Αλκοόλ: Πάνω από 5 ποτήρια μπίρας των 500 ml την εβδομάδα κάνουν κακό στην υγεία

Των Angela Wood, Senior Lecturer in Biostatistics, University of Cambridge, και Ellie Paige, Research Fellow, Australian National University, The Convesation.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ενός ατόμου. Ωστόσο, μια τελευταία μελέτη αμφισβητεί αυτά τα ευρήματα. Η μελέτη μας δείχνει ότι όσο περισσότερο αλκοόλ πίνει κάποιος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου, θανατηφόρου ανευρύσματος, καρδιακής ανεπάρκειας και πρόωρου θανάτου. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αφαιρέσει έως και 5 χρόνια από το προσδόκιμο ζωής σας.

Αν και η κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με υψηλότερους κινδύνους ηπατικής νόσου και ορισμένων μορφών καρκίνου, η σχέση με τις καρδιακές παθήσεις είναι πιο περίπλοκη. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο η αποχή από το αλκοόλ όσο και η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων αλκοόλ συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αλλά η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να είναι καρδιοπροστατευτική. Αυτό έχει οδηγήσει στην κοινή πεποίθηση ότι το να πίνετε με μέτρο μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά.

Για να περιπλακούν περαιτέρω τα πράγματα, διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικά συνιστώμενα επίπεδα ασφαλούς κατανάλωσης και διαφορετικούς ορισμούς για ένα τυπικό ποτό. Ο επικεφαλής ιατρός του Ηνωμένου Βασιλείου συνιστά ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη αλκοόλ κάτω από τις 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα, που είναι περίπου 6-7 ποτήρια μπίρας ή κρασιού μέσης περιεκτικότητας. Οι συστάσεις είναι πιο χαλαρές σε άλλες χώρες. Στις ΗΠΑ και την Ιταλία, τα ανώτερα όρια ασφαλούς κατανάλωσης αλκοόλ για τους άνδρες είναι περίπου διπλάσια από αυτά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η έρευνά μας συνέκρινε τις συνήθειες υγείας και κατανάλωσης αλκοόλ πάνω από 600.000 καταναλωτών σε 19 χώρες παγκοσμίως και ελέγχθηκαν για διαφορές, όπως το φύλο, οι ασθένειες (συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη) και ο τρόπος ζωής (π.χ. το κάπνισμα). Βρήκαμε ότι το ανώτερο ασφαλές όριο κατανάλωσης μπίρας ήταν περίπου το ισοδύναμο με πέντε πίντες (μια πίντα είναι περίπου 500 ml) μπίρας μέσης περιεκτικότητας ή πέντε ποτήρια κρασιού μέσης περιεκτικότητας την εβδομάδα. Η κατανάλωση αλκοόλ πάνω από αυτό το όριο συνδέθηκε με χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής. Για παράδειγμα, η κατανάλωση 10 ή περισσότερων ποτών την εβδομάδα συνδέθηκε με ένα έως δύο χρόνια μικρότερο προσδόκιμο ζωής. Κατ’ αναλογία, χάνονται περίπου 15-30 λεπτά ζωής ανά ποτό, κάτι που είναι ισοδύναμο με τις επιπτώσεις του καπνίσματος ενός τσιγάρου. Η κατανάλωση 18 ή περισσότερων ποτών την εβδομάδα συνδέθηκε με 4-5 χρόνια μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

Το «όφελος» αντισταθμίζεται από τους κινδύνους

Για να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα, η μελέτη μας εξέτασε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ σε πολλούς διαφορετικούς τύπους καρδιακών παθήσεων. Όπως φάνηκε σε προηγούμενες μελέτες, οι άνθρωποι που έπιναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ είχαν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν μη θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο, σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν χαμηλές ποσότητες.

Πιστεύουμε ότι αυτή η επίδραση μπορεί να σχετίζεται με την HDL χοληστερόλη, τη λεγόμενη «καλή χοληστερόλη», η οποία αυξάνεται με την κατανάλωση αλκοόλ. Ωστόσο, τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι αυτό το «όφελος» αντισταθμίζεται από υψηλότερους κινδύνους εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακών παθήσεων, καρδιακής ανεπάρκειας και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Οι επιπτώσεις του αλκοόλ ήταν χειρότερες για όσους έπιναν μπίρα ή άλλα οινοπνευματώδη ποτά, σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν κρασί, και για όσους έπιναν υπερβολικά, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν την ίδια ποσότητα πιο ομοιόμορφα στη διάρκεια μιας εβδομάδας.

Όταν πίνετε, προσπαθήστε να αφήσετε χρονική απόσταση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αντί να πίνετε πολλά αλκοολούχα ποτά την ίδια ημέρα. Είναι καλύτερα να πίνετε πιο συχνά και από λίγο, παρά μια φορά και όλο το αλκοόλ της εβδομάδας μαζεμένο. Το ιδανικό είναι να παραλείπετε εντελώς το αλκοόλ. Η κατανάλωση λιγότερου αλκοόλ μπορεί όχι μόνο να μειώσει τον κίνδυνο αρκετών καρδιακών παθήσεων, αλλά θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία σας και να αυξήσει τη διάρκειας της ζωής σας.

Δείτε επίσης