Η άσκηση είναι φάρμακο για τους καρκινοπαθείς

To παρακάτω κείμενο βασίστηκε σε άρθρο της Prue Cormie, Principal Research Fellow in Exercise & Cancer, Australian Catholic University, The Conversation.

Ιστορικά η συμβουλή στους καρκινοπαθείς ήταν να ξεκουράζονται και να αποφεύγουν τη σωματική δραστηριότητα. Τώρα γνωρίζουμε ότι αυτή η συμβουλή ήταν επιβλαβής. Κάθε άτομο με καρκίνο θα ωφεληθεί από την άσκηση.

Οι περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές συμφωνούν ότι η άσκηση είναι ωφέλιμη, αλλά δεν συνταγογραφούν τακτικά την άσκηση ως μέρος του σχεδίου θεραπείας του καρκίνου των ασθενών τους. Οι καρκινοπαθείς που ασκούνται τακτικά εμφανίζουν λιγότερες και λιγότερο σοβαρές παρενέργειες από τις θεραπείες τους. Έχουν επίσης χαμηλότερο σχετικό κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου και χαμηλότερο σχετικό κίνδυνο θανάτου από τον καρκίνο τους. Εάν τα αποτελέσματα της άσκησης μπορούσαν να ενσωματωθούν σε ένα χάπι, θα συνταγογραφούνταν σε κάθε καρκινοπαθή σε όλο τον κόσμο και θα θεωρούνταν μια σημαντική ανακάλυψη στη θεραπεία του καρκίνου.

Ο καρκίνος και η θεραπεία του μπορεί να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα υγείας που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχική ευεξία. Έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει τους καρκινοπαθείς να ανεχθούν επιθετικές θεραπείες, να ελαχιστοποιήσουν τις σωματικές μειώσεις που προκαλούνται από τον καρκίνο, να εξουδετερώσουν την κόπωση που σχετίζεται με τον καρκίνο, να ανακουφιστούν από την ψυχική δυσφορία και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής. Όταν συνταγογραφείται και παρακολουθείται κατάλληλα, η άσκηση είναι ασφαλής για άτομα με καρκίνο και ο κίνδυνος επιπλοκών είναι σχετικά χαμηλός.

Η εφαρμογή της άσκησης ως μέρος της συνήθους φροντίδας του καρκίνου όχι μόνο έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων αλλά και να εξοικονομήσει χρήματα. Τα άτομα με καρκίνο που ασκούνται έχουν χαμηλότερα ιατρικά έξοδα και περνούν λιγότερο χρόνο μακριά από την εργασία τους.

Τι ακριβώς πρέπει να συνταγογραφείται; Οι ειδικοί στην άσκηση μπορούν να συνταγογραφήσουν άσκηση με παρόμοιο τρόπο που οι γιατροί συνταγογραφούν φάρμακα, γνωρίζοντας το πώς ο καρκίνος επηρεάζει την υγεία και κατανοώντας το πώς ορισμένες ασκήσεις βελτιώνουν τη δομή και τη λειτουργία των συστημάτων του σώματος.

Αυτά τα εξατομικευμένα προγράμματα περιλαμβάνουν συγκεκριμένους τύπους ασκήσεων, που εκτελούνται σε ακριβείς εντάσεις και όγκους με βάση έναν μηχανισμό δράσης και τη δοσολογία που απαιτείται για την εξουδετέρωση των αρνητικών επιπτώσεων του καρκίνου. Οι κατευθυντήριες γραμμές που βασίζονται σε στοιχεία συνιστούν τα άτομα με καρκίνο να είναι τόσο σωματικά δραστήρια όσο το επιτρέπουν οι τρέχουσες ικανότητες και οι συνθήκες τους.

Για σημαντικά οφέλη για την υγεία, θα πρέπει να στοχεύουν:

  • τουλάχιστον σε 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια άσκηση την εβδομάδα (όπως περπάτημα, τζόκινγκ, ποδηλασία, κολύμπι).
  • δύο έως τρεις συνεδρίες ασκήσεων με αντίσταση κάθε εβδομάδα που περιλαμβάνουν ασκήσεις μέτριας έως έντονης έντασης που στοχεύουν τις κύριες μυϊκές ομάδες (όπως η άρση βαρών).

Αυτές οι συστάσεις θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στις ικανότητες ενός ατόμου για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου επιπλοκών και τη μεγιστοποίηση του οφέλους.

Το να κάνετε τόση άσκηση μπορεί να φαίνεται απρόσιτο για πολλούς ανθρώπους με καρκίνο. Αλλά οι ειδικοί στην άσκηση που έχουν εμπειρία στη φροντίδα του καρκίνου μπορούν να βοηθήσουν. Μπορούν να σχεδιάσουν ένα ατομικό πρόγραμμα με βάση τη νόσο του ασθενούς, τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία και την αναμενόμενη κατάσταση της υγείας τους.

Δείτε επίσης