Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που η Margaret Keenan έγινε το πρώτο άτομο στον κόσμο που έλαβε εγκεκριμένο εμβόλιο για την COVID σε κλινική στο Κόβεντρι, στη Βρετανία, στις 8 Δεκεμβρίου 2020. Από τότε, έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως σχεδόν 13 δισεκατομμύρια δόσεις διαφόρων εμβολίων για την COVID. Και εκτιμάται ότι απέτρεψαν εκατομμύρια θανάτους.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι σχεδόν 54 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν λάβει την πρώτη τους δόση, σχεδόν 51 εκατομμύρια τη δεύτερη δόση και περισσότερα από 40 εκατομμύρια μια τρίτη δόση ή αναμνηστικό εμβόλιο. Οι υγειονομικές αρχές σε πολλές χώρες συνιστούν, μια τέταρτη δόση στις πιο ευάλωτες ομάδες. Οι ενισχυτικές δόσεις είναι διαθέσιμες σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών ή με ορισμένες παθήσεις υγείας, καθώς και σε εργαζόμενους υγείας και κοινωνικής πρόνοιας πρώτης γραμμής, για να μεγιστοποιήσουν την προστασία αυτόν τον χειμώνα.
Αν και η προτεραιότητα σε ομάδες υψηλότερου κινδύνου κατά την ανάπτυξη των ενισχυτικών δόσεων είναι μια σωστή προσέγγιση, το ερώτημα είναι αν θα άξιζε τον κόπο να κάνουν μια ακόμη δόση και οι ενήλικες κάτω των 50 ετών. Τα δεδομένα δεν είναι ακόμη οριστικά για το πόσο αποτελεσματικό θα ήταν αυτό. Αλλά δείχνουν ότι τα οφέλη μιας τέταρτης δόσης υπερτερούν των κινδύνων για τους νεότερους ενήλικες.
Ορισμένες χώρες έχουν αναπτύξει στοχευμένες εκστρατείες για τις ενισχυτικές δόσεις, καθιστώντας τις τέταρτες δόσεις διαθέσιμες μόνο σε ευάλωτες ομάδες. Για παράδειγμα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και το Ισραήλ προσφέρουν τέταρτες δόσεις σε ενήλικες άνω των 60 ετών ή με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, ενώ οι ΗΠΑ προσφέρουν και δεύτερη δόση ενίσχυσης σε άτομα άνω των 50 ετών ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Από την άλλη πλευρά, η Αυστραλία όχι μόνο συνιστά μια τέταρτη δόση σε ενήλικες άνω των 50 ετών, αλλά έχει επίσης συμβουλεύσει ότι οποιοσδήποτε μεταξύ 30 και 49 ετών μπορεί να κάνει το εμβόλιο εάν το επιλέξει.
Τι λένε τα στοιχεία;
Ενώ υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι οι τέταρτες δόσεις είναι αποτελεσματικές στην ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης και στη μείωση του κινδύνου θανάτου σε ηλικιωμένους και ευάλωτους ανθρώπους, υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία στα οποία μπορεί να βασιστεί μια απόφαση για σύσταση σε υγιείς νεότερους ενήλικες.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2022 έδειξε ότι οι τέταρτες δόσεις των εμβολίων mRNA της Pfizer ή της Moderna αποκατέστησαν τα επίπεδα αντισωμάτων σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας άνω των 29 ετών. Σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου που είχε λάβει μόνο τρεις δόσεις, εκείνοι που είχαν λάβει τέσσερις προστατεύονταν ελαφρώς καλύτερα από τη μόλυνση και τη συμπτωματική νόσο. Αλλά οι συγγραφείς παρατήρησαν ότι «ένας τέταρτος εμβολιασμός υγιών νέων εργαζομένων στον τομέα της υγείας μπορεί να έχει μόνο οριακά οφέλη».
Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2022 εξέτασε τα επίπεδα αντισωμάτων μετά από μια τέταρτη δόση σε μια ομάδα εργαζομένων στον τομέα της υγείας με μέση ηλικία 43 ετών. Με βάση τα αποτελέσματα, οι συγγραφείς πρότειναν ότι μια τέταρτη δόση θα μπορούσε να αποτρέψει σοβαρές περιπτώσεις COVID και να μειώσει τις νοσηλείες σε νεότερους και υγιείς ανθρώπους.
Και οι δύο μελέτες ανέφεραν μόνο ήπιες παρενέργειες, όπως πόνο στο σημείο της ένεσης, απηχώντας τα ευρύτερα στοιχεία που καταδεικνύουν την ασφάλεια του εμβολίου.
Σε μια εποχή που η πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού έχει αναπτύξει κάποιο επίπεδο ανοσίας έναντι της νόσου COVID (μέσω εμβολιασμού, μόλυνσης ή και των δύο), δικαιολογείται το υλικοτεχνικό και οικονομικό κόστος της χορήγησης η πιθανώς περιορισμένη πρόσθετη προστασία που παρέχει στους νεαρούς ενήλικες μια τέταρτη δόση; Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για να μπορέσουμε να απαντήσουμε με βεβαιότητα σε αυτό το ερώτημα. Ταυτόχρονα, δεν μπορούν να υπάρχουν πολλά πρόσθετα δεδομένα αν οι υγιείς νεαροί ενήλικες δεν λάβουν την τέταρτη δόση.
Τούτου λεχθέντος, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες που, συνολικά, υποδηλώνουν ότι ίσως αξίζει να επεκταθεί η τέταρτη δόση σε υγιή άτομα κάτω των 50 ετών. Το πρώτο είναι ότι η ανοσία έναντι της νόσου COVID (είτε αποκτάται μέσω εμβολιασμού είτε μέσω μόλυνσης) μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, ιδιαίτερα σε σχέση με τις νέες παραλλαγές του ιού. Τα εμβόλια που χορηγούνται ως τέταρτες δόσεις ονομάζονται διδύναμα ή δισθενή ενισχυτικά, και είναι σχεδιασμένα να παρέχουν ευρύτερη προστασία ενισχύοντας την ανοσία τόσο έναντι του αρχικού στελέχους του ιού όσο και της παραλλαγής Όμικρον.
Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι ότι οι δυσμενείς επιπτώσεις των εμβολιασμών κατά της COVID είναι λιγότερο συχνές και σοβαρές από τις καλά τεκμηριωμένες συνέπειες της ίδιας της μόλυνσης, πολλές από τις οποίες είναι μακροχρόνιες και δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές.
Συνολικά, ενώ συνεχίζεται η συλλογή των στοιχείων, είναι λογική η προσφορά μιας τέταρτης δόσης σε όλους τους ενήλικες κάτω των 50 ετών, σε εθελοντική βάση.