στο Pohang University of Science & Technology (POSTECH) της Νότιας Κορέας, έχουν επιβεβαιώσει ότι η γκοσιπετίνη (gossypetin) που βρίσκεται στον ιβίσκο ενεργοποιεί τα μικρογλοία, τα μόνιμο κύτταρα του ανοσοποιητικού στον εγκέφαλο. Η ερευνητική ομάδα έδειξε ότι τα μικρογλοία σαρώνουν την πρωτεΐνη βήτα αμυλοειδές στον εγκέφαλο για να αντιμετωπίσουν τις γνωστικές βλάβες που προκαλούνται από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η νόσος Αλτσχάιμερ ξεκινά όταν τα συσσωματώματα της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδές και της πρωτεΐνης ταυ σχηματίζουν εναποθέσεις στον εγκεφαλικό ιστό. Τα μικρογλοία εσωτερικεύουν τέτοια συσσωματώματα (φαγοκυττάρωση) για να προστατεύσουν τον εγκέφαλο. Ωστόσο, η αδιάκοπη έκθεση στα συσσωματώματα εξαντλεί τα μικρογλοία, οδηγώντας σε χρόνια φλεγμονώδη αντίδραση και βλάβες στα νευρικά κύτταρα. Ως αποτέλεσμα, έρχεται η γνωστική έκπτωση και η απώλεια μνήμης.

Ενώ αναζητούσε μια νέα θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ χωρίς σοβαρές παρενέργειες, η ερευνητική ομάδα στο POSTECH εστίασε στη γκοσιπετίνη, ένα φλαβονοειδές που βρίσκεται στον ιβίσκο (Hibiscus sabdariffa ή roselle).

Η ερευνητική ομάδα αντιμετώπισε ένα μοντέλο ποντικιών με Αλτσχάιμερ με την γκοσιπετίνη μέσω ενδογαστρικής χορήγησης για τρεις μήνες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εξασθενημένη μνήμη και η γνωστική τους ικανότητα είχαν σχεδόν αποκατασταθεί στο φυσιολογικό επίπεδο. Επιπλέον, είδαν μια μείωση στους διάφορους τύπους συσσωματωμάτων βήτα αμυλοειδούς, τα οποία βρίσκονται συνήθως στον εγκεφαλικό ιστό με άνοια τύπου Αλτσχάιμερ.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνεργάστηκαν με τον καθηγητή Jong Kyoung Kim στο POSTECH και έδειξαν ότι η γκοσιπετίνη εμπόδισε την έκφραση γονιδίων που σχετίζονται με τη γλοίωση, η οποία προάγει τις χρόνιες φλεγμονώδεις αντιδράσεις, ενώ αυξάνει την έκφραση των γονιδίων που σχετίζονται με τη φαγοκυττάρωση του βήτα αμυλοειδούς, με άλλα λόγια, η γκοσιπετίνη διευκόλυνε την εκκαθάριση.

Ο καθηγητής Kyong-Tai Kim εξήγησε: «Επιβεβαιώσαμε ότι η αφαίρεση συσσωματωμάτων βήτα αμυλοειδούς που εναποτίθενται στον εγκέφαλο είναι αποτελεσματική στην πρόληψη και τη θεραπεία της άνοιας. Η γκοσιπετίνη από τον ιβίσκο ίσως συμβάλει στην ανάπτυξη ενός ασφαλούς και προσιτού φαρμάκου για ασθενείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Alzheimer’s Research & Therapy. Διεξήχθη με την υποστήριξη της NovMetaPharma Co. και προγραμματίζονται κλινικές δοκιμές για την ανάπτυξη πρόληψης και θεραπείας της άνοιας με τη χρήση γκοσιπετίνης.

Περισσότερες πληροφορίες: Gossypetin ameliorates 5xFAD spatial learning and memory through enhanced phagocytosis against Aβ. Alzheimer’s Research & Therapy, 2022; 14 (1) DOI: 10.1186/s13195-022-01096-3.

Δείτε επίσης