Χειμερινή κατάθλιψη: Τα μικρά πράγματα που μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα

Πολλοί από εμάς τείνουμε να νιώθουμε λυπημένοι ή όχι σαν τον συνηθισμένο μας εαυτό το χειμώνα -και μερικές φορές όταν έρχονται οι γιορτές των Χριστουγέννων. Και για κάποιους, αυτά τα συναισθήματα επιμένουν μέχρι να έρθει η άνοιξη. Αυτή η κατάσταση, που είναι γνωστή ως εποχική συναισθηματική διαταραχή, είναι ένας τύπος κατάθλιψης που εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια των ψυχρών μηνών.

Εκτός από την επίμονη χαμηλή διάθεση, μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται πιο ληθαργικοί από το συνηθισμένο, να δυσκολεύονται να σηκωθούν το πρωί και να λαχταρούν περισσότερους υδατάνθρακες από το κανονικό. Μπορείτε  να κάνετε μερικά πράγματα για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας αυτήν την ψυχρή εποχή.

Δεδομένου ότι αυτού του είδους η καταθλιπτική διάθεση συμβαίνει σε μέρες που είναι μικρότερες και λαμβάνουμε λιγότερο ηλιακό φως, πιστεύεται ότι εμπλέκεται μια διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού του σώματος. Όλοι έχουμε ένα «κύριο ρολόι» στον εγκέφαλο που χρησιμοποιεί το φως της ημέρας για να ελέγχει όλες τις διαδικασίες του σώματός μας, από την πείνα μέχρι τη στιγμή που νιώθουμε έτοιμοι για ύπνο. Η διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού έχει συνδεθεί με διαταραχές ύπνου, αλλαγές στη διάθεση και τα διατροφικά μας πρότυπα και τον μεταβολισμό μας, τα οποία επηρεάζονται όλα από την εποχική μας κατάθλιψη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η έξοδος έξω στο φυσικό φως της ημέρας μπορεί να πολύ σημαντική για τα άτομα που επηρεάζονται. Το πρωί, βάλτε στόχο να βγείτε έξω για τουλάχιστον λίγα λεπτά. Δεδομένου ότι το φως στέλνει άμεσα σήματα στο κύριο ρολόι του σώματός σας για να του πει ότι είναι ώρα να ξυπνήσετε, το πρωινό φως θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο αφυπνισμένοι σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε νωρίτερα το βράδυ.

Στο μεσημεριανό γεύμα, προσπαθήστε ξανά να βγείτε έξω και να έχετε περισσότερη έκθεση στο φυσικό φως. Αν δυσκολεύεστε να πείσετε τον εαυτό σας να ξεφύγει από το γραφείο την ώρα του μεσημεριανού γεύματος, προσπαθήστε να οργανώσετε κάποιες δραστηριότητες που μπορεί να σας βοηθήσουν να βγείτε έξω. Τα βράδια, βάλτε στόχο να αφιερώσετε χρόνο για να κάνετε πράγματα που σας αρέσουν. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσής σας και μπορεί να ανακουφίσει από ορισμένα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Αλλά αν δεν μπορείτε να βγείτε έξω ή έχει συννεφιά, μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε θεραπεία με έντονο φως. Αυτό εκθέτει τους ανθρώπους σε έντονο φως φθορισμού χρησιμοποιώντας μια ειδική λάμπα ή μάσκα. Έρευνες δείχνουν ότι 30 λεπτά θεραπείας με έντονο φως καθημερινά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της χειμερινής κατάθλιψης.

Άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε κατά τους χειμερινούς μήνες για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας περιλαμβάνουν:

Ασκηθείτε στο χιούμορ. Η εισαγωγή περισσότερου χιούμορ στη ζωή σας μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των αρνητικών συναισθημάτων σας και θα μπορούσε ακόμη να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, τη διάθεση και να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Το βράδυ, αφιερώστε λίγα λεπτά για να δείτε μερικά αστεία πράγματα στο κινητό σας. Ή σκεφτείτε μια δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίσατε και προσπαθήστε να σκεφτείτε πώς θα την αντιμετωπίσετε με αστείο τρόπο στο μέλλον. Αφιερώνοντας χρόνο για να παρακολουθήσετε κάτι αστείο στην τηλεόραση τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να τονώσετε τη διάθεσή σας.

Βρείτε ένα χόμπι. Ξεκινήστε ένα νέο χόμπι που δεν έχετε εξασκήσει για καιρό. Η ενασχόληση με ένα χόμπι θα κρατήσει το μυαλό σας λιγότερο αδρανές και περισσότερο αφοσιωμένο, αφήνοντάς σας λιγότερο χρόνο για μηρυκασμό σκέψεων, αν αυτό είναι κάτι που έχετε την τάση να κάνετε. Ίσως προσπαθήσετε να μάθετε να πλέκετε -οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει. Αυτό συνδέεται με αυξημένη επίγνωση, ηρεμία και ώθηση θετικών συναισθημάτων. Η εκμάθηση νέων συνταγών μπορεί επίσης να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την ενίσχυση της διάθεσής σας. Δεν έχει σημασία ποιο χόμπι θα επιλέξετε, αρκεί να διευρύνει τις δεξιότητές σας και να σας βοηθήσει να μπείτε σε μια κατάσταση ροής, ένα  συναίσθημα ότι «χάνετε τον εαυτό σας» σε αυτό που κάνετε και είναι ένα σημαντικό συστατικό για να βιώσετε την υποκειμενική ευτυχία. Μπορεί να μην αισθάνεστε καλύτερα ενώ κάνετε το χόμπι σας (καθώς απαιτεί συγκέντρωση), αλλά μόλις ολοκληρώσετε την εργασία σας, θα βιώσετε μια αίσθηση ολοκλήρωσης και μια ώθηση θετικών συναισθημάτων.

Κρατήστε το ρολόι του σώματός σας σε ρυθμό. Δεδομένου ότι η χειμερινή κατάθλιψη μπορεί να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού, η διατήρησή του μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων. Ο ύπνος παίζει μεγάλο ρόλο στο να διατηρείτε υπό έλεγχο το ρολόι του σώματός σας. Έτσι, τα βράδια, προσπαθήστε να αποφύγετε το πολύ έντονο φως, καθώς αυτό θα καθυστερήσει τον ύπνο σας. Προσπαθήσετε να διατηρήσετε παρόμοιες ώρες για τον ύπνο και το ξύπνημα τόσο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας όσο και τα Σαββατοκύριακα. Εκτός από τον σωστό ύπνο, το να τρώτε τα γεύματά σας σε τακτά χρονικά διαστήματα μπορεί επίσης να  βοηθήσει το ρολόι του σώματός σας να είναι σταθερό στη διάρκεια του χρόνου. Εν τω μεταξύ, να θυμάστε ότι ακόμη και μερικές μικρές αλλαγές κάθε μέρα μπορεί να σας βοηθήσουν να κρατήσετε μακριά τα συμπτώματα της θλίψης.

Δείτε επίσης