Φλέγματα: Αιτίες και θεραπεία

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος.

Τα φλέματα (ή φλέγματα) είναι μια παθολογική άθροιση βλεννώδους υλικού στο λαιμό ή στο στόμα. Τα φλέματα προκαλούνται από κάθε βλαπτικό παράγοντα που επηρεάζει το επίπεδο έκκρισης των κυττάρων των αεραγωγών ή του στόματος, καθώς και από τη συλλογή εκκριμάτων σε παρακείμενα όργανα που απλώς επικοινωνούν με τους αεραγωγούς και το στόμα.

Κοινές αιτίες

Τα πιο κοινά αίτια των φλεμάτων είναι:

  1.  Βλαπτικοί παράγοντες, που ερεθίζουν τους αεραγωγούς (π.χ. καπνός).
  2.   Λοιμώδεις φλεγμονές, που είτε επικοινωνούν με τους αεραγωγούς ή το στόμα είτε τους ερεθίζουν (π.χ. ιώσεις).
  3.  Νοσήματα που προκαλούν διαταραχή στην παραγόμενη βλέννα (π.χ. οισοφαγίτιδα καρδιακή κάμψη).
  4. Αλλεργίες. Χαρακτηριστικά αλλεργικά σύνδρομα είναι ορισμένοι τύποι αλλεργικής ρινίτιδας και βρογχικού άσθματος στους οποίους παρατηρείται αύξηση των βλεννωδών εκκρίσεων.
  5. Νοσήματα αεραγωγών (π.χ. καρκίνος).

Τα κίτρινα λευκά ωχροκίτρινα φλέματα είναι συνήθη σε λοιμώδεις φλεγμονές. Η αυξημένη δραστηριοποίηση κυττάρων φλεγμονής, όπως μακροφάγων και λευκών αιμοσφαιρίων, το οίδημα και παράγοντες όπως οι κυτταροκίνες, είναι υπεύθυνοι για τον παραγωγικό βήχα και το χρώμα σε μία σειρά από φλεγμονές, όπως ιώσεις, μικρόβια, μύκητες. Ιδιαίτερα μάλιστα επιθετικές μικροβιακές φλεγμονές (π.χ. πνευμονία) προκαλούν έντονη πυώδη απόχρεμψη με δραστηριοποίηση άφθονων στοιχείων φλεγμονής. Ειδικά μικρόβια (π.χ. ορισμένα είδη κλεμπσιέλλας) και ιοί προκαλούν την παραγωγή πτυέλων με πράσινο χρώμα.

Μέτρα αντιμετώπισης των πτυέλων των κοινών λοιμώξεων:

Διακόψτε την ενεργητική και παθητική έκθεση στο κάπνισμα. Ο καπνός περιέχει τοξίνες που ερεθίζουν τα κύτταρα που εκκρίνουν βλέννα.

Η σωστή ενυδάτωση είναι σημαντική. Το τσάι, η σούπα, το χαμομήλι είναι ενυδατικά ροφήματα-τρόφιμα που ομαλοποιούν τη σωστή έκκριση βλέννας. Ενυδατώστε το λαιμό και τις ρινικές σας οδούς παραμένοντας επί 15 λεπτά σε περιβάλλον υδρατμών το οποίο μπορείτε να δημιουργήσετε, χρησιμοποιώντας κατσαρολάκι με νερό που βράζει.

Ελέγξτε τα φίλτρα στα συστήματα θέρμανσης και ψύξης: Βεβαιωθείτε ότι τα φίλτρα είναι καθαρά και λειτουργούν καλά για να απομακρύνουν τη σκόνη και άλλους πιθανούς ερεθιστικούς παράγοντες από το εσωτερικό περιβάλλον.

Κάντε γαργάρες με αλατόνερο: Η χρήση αλατόνερου (1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι ανά ποτήρι ζεστό νερό) μπορεί να ανακουφίσει τον ερεθισμένο λαιμό σας καθαρίζοντας τη βλέννα.

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε:

  • Όταν τα φλέματα εμφανίζονται σε άτομα με μειωμένη ανοσοποιητική ικανότητα (π.χ. μωρά, ηλικιωμένοι) ή κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, λόγω χρόνιου νοσήματος (π.χ. διαβήτης, καρδιοπάθεια) η σωστή και άμεση ιατρική εξέταση είναι επιβεβλημένη.
  • Όταν τα φλέματα συνοδεύονται από πυρετό, σφύριγμα αναπνοής, πόνο στον θώρακα ή δύσπνοια, η σωστή και άμεση ιατρική εξέταση είναι επιβεβλημένη.
  • Όταν υπάρχει αίμα στα πτύελα: Η παρουσία αίματος στα φλέματα (αιμόπτυση) είναι ένα σύμπτωμα, που υποδηλώνει συνοδό αιμορραγία, η οποία μπορεί να είναι μικρή ή μεγάλης έκτασης.
  • Όταν τα φλέματα δεν υποχωρούν τρεις ημέρες μετά την έναρξή τους, αλλά επιμένουν, η σωστή και άμεση ιατρική εξέταση είναι επιβεβλημένη. Οι χρονίζουσες περιπτώσεις αποβολής φλεμάτων πρέπει πάντα να αξιολογούνται ιατρικώς. Το φλέμα του καπνιστή, μπορεί να μην είναι ένα απλό φλέμα του καπνιστή, αλλά να υποκρύπτει σοβαρή φλεγμονή ή καρκίνο.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος, Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά, Τηλ. 2102122198, Email: amoschovaki@yahoo.gr.

Δείτε επίσης