Μια νέα μελέτη από Ιάπωνες ερευνητές παρουσιάζει τα πρώτα στοιχεία που καταδεικνύουν τις εργογονικές επιδράσεις της καφεΐνης στην απόδοση τρεξίματος 100 μέτρων σπριντ. Ενώ ενίσχυσε τον χρόνο τρεξίματος σπριντ κατά τα πρώτα στάδια του αγώνα, η καφεΐνη συνέβαλε στη σημαντική μείωση του χρόνου τρεξίματος σπριντ μεταξύ των αθλητών.
Σε διεθνές επίπεδο αθλητισμού, ακόμη και το μικρότερο πλεονέκτημα μπορεί να οδηγήσει έναν αθλητή από το να είναι απλός συμμετέχων στο βάθρο. Κατά συνέπεια, οι αθλητές προσπαθούν να επιτύχουν αυτό το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα με τη βοήθεια μεθόδων προπόνησης που βελτιώνουν την απόδοση πριν από τον αγώνα.
Η καφεΐνη, ένα διεγερτικό του νευρικού συστήματος, είναι ένα τέτοιο βοήθημα ενίσχυσης της απόδοσης, που χρησιμοποιείται ευρέως από αθλητές σε όλο τον κόσμο. Στην πραγματικότητα, η Διεθνής Ένωση Ομοσπονδιών Στίβου (τώρα ονομάζεται World Athletics, WA) συνιστά την καφεΐνη ως εργογονικό (ενίσχυση της σωματικής απόδοσης) βοήθημα σε μια συναινετική δήλωση της διατροφικής στρατηγικής για τον αθλητισμό.
Ωστόσο, λόγω της απουσίας έρευνας σχετικά με τις επιδράσεις της καφεΐνης στην απόδοση του σπριντ, η σύσταση αντικατοπτρίζει στοιχεία από άλλα αναερόβια αθλήματα αντί για τρέξιμο σπριντ.
Για την προώθηση της έρευνας, μια ομάδα ερευνητών από την Ιαπωνία ερεύνησε τις οξείες επιπτώσεις της λήψης συμπληρωμάτων καφεΐνης στην απόδοση του σπριντ. Η μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Takeshi Hashimoto από το Πανεπιστήμιο Ritsumeikan της Ιαπωνίας, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Hashimoto, «ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν διερευνήσει τις επιδράσεις της καφεΐνης στο τρέξιμο, τα στοιχεία από αυτές τις μελέτες δεν είναι αρκετά πειστικά για να υποστηρίξουν μια συναίνεση. Η πλειονότητα τους εξέτασε τις επιδράσεις σε σπριντ μικρότερα από 60 μέτρα. Ως εκ τούτου, ήταν σημαντικό να μελετήσουμε τις εργογονικές επιδράσεις της καφεΐνης στην απόδοση των 100 μέτρων σπριντ».
Οι ερευνητές προσέλαβαν 13 άντρες σπρίντερς για τη μελέτη. Σε μια προκαταρκτική δοκιμή, προσδιόρισαν το χρόνο που χρειάζεται για κάθε αθλητή να φτάσει στη μέγιστη συγκέντρωση καφεΐνης στο πλάσμα του αίματος μετά την κατάποσή της. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, οι αθλητές κλήθηκαν άλλες δύο φορές για χρονομετρήσεις 100 μέτρων μετά την πρόσληψη συμπληρωμάτων είτε καφεΐνης είτε ενός εικονικού φαρμάκου.
Ως μέτρα απόδοσης, οι ερευνητές μέτρησαν την ταχύτητα του σπριντ και υπολόγισαν τον χρόνο του σπριντ. Χρησιμοποιήθηκε ένας διορθωμένος χρόνος σπριντ για να εξεταστούν τα αποτελέσματα της λήψης συμπληρωμάτων καφεΐνης. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι ο διορθωμένος χρόνος σπριντ των 100 μέτρων μειώθηκε σημαντικά για τους αθλητές που έλαβαν καφεΐνη, με μείωση 0,14 δευτερολέπτων σε σύγκριση με τους χρόνους χωρίς καφεΐνη. Αυτή η μείωση του χρόνου σε μεγάλο βαθμό αφορούσε στα πρώτα 60 μέτρα του σπριντ.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η μέση ταχύτητα σπριντ για τα διαστήματα 0-10 μέτρα και 10-20 μέτρα ήταν υψηλότερη στους αθλητές που έλαβαν καφεΐνη. Αλλά δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στο χρόνο για τα τελευταία 40 μέτρα του σπριντ. Μαζί, αυτές οι παρατηρήσεις υποδηλώνουν ότι ένα συμπλήρωμα καφεΐνης παρείχε πιο εκρηκτική επιτάχυνση στους σπρίντερς στο αρχικό στάδιο του αγώνα.
Αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε βελτίωση της αθλητικής απόδοσης για τους αθλητές, ενισχύοντας τη χρήση της καφεΐνης ως εργογονικό βοήθημα κατά τη διάρκεια των σπριντ.
«Οι γνώσεις που προέκυψαν από αυτή τη μελέτη μας έδωσαν τις πρώτες άμεσες αποδείξεις για την εργογονικότητα της καφεΐνης στο τρέξιμο σπριντ στον αθλητισμό. Αυτό χρησιμεύει επίσης ως απόδειξη για την άμεση υποστήριξη των συστάσεων για τη χρήση καφεΐνης από την World Athletics. Η μελέτη παρέχει έτσι ένα ακόμη πλεονέκτημα ότι οι αθλητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την καφεΐνη για να πλησιάσουν περισσότερο τη νίκη», είπε ο καθηγητής Hashimoto.